Hanne Fleischer viser vei. Foto: Kyrre Dahl
Medlemsprofilen

20 år med 1FM i Molde

Lokalradio.no har besøkt en av landets mest suksessfulle lokalradioer, 1FM i Molde, som i år kan se tilbake på 20 spennende år. 

Frokostshowet på 1FM, Hanne Fleischer og Stian Viken

1FM er blant de mange som satser på et skikkelig lokalt morgenshow, så hver morgen klokken 06 sitter Hanne Fleischer og Stian Viken klar for å underholde lytterne i Molde. Her blir det både nyheter, viktige meldinger og musikk, men det er tydelig at humor er svært viktig for morgenredaksjonen.

1FM frokostshowet, Stian Viken og Hanne Fleischer

Hanne Fleischer kom inn i morgenshowet i 2013, mens Stian Viken har vært med i 1FM siden starten i 1998 og er nå kanalsjef i tillegg til frokostvert. Stasjonen ble i sin tid startet av Fred-Olav Johannesen, som også var sterkt involvert i Radio 1 Bergen, men i 2003 ble 1FM overtatt av lokalavisa Romsdals budstikke. 20 år etter oppstarten er fortsatt 1FM en klart formattert hitstasjon med heftige jingler og enda friskere musikk. Et format man kanskje mer forbinder med storbyer, men det fungerer altså godt i relativt lille Molde, som har rundt 25 000 innbyggere. Omtrent like mange kan høre 1FM i området rundt byen.

1FM Calle Indbjør

Calle Indbjør var også med fra starten av 1FM og holder fortsatt koken på ettermiddagene. Både Viken og Indbjør var også med i andre radioprosjekter i Molde i tiden før 1FM. Han forteller at samarbeidet med lokalavisa fungerer utmerket og at eieren ikke har hatt noe ønske om å forandre på formatet. Kanskje ikke så rart når 1FM i mange år har ligget høyt oppe på lista over Norges mest populære lokalradioer.

Utsikt fra studioet til 1Fm

1FM har kanskje Norges beste utsikt fra studiovinduet. De holder til i samme lokaler som Romsdals budstikke og bygget ligger litt opp i fjellsiden. Dermed får man panoramautsikt til byen, fjorden og ikke minst de spektakulære fjellene på sørsiden av vannet. De er kanskje ikke så mye å snakke om, men 1FM kan fortelle på sekundet når ferja til Vestnes går og det kan jo være en fordel. En ting er lokale veimeldinger, noe 1FM også har suksess med er overføring og sendinger i forbindelse med kampene til Molde fotballklubb.

1FM mixer

Selve lokalene til 1FM er ikke så store, men det føles likevel ikke inneklemt. I praksis har både Hanne og Stian kontorplasser i studio, så de trenger ikke gå langt for å ha sending og har alt kjapt tilgjengelig. Det er også et studio til og siden de to morgenvertene går tidlig er det som oftest ikke noe rift om studiotiden. Markedsavdelingen til 1FM sitter inne i de samme lokalene som avisas markedsavdeling, men de har som hovedoppgave å selge radioreklame. Her møtte vi blant annet Johnny Frisvoll, som har drevet med radio i distriktet siden VLR startet sine sendinger i 1988!

1FM utstyr i studio

1FM har moderne utstyr og Dalet’en holder lokalradioen på lufta 24 timer i døgnet. De sender både på FM, DAB og på nettradio og har selv konsesjonen for lokal DAB i området. Det er også en annen lokalradio i Molde, Radio PS. Dette er en av de eldste radioene i Norge og sender altså på sin egen frekvens, så det er mye å høre på i Molde.

Alle foto: Kyrre Dahl/lokalradio.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Hei Hanne og Stian,

  Hyggelig å snakke med Dere på nye YX.
  Selv har jeg også radioerfaring, fra når jeg var i militæret.

  Jeg ble med på et radiotekniker kurs. Etter noen dager ble vi uteksaminert, og skulle være teknikere i vår første radiosending. «Sameradioen». Jeg og min soldat kollega startet opp, men etter hvert kom vi totalt ut av det.

  Sjefen kom etter hvert stormende inn i studio, i Lakselv. Han sendte av gårde noen samiske gloser som helt sikkert ikke var skryt før han kastet oss vekk fra spakene.

  Kort og traumatisk karriere med andre ord.

  «Gullet ska hem»:-)