Illustrasjon (Foto: Pål Lomeland)
Mening

– Full panikk i P4 og Radio Norge

KOMMENTAR: Lytterene forsvinner i hopetall fra de riksdekkende radiokanalene, etter hvert som de frivillig forlater FM-båndet i område etter område. Og nå har desperasjonen blitt så stor at de komersielle (P4 og Radio Norge), velger å bryte den Stortingsvedtatte stengeplanen som de selv, sammen med NRK, har vært pådrivere for å gjennomføre.

16. juni skulle P4 og Radio Norge’s sendere blitt slukket på Hvalebykampen i Gran. Men neida: senderne går fremdeles for fullt! De vil nok forsøke og forsvare seg med at årsaken er at de må ha dekning inn i Akershus (hvor de ennå ikke har slukket), men dette er bare sludder i og med at retningsgraden for antennesystemet på Hvalebykampen peker nord-vest, som er stikk motsatt av retning Akershus.

For NRK’s høye herrer er nok nattesøvnen ikke noe stort problem, for der tikker uansett våre lisensbetaleres innbetalinger trofast inn to ganger pr. år, så økonomien er sikret.

Verre kan det kanskje være med nattesøvnen hos de DAB-ansvarlige hos P4 og Radio Norge? Nå ser de hvor katastrofal denne FM-slukkingen er for de riksdekkende radiokanalene.

Samtidig forbauser det meg at disse 100%-eide utenlandske selskapene, skal få gjøre akkurat som de vil, og fortsette og sende på FM i områder hvor de skulle slukket. Dette burde våre politikere ta tak i og få en slutt på.

Vi har investert i både innhold (nye programledere), og nye sendere, for nettopp kanskje å kunne få et lite fortrinn da de riksdekkende kringkasterne skulle bli borte fra FM 16. juni. Men det er tydeligvis så hett rundt øra til de DAB-ansvarlige i P4 og Radio Norge, at de faktisk bryter den vedtatte slukkeplanen og fortsetter sine sendinger på FM-båndet.

Og hvem skal erstatte vårt tap ved at vi nå har satset, men ikke får den effekten som vi hadde regnet med? Vi har jo hele tiden forholdt oss til den Stortingsvedtatte slukkeplanen.

Forøvrig har nå ITU (International Telecommunication Union), akkurat bestemt at FM-radio skal være installert i både nettbrett og telefoner, pga. beredskapsformidling når krisesituasjoner oppstår. I USA har dette allerede trådt i kraft, og Mexico har også vedtatt å gjøre det samme.

Norge sitter altså igjen med selveste Svarte-Per, som det eneste landet i verden som har vedtatt denne dustete overgangen til DAB for de riksdekkende aktørene.

Irland har nå begynt å slukke sine DAB-sendere fordi radioaktørene ikke er interessert i å investere i DAB, og Hong Kong vedtok før påske, å slukke alle sine DAB-sendere.

Danmark har utsatt FM-slukking på ubestemt tid, og har akkurat tildelt vel 360 nye FM-konsesjoner som gjelder frem til 2027. Finland skrinla DAB for godt i 2007, og Sverige gjorde det samme i juni i fjor.

For et par år siden forsvarte NRK seg med at de måtte ha brukt minst 200 mill. kroner på å ruste opp FM-nettet, om de skulle fortsatt å sende på det. I tillegg til investeringer på flere milliarder på DAB, (ingen tør å si hva dette egentlig har kostet), bruker de nå over 200 millioner på å tette DAB-hull!

Anders Taaje
Radio Randsfjord

Om forfatteren

blank

Norsk Lokalradioforbund

77 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Dette DAB opplegget er i mine øyne storstilt svindel/lureri av folk i Norge som lyttet på radio. Jeg mener att de som trumfet dette i gjennom er personlig økonomisk ansvarlig for dette feiltrinnet. Så derfor må FM tilbake !!!!

  • DAB er 40 til 50 milliarder bortkastede penger i Norge . Bare radioapparater er estimert til 25 milliarder i utgifter for det norske folk. USA forlangte at FM skulle inngå i nødnettet for et år siden og derved inngå i mobiler og nettbrett. Nå også resten av verden. Lokalradioen holder for meg.

  • Utrolig hva de klarer tugle til – eier ikke en DAB radio og har ikke hørt radio siden FM ble slukket – Kommer aldri kjøpe DAB heller – Full boikott – Minnepinne og musikk lastet ned – bedre det

 • Kommer nok aldri til og høre på P4 og Radio Norge mere. Koser meg med Radio Tønsberg og Metro hver dag på FM

 • Noen som vet hvorfor jeg fremdeles den 20 Sep 2017, kan lytte på radio Norge , P4 og lokalradio på min 10 år gamle DAB radio til tross for at dette skulle stenge i Hordaland 15 sep 2017.?

 • Skal jeg kjøpe dab adapter????? Til min bil,kjerringas bil, guttungens bil, båten, campingvogna, stua garasjen, hytta så blir det forholdsvis DYRT og høre på “riksdekkende” radio så sorry nei tak blir CD lytting og lokal radio her i heimen

 • Ja og slukkingen begynte fra nord mot sør! Et positivt tiltak ville garantert startet i sørøst!

 • Koster penger å få satt inn dab i bilen. Ikke alle som har penger å bruke til sånt.

 • 10 min. reklame, noen som prater et halvt minutt, så litt musikk ..som jeg hørte før reklamen, og så 10 min. reklame igjen??????????

 • For oss som ikke er “bofast” i Norge (bor i DK) er de fleste kanalene tilgjengelig via internett, og det finnes app´er for de fleste kanaler. Hører daglig på P4 via I TV boksen min, men det blir lite radio i bilen når vi kjører hjem til Norge, da jeg ikke gidder å installere en DAB mottaker i bilen kun for dette…… men det går jo å høre på P4 via mobilen også, så det blir nok løsningen framover……

 • ja jævla duste norge og jævla duste nrk hele nrk skulle vært ute på anbud og lisensen skulle vert fjernet så på tide at staten og folke valkte slutter å høre på nrk og slutter å støtte dem på lik linje med alle andre aktører

 • Dette er noe som er styrt av bransjeinteresser og pushet frem av nerdene i NRK. Politikerne har sikkert ikke skjønt hvir stor regning de oversendte til lytterne. De trykket på ja knappen og syntes sikkert de hadde vært VELDIG fremtidsrettet. I denne valgkampen bør politikerne bli stilt direkte til veggs.
  Spør dem om de var klar over at nye DAB+ radioer og hjem koster lytterne milliarder.
  Spør dem om sikkerheten er ivaretatt når de slukket FM nettet.
  Spør dem om alle tunnelene som ikke har dekning.
  Spør dem om de som befinner seg på hytter som hverken har mobildekning eller DAB+ signal, men der FM båndet fungerte, kan nåes i et krisetilfelle.
  Spør dem om narreriet med å reklamere for vanlig DAB som frekt ble slukket slik at disse radioene også må skrotes.
  Spør dem om eldre som bir alene og ikke firstår helt dette dab-tullet.
  Spør dem også hvorfor det er greit at lytterne skal betale milliarder for at man skal spare 200 millioner som oppgradering av FM – båndet skulle koste.
  Spør dem om miljøproblemet med mellom 10 og 20 millioner apparatet nå skrotes.
  Spør dem om alle som har nye biler uten DAB+ som nå må betale opptil 20000 for å få tilfredsstillende mottaking.

  Det hele er til å gremmes over. Norge er treg på områder der de bør være rask, som for eksempel godkjenning av livsviktige medisiner. Men her har det gått over stokk og stein!

  Og politikerne har hodeskylden. De kunne satt seg bedre inn i saken og satt foten ned. Defor er det riktig å stille dem spørsmål om denne tragiske saken.

  Alf Pedersen

 • FM er fortida. Sånn er det bare. Gjennomføringa kunne nok diskuteres og det er blitt gjort. Om noen få år kommer G5 som gjør det enda mer aktuelt å bruke mobilnettet. Get used to it.

  • 5G er flott, serru. 4G har, pga frekvensen, halvparten så lang rekkevidde som 1. generasjon GSM.
   5G har halvparten av 4G. Dermed trengs det 3-4 sendere for å dekke samme området som 1 sender i 1. generasjon. I byer, vel å merke. På “landsbygda” klarer en seg med 2 for 1. Dette skyldes at signalet blir lettere å “blokkere” med trær, hus o.l. jo høyere frekvens.

 • Jeg veit ikke helt hvem som er ansvarlig for overgangen til dab radio, men det jeg veit er at når den første dødsulykken skjer ved bruk av dab adapter i bil så burde de ansvarlige for dab stilles for retten p.g.a at de har fra røvet hundre tusener bil brukere muligheten de hadde før til å betjene radioen via knapper på rattet som var et helt klart sikkerhets utstyr og som også kostet masse penger, så det er ikke bare det at de fjerner fm men de gjør også bil turen mere utrygg.

 • Kommer aldri inn en DAB i mitt hus. Hører på radio veldig sjelden, og da via internett.
  Ellers er det Spotify som gjelder.

  “Og hvem skal erstatte vårt tap ved at vi nå har satset, men ikke får den effekten som vi hadde regnet med? Vi har jo hele tiden forholdt oss til den Stortingsvedtatte slukkeplanen.” Tapet må dere nok dekke selv, da det aldri er noe garanti for lyttermasse. Personlig tror eg radio på fm er over om noen få år. Dessverre

 • Bare vent til politikerne på Løvebakken merker dette når Østlandet stenges ned. Når de merker at det er faktisk ikke er helt greit med ettermontering av DAB i bilen. Det er faktisk ganske kleint. Når de facer et lass med brukbare FM radioer som må tas hånd om, ikke å forglemme gamle DAB radioer. Ja for de som ikke vet det, fungerer i DAB etter at DAB+ kom. Hvem skal de skylde på da tro?

 • De får som fortjent .
  Alle radioprogrammer siste året har dreid seg om DAB .
  Lei av å høre på det …..

 • Hva skjer med alle radioene vi leverer inn? Vi vil jo gjerne være foregangsnasjon på miljø! Bare jeg har 6 stk som snart ikke kan brukes!!

 • Send regning på dine DAB radioer til Stortinget og nekt å betale NRK avgift inntil FM er tilbake!

 • Bor i DK og får selvfølgelig ikke norsk DAB her….. men bruker nettradio finnes bl.a på AppleTV (en liten sort boks tilkoblet TV) og der finne selvfølgelig en app. som jeg har lastet ned… Hører på P4 hele dagen og får også tekst på TV hvilket program som går og hvilken melodi som spilles…. I bilen kan jeg bruke mobiltelefonen på samme måte

 • Er stor fornøyd med DAB mye bedre dekning en det gamle FM nettet, og totalt fritt for skurr og støy. Flere kanaler er det blitt også. Trenger ikke spotify i bilen lenger, finner alltids en kanal som spilller bra musikk. Kjører mye gjennom Nordland og Trøndelag og i båt på Helgelandskysten.

 • FM båndet er ikke slukket! Istede for å høre på P3 hører jeg nå på The Beat, savner ikke noe og bytter IKKE til DAB!

 • Og hva med alle fjell og ås overgangene vi har med riks og fylkesveier? Kjørte nylig 33 Dokka – E16 Bagn, Golsfjellet FV 52 Leira – Gol. Hemsedal over Flyvatn og Nøsen til Vaset i V. Slidre, Hemsedalsfjellet E16, og Filefjell E16 og 51 Valdreflyi med Sjodalen. Det var bare å skru av, mer surr og bråk enn trafikk og musikk. Når blir det DAB+ der mon tro?

 • Før hørte jeg alltid på radio når jeg kjørte bil, og var hjemme. Nå som FM er skrudd av og lite utvalg av radio kanaler på FM så hører jeg heller på spotify og podcast i bilen. Og hjemme har jeg begynt å bruke internet radio, og da blir det stort sett utenlansk radio jeg hører på. Har ganske ny bil 2014 mod men den har ikke DAB, og det blir heller ikke installert i mitt eie.

 • Mange folk som akkuratt har kjøpt ny bil som ikke har dab radio i seg må jo faen meg tukle og gjøre om hele shiten i bilen! Så her går det i den radioen vi får inn! DAB er greit hvis vi hadde hatt FM i tillegg! Tenk på alle de med veteranbiler da! Vi vil jo ikke putte inn en DAB radio i en klassisk gammel bil med bra radio? Huff.

 • Her I Lofoten er det mange store hull I dab-dekningen. Har mer skurr på radioen nå, enn når det var FM-dekning. Er kjempeskuffet!

 • Jeg går ut fra at når NRK har prakket på meg DAB skiten, så kommer de å bytter ut radioen i bilene mine også.

 • Lokal radio og svensk radio da vi bor relativt nær grensen. NRK P2 er allerede tatt bort i Akershus!!! Arrogante NRK skulle akseptert motstanden mot lukking og sett til nabolandene og resten av Europa. Vi bør etablere en bastant motstand mot NRK lisensen. Få den fjernet så kan NRK gjøre hva de vill for min del. Får inn Astra sattelitten! Med 5G kommer internett inn i bilen og all verdens stasjoner. Lukkingen av FM skyldes at staten ikke bærer kostnadene med infrastrukturen!!!!

 • DAB er ikke etterspurt av brukerne. Man kjenner fra TV og fra andre land at de fleste bare hører på et fåtall radio- og TV stasjoner. Bedre lydkvalitet er det bare ungdom som hører, vi andre hører ikke over 6000 Hz (dyre steroanleg går til 20.000 Hz, som ingen mennesker kan høre).
  DAB er en blindvei. Fremtidige radiosendinger vil gå over mobilnettet. Jeg har ettermontert DAB i bilen. Det er så dårlige mottakerforhold at jeg har sluttet å skru det på. Hjemme bruker vi mobilen over wi-fi og koblet den til en Bluetooth høyttaler.

  • Bra skrevet, bare at jeg er 58år og hører stor forskjell på internett radio og FM, så jeg er vel ungdom da..

  • Etter å ha vært på bilferie oppdaget jeg en ting, radio over mobiltelefon fungerer svært dårlig.

 • I iveren etter å fokusere på alle de nye mulighetene ved å innføre DAB og deretter stenge FM, ser det dessverre ut til at man ikke tok godt nok innover seg de direkte konsekvensene ved å slukke det riksdekkende FM-båndet. En mulig overgang til digital radio hadde pågått over to tiår. I den siste fasen var det først og fremst de kommersielle kreftene som tok preget nyhetsbildet. Det var vel også slik man tidlig ønsket at aktørene i markedet skulle være i lead. De som ville tjene penger på salg av DAB-enheter og nytt innhold i eteren, hadde god støtte av av flinke lobbyister og gode hjelpere rundt om i bransjen. De formidlet budskapet om at DAB var den store frelsen for radio-Norge og kunne sikkert vise til at en arbeidsgruppe nedsatt av Medietilsynet i 2005 hadde en sluttrapport med konklusjon som at FM-avviklingen kunne skje allerede i 2014.

  Underveis i prosessen ble det opplevd et gradvis større fokus på moderniseringen og hvorfor det nærmest hastet å digitalisere. Det ble vist til hvordan andre og beslektede bransjer hadde lyktes når de digitaliserte, og hvilke betydninger det hadde for dem rent kommersielt. Veldig mange andre hadde et håp om at de ansvarlige ville ta innover seg det faktum at stadig flere land rundt om på kloden var usikre på veien videre og ikke ville utfase sine FM-bånd.

  Da Sveriges regjering i 2015 for andre gang på ti år sa nei til å slukke FM-nettet, håpet nok skeptikere her hjemme at et tilstrekkelig antall politikerne i Norge ville la seg påvirke til at vi fikk tilsvarende beslutning. Svenskenes argumenter for å utsette FM-stengingen var nemlig ikke til å misforstå. De pekte på forhold når det gjaldt rikets sikkerhet, som blant annet totalforsvaret og katastrofeberedskapen. Andre tungtveiende argumenter for å beholde FM-nettet, var usikkerhet knyttet til om DAB-dekningen ville bli bra nok og markedets manglende etterspørsel etter teknologien. I Norge lot man seg ikke affisere av nabolandets skepsis og argumenter for å stenge FM-signalene for godt. Dessuten gikk visstnok DAB-salget noe bedre I Norge, enn det på tidspunktet var tilfelle hos søta bror. Det kunne nesten virke som at avgjørelsen om slukkingen av vårt FM-nett allerede var tatt. Her valgte i alle fall flertallet å overse eller bagatellisere de negative elementene i konsekvensanalysen, som MÅ ha inneholdt viktig dokumentasjon og skikkelige vurderinger knyttet til reell utskiftning av eksisterende radioer og dekningsområde for DAB-teknologien.

  Det er helt sikkert mange spørsmål som kan stilles i sakens anledning. Noen av dem:
  1) I hvilken grad mente man at nordmenn var villig til å skrote sine 20 millioner FM-radioer og umiddelbart erstatte dem DAB?
  2. Hvordan kunne man bestemme tidspunkter for slukking av FM-nettet i de ulike regioner og det lenge før man hadde kontroll på de reelle dekningsområdene for DAB?
  3) Hvorfor man i Norge på død og liv skulle være første land i verden som skulle gå helt og holdent på DAB, når årsakene til å avvente andre steder hadde vært usikkerhet både til teknologien og FM-nettets dekningsområde samt den samfunnsnyttige betydningen for øvrig?
  4. Hvordan kunne man tillate at bransjen fikk til å ha så stor påvirkning?
  5. I hvilken grad var radiobransjen sannhetsvitner for sine egne, gode argumenter.
  6. Hvilken påvirkning de kommersielle kreftene hadde på de folkevalgte.
  7. Hvilke interesser som faktisk ble avgjørende for den endelige beslutningen om å slukke FM-nettet i Norge. Mange hadde mye å tjene på et slikt utfall, det er i alle fall sikkert.

  Ingen kan med sikkerhet spå hva som vil skje med DAB i framtiden, enten det gjelder i Norge eller resten av verden. Det er naturlig å tro at FM-nettet på et tidspunkt vil være historie i alle land, men det vil garantert ikke skje før et fullverdig alternativ er tilgjengelig.

  Tiden vil vise om Norge gjorde det eneste riktige, da Stortinget til slutt bestemte seg for å pushe en teknologiendring og tvinge innbyggerne til å kjøpe DAB-radioer. Det antas at et stort antall representanter for utenlandske myndigheter og andre aktører følger spent med på utviklingen i Norge. Vi er er i alle fall et utstillingsvindu og et stort forsøksprosjekt som andre land enten kan lære av og gjøre annerledes eller muligens unnlate å gjennomføre. Et worst case scenario er vel at Norge endte opp som det første og siste landet som erstattet FM-nettet med DAB, fordi det kom en annen og beslektet teknologi som vant fram.

  Det blir virkelig spennende å følge med i tiden framover. Magefølelsen tilsier at endringen Norge gikk for var framtidsrettet, men den kom mange år for tidlig og var dristig fordi den ikke ble synket med resten av Europa og verden for øvrig.

 • Jeg kommer ikke til å bygge om noen av bilene mine til DAB! Klarer meg fint med de 7 FM-kanalene som er igjen i Stavanger. Litt færre ute i distriktene, men får inn både musikk og nyheter nok. Så får NRK seile sin egen sjø, og forhåpentligvis kutte ut hele DAB-tullet!

 • Nå har installasjonene av DAB-adaptere i bilene mine hittil kostet 5000 kroner og ennå virker de ikke. Det er pga at folieantennene i frontrutene er for dårlige. Verkstedet hadde ingen god løsning på dette, så jeg måtte søke på nett selv og fant en FM/DAB splitter med antenneforsterker som skal erstatte de helve*** folieantennene. Disse splitterne koster meg 1000 kroner ekstra og ennå vet jeg ikke om de virker, fordi at han som holder på med de DAB greiene på verkstedet har tre ukers ferie. Måtte de som vedtok innføring av DAB og slukking av FM-nettet råtne en viss plass…

 • Jo mer på fm jo bedre. Der må lokalradioer bare gi seg i kritikken og sunn konkuranse gir lyttere bedre radio. Nytter ikke å sende noe ikke noen vil høre. Instalerte Dab i privatbilen når firmabilen får det har jeg nok hør vår lokale 1fm for siste gang rett å slett fordi det er dårlig radio

 • Jeg pleier å høre på lokalradioen når det passer seg slik. Etter at de riksdekkende radiokanalene sluttet å sende over FM har radioapparatet forsvunnet fra både stua og kjøkkenet. Lokalradioen sender jo over nettradio også.
  Selv vanedyr kan endre adferd og utviklingen har nå kommet til det punkt at vi benytter nettradio for all radiolytting. Dette kommer av to årsaker.
  1. Mobiltelefon og internett har vi “i lomma” uansett hvor vi går
  2. DAB-adapteret jeg kjøpte til bilene våre fungerer så dårlig og ustabilt at irritasjonen går utover trafikksikkerheten.

  Som følge av våre nye radiovaner har vi helt sluttet å høre på Radio Norge og NRK. Lokalradioen blir prioritert i større grad da den er tilgjengelig flere steder enn før. P4 med musikkprofilen “drit på repeat” har i grunnen gjort savnet av lineær radio minimalt, for å si det på den måten.

  Det som har tatt over for Radioresepsjonen, Brønsj, Lønsj, P.I.L.S, distriktssendinger og andre bautaer er podcasts. For min del hører jeg mest på podcasts fra utlandet. Intervjuer med amerikanske artister, skuespillere, forfattere og produktnerder har altså tatt over for norsk musikk, kultur og nyheter.

  Jeg vet ikke om dette var målet med omleggingen fra FM til DAB, men slik har det i hvertfall blitt for meg.

 • Jeg skrev en kronikk i januar hvor jeg spådde dette. Flere aviser nektet imidlertid å ta den og den forble upublisert. Slik er det når alle tuter med ulvene (og den er som kjent utrydningstruet). Selv finner jeg enn så lenge mye glede i Radio Trøndelag!

 • Har nettopp vært på biltur fra Kirkenes til Kristiansand, brukte 3 1/2 uke på turen. Har både Dab og Fm i bilen, det var veldig vanskelig å få inn P4 og Radio Norge, stort sett bare NRK, men selv NRK var borte mange plasser i Troms og Nordland. Det verste er at mange tuneller er uten dekning, tenker da på viktige trafikkmeldinger. Jeg forstår ikke hvorfor FM bandet måtte legges ned, kunne de ikke kjøre parallelt enda en stund, til alt var oppe å gå på DAB

 • Dekningskartet på Radio.no Kommersiell dekning:
  Dekning på fjelltoppene, men det er ikke der bilveiene går.
  Se på dekningskartet mellom Florø og Førde – Kommersiell dekning
  ( Og med få unntak er det det jeg eventuelt hører på. )
  Vi ser og veien sørover, mot Vevring, samt vei nordover mot Nordfjord ( og Hyen)
  Her har vi mange MIL med vei totalt uten kommersiell dekning ( P4, radio Norge, etc. Selv NRK har mange “huller” i dekning på disse veiene.
  FM kunne også falle ut her, men somregel ble det mono med noe sus istedenfor helt stille….
  DAB=Detter Alltid Bort – iallfall i bil.

  • Aldrig problem med DAB men FM faller bort her og der og ofte bare suser i en tunnel. FM har IKKE dekning i hele Norge og IKKE i mang tunnel. DAB er mye bedre enn FM

 • Så godt som samtlige kommentarer er noe av det mest reaksjonære jeg har lest, for ikke å si bakstreversk. Det at lyttertallet går tilbake har vel mere med at spesielt de yngre går mer og mer over til nettorienterte radiostasjoner.

  • Da kan ikke du ha lest de samme innlegg som meg… Leser vel 1 til 2 ivrige forsvarere for DAB, resten har meldt om ikkefungerende adaptere, dårlig dekning og en uforståelig røre av en teknologi som faktisk ikke har vært etterspurt av forbrukerne. Markedet rår, og når ingen egentlig trenger DAB, og neste informasjonskanal på lista faktisk er 5G, hvorfor i alle dager utvikle mer på en gammel teknologi? Sverige har jo snudd av hensyn til rikets sikkerhet, Kina og Hong Kong har snudd, USA og Mexico likeså, de fleste land ser nok på Norge som raringer som på død og liv skal tvinge gjennom noe som ikke er ønsket. For ikke å snakke om havet av ubrukelige radioer som inneholder mengder med miljøfarlig søppel.

   Det folk ikke forstår er hvordan noen lobbyister klarte å overbevise våre folkevalgte om at DAB var en smart ide. Her lukter det korrupsjon og penger lang vei…

 • Er det rart at lytterene forsvinner når det nesten ikke er dekning i distriktene? Jeg kjører masse i fjordene, og der er det bare NRK som har noe lunde dekning på dab. Derfor lytter jeg heller på NRK, dessverre.

 • Det er helt uforståelig at vi i 2017 skal ha dårligere tilgang på radio enn vi hadde. Har brukt ca 3000 kr på adapter men det fungerer ikke slik som vi hadde forventet. Det er stadig brudd på sendingene og vi er ordentlig misfornøyde. Var dette konsekvensutredet før stenging av FM nettet eller???.

 • Hele DAB greia er en bløff for at få tjener seg rike. Hvem kjøpte opp masse dab radio aksjer. Kan vi gå i kortene til politikerne som godtok dette å se om de har kjøpt masse aksjer i de bedriftene, elkjøp, lefdal, Steen og strøm, og jakte litt på korrupte upålitikere?

 • Jävla bra gjort, när en kunde fått utbyggd fiber bredband som en stor del av världen har haft i snart 20 år.
  20 år är ingen stor överdrift.

  I norge är det DAB och GET-fiber med instabilt 1mbit uppladdning som gäller. det är 10 år för sent för bredbandsutbyggnad och 30 år för tidigt för DAB. Hur fan lyckas man

  • Informationsteknologi och infrastruktur = inkompatibelt med norge. På grund av oljepengar och uppblåst viktighet

 • Om denne “fantastiske” og “nye” teknologien DAB Digital Audio Broadcasting som den ble kalt først på 80 tallet da de begynte å forske på dette skulle være så fantastisk, hvorfor i helv…. har ikke hele verden tatt dette i bruk??
  Mens resten av verden skrinlegger eller utsetter dab så vedtar Norge at det er denne dritten som er fremtia.
  Det er en fjellvettregel som sier at det er ingen skam å snu.
  Og til dem som har vært med på å vedta dette. “Grav deg ned i tide”.
  Håper virkelig at det går å få stoppet denne tragedien.

 • Når vi går over til DAB i Akershus, da er det mange i byggebransjen som mister musikken sin. Vi for ikke inn Radio Norge eller P4 på DAB+ på mange byggeplasser i Oslo eller rundt Oslo området nå, da blir det veldig stille når de går bort i fra FM båndet.

 • Jeg kjøpte rett og slett en ny oppladbar FM radio og tyner ut det siste av FM når jeg skal på tur med campingvogna i 16 dager. Mange flotte nær radioer å høre på.
  Jeg har ingenting imot DAB, har det originalt i bilen, og har også bærbar DAB radio, men disse sluker batterier dersom du ikke er på strømnettet og varer ikke lenge på opplading med oppladbart batteri. Derfor ny FM radio og hører på det som er tilgjengelig. Har mye GB tilgjengelig på tlf/mobilt modem og kan også få det jeg vil der.
  Er ikke motstander av DAB, men hvorfor bygge ut i pose og sekk når man kan bruke internett?
  Svaret er at det er Telenor/Telia som bygger ut internett som brukes mot betaling, mens DAB blir noe halveis forsøk på noe fornuftig. DAB er helt grei, men hva er vitsen?

 • Slik går det når politikere vedtar hva markedet skal levere, istedenfor at markedet får styre dette selv!

  Ditt liv, ditt valg! Stem Liberalistene til høsten hvis du er lei av at politikere “vet bedre” hvordan de skal bruke dine penger enn deg selv!

 • Gidder ikke skaffe DAB i det hele tatt, den kan seile sin egen sjø. Klarer meg uten med internet radio fra utlandet. Det blir FM eller ingenting.

 • Dette er det største overtrampet staten har gjort mot det Norske folket , hvor mange radio apperater står det i landet i dag, snakker om sløsing av resurser og bruk og kast mentalitet. ps kommer ikke til å annskaffe en eneste dab radio!!!

 • Det e ein kanal som e kjempego på DAB. Lure du på ka dein heite:
  NO SIGNAL.
  Kæm i h—-vete har bestemt at vi ska ha DAB.

 • På småbruket har d vært radio siden slutten av 30 åra!! Helt til nå, får ikke inn så mye som en lyd på DAB radioen som jeg tok med hjemmefra og som jeg vet fungerer! Snakk om fremskritt !! Jeg som er helt avhengig av radio ??

 • Radio gikk bort med stenging av FM. kommer ikke til å kjøpe ny radio av den grunn. sånn er det bare!!

 • Det er det jeg har sagt dab er no jævla tull er jo dårligere dekning på det enn fm hvorfor ikk4 bare sende på begge

 • Folket har jo ikke bedt om dette DAB-tullet, så bare legg ned igjen hele greia og send som før på FM…Hvis dere i det hele tatt vil ha lyttere.

  • Og hvem skal betale oss som har kassert FM radioene til fordel for DAB radio for å kjøpe ny FM radioer da?????

 • Dette sa vel alle, Jeg skjønner det i allefall og er av dem som ikke gidder å kjøpe noe dab greier for å høre på svada og folk som sitter å spiller CD`er hele dagen. Har CD spiller selv.
  Kun P2 hadde innhold og vil bli litt savnet, men ikke slik att jeg gidder legge to pinner i kryss for å få det tilbake, det er så mange andre kanaler en kan bruke for å få nyheter og annet.
  God begravelse.

 • Alle jeg kjenner sier at se fortsetter å lytte på FM, og ender da opp som lyttere på de stasjonene som befinner seg på FM-båndet, lokale eller hva det måtte være. De stasjonene som kun satser å DAB,mister masse lyttere. Så enkelt er det.,

  • I Finnmark har vi ennå FM, men når den forsvinner blir det lokalradioer, for den fortsetter å sende på FM. Kommer nok ikke til og kjøpe DAB.

   • På Gumøy utenfor Kragerø har jeg delvis DAB dekning av NRK sine kanaler, mens de kommersielle (P4, Radio Norge etc) kommer og går. Ifølge dekningskart skulle det være ‘Meget godt signal”, men det er det ikke. Varierer fra dag til dag, og kun de beste DAB radioene som virker.