Det var godt oppmøte på den direktesendte valgdebatten på 705 Senteret i Tydal. Foto: Svein Hilmo / Selbyggen
Myndighetsinformasjon

Husk forbud mot offentliggjøring av valgresultater

Medietilsynet minner om at det ikke er lov å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før tidligst kl. 21.00 på valgdagen mandag. Dette gjelder også lokalradio. 

Forbudet er innført for å hindre at velgerne blir påvirket mens stemmingen pågår. Medietilsynet setter inn ekstra beredskap i valghelgen og på valgdagen 9. september for å følge med på offentliggjøring av valgdagsmålinger og valgresultat i mediene.

Forbudet i valgloven § 9-9 mot offentliggjøring av valgresultat og valgdagsmålinger gjelder i alle sammenhenger og i alle medier, også lokalradio og sosiale medier.

Brudd på regelen kan føre til bøter, slik som under kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Da fikk NRK en bot på 300 000 kroner, mens Svelviksposten fikk en bot på 50 000 kroner, for å ha offentliggjort henholdsvis prognoser og resultater for tidlig.

Formålet med loven er å hindre at velgerne blir påvirket mens stemmingen foregår, og er ment til å sikre at valget går rolig og ordentlig for seg.

Eksempler på lovbrudd kan være en post på Facebook, eller en sak på radio eller i en nettavis, som omhandler resultater eller prognoser om valget. Spørreundersøkelser på nett der folk kan oppgi hvilket parti de stemmer på, kan også være i strid med loven. Forbudet gjelder ikke offentliggjøring av meningsmålinger som er laget før valgdagene.

Send Medietilsynet en e-post  til valg@medietilsynet.no dersom du mener det er offentliggjort valgresultat eller valgmålinger som er i strid med loven.

NB: Bildet er tatt fra en valgkampsending på Nea Radio og er ikke direkte knyttet til saken. 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar