Oppmykning i reglene for reklame, sponsing og produktplassering er blant lovendringene som vil gjelde for norske kringkastere og strømmetjenester.
Kringkastingsloven endres som følge av endringer i EU-direktivet om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet).
De nye reglene om reklame i radio og TV gir norske kringkasterne større fleksibilitet til å plassere reklamen når de vil på døgnet. Den totale mengden reklame det er tillatt å sende på dagtid, blir den samme som tidligere, det vil si 20 prosent av total sendetid.
Etter gjeldende regler må kringkastere og tilbydere av strømmetjenester identifisere sponsede programmer slik at publikum blir gjort oppmerksom på sponsorforholdet. Regelendringene åpner for at slik identifisering kan vare noe lenger enn i dag.
– Antall sekunder sponsoridentifiseringen kan vare, øker noe. Det gir programsponsorene mulighet til eksponere sin virksomhet eller sitt produkt i noe større grad enn i dag. Hensikten er å gjøre det mer attraktivt for annonsører å sponse programmer, noe som kan gi norske tilbydere større mulighet for inntjening, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Regelendringene innebærer videre at en tjeneste i sin helhet kan sponses, for eksempel en fjernsynskanal eller en radiostasjon. Også slik sponsing skal identifiseres tydelig.
Regelendringene innebærer også skjerpede krav til universell utforming av programmer i fjernsyn og strømmetjenester. Dette gjelder tiltak som teksting, tegnspråktolking, synstolking, lydtekst eller andre teknikker.
Strømmetjenestene får skjerpede krav til å ha europeisk produsert innhold i sine kataloger, slik at minst 30 prosent av programinnholdet skal være europeiske verk.
Stortinget har også vedtatt at det skal innføres en plikt for tilbydere av audiovisuelle bestillingstjenester til å bidra finansielt til produksjon av norske audiovisuelle verk, går det fram av en pressemelding.