Bransjeaktører og andre interesserte blir nå invitert til å komme med innspill i forbindelse med at Medietilsynet skal gå gjennom de forskjellige ordningene for direkte mediestøtte. Dette gjelder også tilskuddsordningen for lokalkringkasting.
Kultur- og likestillingsdepartementet har bedt Medietilsynet utarbeide en rapport om den direkte mediestøtten. Utredningsarbeidet er en del av forberedelsene til de neste fireårige styringssignalene for mediepolitikken, som skal gjelde for perioden 2027–2030. Forslaget til styringssignal blir lagt fram av regjeringen, og blir behandlet av Stortinget.
– Oppdraget innebærer at vi skal se nærmere på forskjellige forhold ved flere av de eksisterende tilskuddsordningene. Vi er godt i gang med arbeidet, og åpner nå for innspill fra bransjeaktører og andre interesserte, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.
Medietilsynet skal blant annet se nærmere på noen av kriteriene for å få produksjonstilskudd, som er den største direkte mediestøtteordningen. Dagens tilskuddskategorier skal også vurderes. Videre skal det vurderes om det er mulig å gjøre tilskuddsutbetalingen mer forutsigbar for mottakerne.
– Slik ordningen fungerer i dag, må vi ta utgangspunkt i regnskapet til mottakerne fra året før tilskuddsberegningen. Disse tallene er ikke tilgjenglig før senere på året, noe som gjør at det ikke er mulig å tildele tilskudd før mot slutten av året. Vi forstår godt at dette er krevende for aktørrne og skal derfor se på om det kan gjøres endringer, slik at tilskuddet kan beregnes og utbetales tidligere, sier Velsand.
Når det gjelder tilskudd til lokalkringkasting skal Medietilsynet vurdere om innretningen av denne ordningen er formålstjenelig. Blant annet skal det sees på om sammensetning av drifts- og prosjekttilskudd bør endres, og om tilskudd til digitalisering av lokalradio er tilpasset det faktiske behovet.
Departementet har også bedt Medietilsynet vurdere tiltak som kan stimulere nyhetsbruken til de unge. Dette kan enten gjøres gjennom å endre eksisterende tilskuddsordninger eller ved nye ordninger, som for eksempel subsidiert tilgang til journalistikk.
– De som allerede har gitt oss innspill, trenger ikke å gjenta disse. Andre innspill kan bli sendt oss innen 28. mai, sier Mari Velsand.
Innspill kan sendes til innspill@medietilsynet.no.