2 av 5 misliker kollegene sine. Det fortalte radiokonsulent Per-Henrik Stenstrøm da han skulle gi Radiodager råd om hvordan den perfekte redaksjonen bør bygges opp.
Stenstrøm mener det er passende å putte mennesketypene i fem forskjellige kategorier:
Den aller vanskeligste medarbeideren er primadonnaen, som er barnslig, egoistisk og vanskelig å lede. Men, et kriterium for at man kan kalles primadonna er at man er flink, sa Stenstrøm.
På den positive siden betrakter de arbeidet som et kall og målet er å utgjøre en forskjell. Primadonnaen opplever sjelden at jobben er vellykket, men er ikke opptatt av skryt og tilbakemelding. Det virket som om mange i den fullsatte salen av radiofolk kjente seg i hvert fall litt igjen.
Pragmatikeren er den det er fleste av, som jobber for å jobbe og målet med arbeidet er å arbeide. Dette er 60-70 % av arbeidstakerne og kan være en hyggelig og bra medarbeider, men er avhengig av positiv tilbakemelding på jobben. Så lenge de gjør det som er forventet og ikke så stort mer er de fornøyd med jobben.
Så har man den ekstroverte og den introverte prestasjonstripperen, der målet er henholdsvis å prestere i forhold til andre og i forhold til seg selv. Den første gjør alt til konkurranse og den andre vil aller helst jobbe for seg selv.
Den siste kategorien er lønnsmottakeren, som anser arbeidet som en straff. Det er han som klager på alt og alle og aller helst gjør minst mulig. Men, dette kan være medarbeidere som er misfornøyd fordi de aldri har blitt sett i de andre kategoriene. Det er ingen som er født sånn, mener Stenstrøm.
I den perfekte redaksjonen bør det være en blanding av mennesketyper og en aksept av at det er forskjellige mennesketyper, mener Stenstrøm. Selv om det ofte kan virke som like barn leker best og andre ganger som om motsetninger gjør teamet bedre, foreslår han at en balanse er best.