FM-slukking på scenen på Radiodager 2017
Radiodager

Bare lokalradio igjen på Sør- og Vestlandet

Nå kan også lokalradioene på Sør- og Vestlandet håpe på økt antall lyttere etter at P4 og Radio Norge forsvant fra FM i formiddag. Dessverre blir noen lokalradioer også tvunget av lufta. 

I dag klokken 10.00 ble det stille på FM-frekvensene til P4 og Radio Norge i Hordaland, Sogn og Fjordane, Rogaland samt Aust og Vest-Agder. Samtidig slukkes også kommersielle lokalradioer i Bergen og Stavangerområdet, noen av dem mot sin vilje.

NRK slukket sine kanaler i dette området på FM i juni, og dermed er det bare lokalradioene utenom storbyene igjen som  sender på FM på Sør og Vestlandet. Dette ble markert direkte fra scenen på Radiodager, i en sesjon med Digitalradio Norge.

Man hadde direkte bilder fra både Fornebu og Bergen og de som satt i salen fikk både se og høre at det ble stille på de aktuelle FM-frekvensene.

Så langt har 130 000 lyttere forsvunnet på landsbasis, sa sjefen for Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark. Han sa at det var en forventet nedgang i lyttingen som følge av FM-slukkingen. Antall lytteminutter har også gått ned fra 85 til 81 minutter.

Torvmark mente at dette ikke var dramatisk og viste blant annet til at radio har falt generellt de siste årene. Han nevnte også at lokalradio har økt i Nordland etter at de ble alene igjen på FM.

Når det gjelder markedsandeler så har NRK falt litt mer enn sine kommersielle konkurrenter. Dette kan skyldes både at NRK har fått flere konkurrenter og at NRK har vært tidligere ute og slått av FM-sendere i store områder i Norge.

Han mente det var gledelig at de små kanalene vinner lyttere i forhold til de store. De fem store er de som før var på FM, mens de andre kanalene nå har en oppslutning på 26,4 %. Ser man på antall lytteminutter er det enda bedre for de små kanalene.

82 % av befolkningen hører nå på en digital radio. Dette inkluderer også internettradio som har økt til 24 %, mens DAB-lyttingen har økt til 72 %. 37 % hører fortsatt på FM hver dag, men det er bare 18 % av lytterne som kun hører på analog radio. Dette er altså før den store NRK-slukkingen på det sentrale østlandet neste uke.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar