Lederdebatt på Radiodager 2016. Foto: Kyrre Dahl
Radiodager

Het lederdebatt på Radiodager

Det ble nok en gang en frisk debatt når radiosjefene møttes til debatt på Radiodager 2016. Styreleder Svein Larsen i Norsk lokalradioforbund klarte som vanlig å få opp stemningen med sine utspill om FM-slukkingen. 

DAB var selvsagt tema i det som blir den siste lederdebatten før riks-kanalene skal slukke sine FM-sendere i 2017. Larsen, som påpeker at han ikke har noe imot DAB, mente nok en gang at det ikke er bra å tvinge lytterne overr.

– Radio burde være på flest mulige plattformer, sa Larsen og mente at digitaliseringen burde være styrt av forbrukerne, altså lytterne og ikke av aktørene.

Et spesiellt poeng er at, selv om de fleste lokalradioer fortsetter på FM også etter 2017, er det en rekke lokalradioer i storbyene, som Radio Metro og Radio Sandnes som nektes å sende videre på FM, fordi myndighetene frykter at de skal ta lyttere fra NRK.

De store kanalene er selvsagt alle for fm-slukkingen, men var villige til å innrømme at overgangen ikke går helt knirkefritt. Lasse Kokvik fra Bauer medie mente at bransjen må ta signalene på alvor, når lyttere melder om problemer med å få de nye DAB-radioene til å fungere.

Debatten handlet ikke bare om DAB, men også om innhold. Kenneth Andresen i P4 mener at NRK har blitt altfor like de kommersielle kanalene og at det ikke burde være NRK`s jobb. Marius Lillelien parerte med at NRK må lage radio so lytterne vil ha. Når det er Bruce Springsteen-konsert ville det være rart om ikke NRK spilte musikk av Springsteen, mente Lillelien.

Det ble en opphetet debatt om hvor mye penger NRK bruker på radio. Larsen var klar i sitt innlegg om at NRK bruker 1,7 milliarder på radio, mens  Lillelien syntes det var et altfor høyt tall, og mente det var nærmere halvparten. Så la Larsen fram årsoppgaven til NRK, der tallet 1,7 milliarder er nevnt. Det inkluderer ikke bare programproduksjon, men også administrasjon, husleie etc.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar