Det ble som vanlig frisk debatt da radiolederne møttes til den tradisjonelle radiolederdebatten på Radiodager.
På scenen foran flere hundre radiofolk møtte som vanlig Kenneth Andresen fra P4, Lasse Kokvik fra Bauer Media og Svein Larsen fra Norsk Lokalradioforbund. I år var det Jon Branæs som stilte som fungerende radiosjef i NRK.
Ikke overraskende var det DAB og FM-slukking som var tema da radiolederne møttes og Kenneth Andresen fra P4 var kjapt ute og mente at fragmenteringen av lytterne viser at digitialiseringen er en suksess. Han viste til at de store kanalene har fått færre lyttere, mens de små og nye kanalene har fått flere lyttere.
Han fikk i hvert støtte fra NRK og Bauer Media, som begge mente at overgangen fra FM til DAB har gått bedre enn fryktet. Svein Larsen mener at det er feil å skru av et FM-nett som fungerer og at FM-slukkingen burde vært utsatt. Han mente at man skrur av noe som fungerer og lytterne forstår ikke hvorfor.
Branæs sa at radiobransjen må henge med og tilby lytterne det det vil ha og han mente at utviklingen nå bare såvidt hadde begynt. Andresen var klar på at det var veldig viktig å nå de unge. Vi må tilby de unge et godt tilbud, ellers vil de ikke følge med radio i fremtiden, sa han.
Kokvik var den aller største optimisten i firkløveret og var sikker på at lyttere nå vil sette av mer tid til radio fordi man får flere kanaler og han trodde at radio til slutt ville vokse.
Larsen mente derimot at prosessen hadde ført til at mange lyttere ble negative til radio og han var særlig bekymret for kommersiell radio. Han pekte blant annet på at fire store kommersielle lokalradio-konsesjonærer må slå av sine FM-sendere mot sin vilje, i Oslo og Sandnes.
Branæs fra NRK hadde merket seg kritikken som har kommet fra mange lyttere men han fortalte også at mange av de ivrigste radiolytterne var tidlig ute med å kjøpe DAB-radio og nå hører mer på radio enn før. Andresen mente bransjen måtte ta selvkritikk på at mange lyttere har opplevd problemer i forbindelse med at de har kjøpt nye DAB-radioer og sliter med å få de til å virke.
I forbindelse med radiolederdebatten introduserte også Kokvik Bauer Medias nysatsing på Radio 1. Han ville ikke si så mye om innholdet, men avslørte at det neppe blir et gjenhør med de gamle programlederne, men at de tar med seg det beste av det gamle i et nytt konsept. Nye Radio 1 blir snart lansert, sa Kokvik.
At slukkingen av FM er en suksess medfører ikke riktighet.
«Radio bransjen må henge med og gi lytterne det de vil ha» De har jo hodet dypt bed i sanden, det finnes ingen overvekt av lyttere som vil ha DAB, om 2 år er teknologien totalt avleggs. FM dekker alles radio behov, de som ønsker digitale løsninger kommer til å ta det via streaming på mobil løsning slik EU planlegger. Dette er kun det samme som Telenor gjorde med sin ISDN utrulling, teknologien var utgått når den ble solg til folket og neste generasjons løsning lå allerede på lageret, dette handler kun om å redde skinnet og tjene penger ved å tvinge folk via staten!!!
Kort batteritid og utsatthet for elektromagnetisk støy (led, powerbanks etc) er mine største problemer med Dab. Synes også jeg mister dekning i underganger etc.
Dab er helt ubrukelig i maskiner med led arbeidslys. I tillegg blir det en flat komprimert lyd som jeg blir sliten av å høre på. Skru på fm igjen!
For meg blir det kun Svensk rasio eller CD’er etter dette, NRK er over og ut for all framtid hvis de ikke mot formodning skulle dukke opp på FM igjen da.
Selfølgelig har de små, nye kanalene fått flere lyttere…dem var jo ikke der før
Kan ikke si noe annet en at det er en suksess. Men bra for nærradio.
Hvorfor får alle som vinner konkurranser en DAB Radio/Adapter. Før få som har dab?????
Jeg er en lykkelig eier av bobil. Med denne farkosten har jeg nå i de to siste årene krysset landet på kryss og tvers, fra nord til sør. I fjor sommer besøkte jeg Senja og Lofoten. I sommer har jeg fartet vest-Norge rundt, besøkt øst-landet, vært i Sverige etc. For å si det enkelt så kanskje DAB-mafiaen forstår: DAB RADIOEN ER ET HELVETE. SÅ STORT HELVETE AT JEG HAR TATT HELE DAB-DRITTEN UT AV BILEN. Jeg har forsøkt å bytte til strømførende antenne, til ingen nytte. I sommer Brukte jeg FM-nettet i Sverige uten et eneste problem hvor jeg enn var og med en kvalitet på sendingen som var like og og enda ber enn dette helvete som er pådyttet oss forbrukere. SETT FM-NETTET TILBAKE. DET ER FLAUT Å VÆRE NORDMANN. SVENSKENE LER AV OSS!
Ære være lokalradioene som sender på FM.
At staten vil stoppe dem, viser jo at DAB-overgangen er en tvang, ikke verdig i et demokrati.
Overgangen til DAB koster staten og den enkelte store summer. Nå viser det seg at teknologien ikke er så bra som det påstås. DAB sender på høyere frekvens enn FM, og rekkevidden blir derfor også dårligere. I tillegg må bitrate, altså datamengde, settes ned, for å få plass til flere kanaler.
Dette medfører en flatere lyd enn FM. Dette har NRK innrømmet.
Framtiden er Internett-radio. De fleste har det allerede tilgjengelig via sin smarttelefon og en App. Dette kunne ikke myndighetene se da DAB kom på nittitallet. Derfor ruller snøballen videre med tvangsslukking av FM.
Forbrukerne betaler altså for et system som antagelig er et sidespor.
Mange har en DAB-adapter i bilen. Den inneholder en FM-sender.
Samme prinsipp kan brukes i huset. Ved å skaffe seg en Internettradio og FM-sender, kan alle gamle FM radioer brukes som før, og med bedre lyd enn DAB.
Kast derfor ikke dine FM-radioer.