Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Undersøkelse: Mange velger lokalradio i bil fremfor DAB

50 % av de som ikke allerede har DAB+ i bilen har ingen planer om å anskaffe det. Mange velger i stedet å lytte til lokalradio på FM. Det kommer fram i en analyse fra Carat Insight som Norsk Lokalradioforbund har fått tilgang til. 45 % sier at de hører mindre på radio enn før FM-slukkingen startet.

Undersøkelsen er laget av YouGov på oppdrag fra Carat Insight med mål om å undersøke hva som har skjedd i forhold til radio i bil i de områdene der FM-nettet allerede har slukket.

– Det var viktig for Carat å få innsikt i hva som vil skje med radiolytting på kort og lang sikt som følge av FM slukkingen, for å forstå hva vi skal gi av kommersielle råd til kundene våre, sier Morten Wiberg i Carat Norge til lokalradio.no.

Carat er et av verdens ledende mediebyrånettverk og inngår i Dentsu Aegis Network som er et av verdens største mediekonsern. Selskapet er representert i over 130 land.

Undersøkelsen er foretatt i de fire første slukkeområdene. Det vil si at den omfatter ca 2,3 millioner nordmenn i alle fylker bortsett fra Oslo, Østfold, Vestfold, Akershus, Troms og Finnmark.

Et av hovedfunnene viser at en stor gruppe hører mindre på radio eller har sluttet helt å høre på radio. Her svarer 32 % av de spurte at de hører mindre på radio etter at rikskanalene slukket sine FM-sendere. Hele 13 % svarer at de ikke lenger hører på radio. Kun 6 % oppgir at de hører mer på radio enn før.

(Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen)

Tabell 1: Hvordan har slukkingen av FM-nettet påvirket radiolyttingen din?
[uberchart id=”85″]
(Base: Alle fylkene bortsett fra Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Troms, Finnmark (605) – Kilde: Carat Insight / Omnibus hos YouGov, uke 45)

Halvparten vil ikke installere DAB
Undersøkelsen viser at halvparten av de som bor i regioner der FM-nettet har slukket, har DAB+ i bil. Det er ingen forskjell mellom slukkeregionene, det vil si når nettet ble slukket. Av disse svarer 40 % at de anskaffet seg DAB etter at rikskanalene slo av sine FM-nett.

Kanskje verre er det at over halvparten av de som ikke har DAB i bil også svarer at de ikke har planer om å anskaffe seg DAB-radio i bilen. 2 av 3 svarer at det er mindre sannsynlig. Bare 6 % opppgir at det er svært sannsynlig at de vil gå til anskaffelse av DAB-radio i bilen.

– Mange er naturlig nok motstandere fordi det omfatter en investering for dem, og at dette blir presset på dem. En ettermontert bilradio er heller ikke like praktisk eller estetisk som en integrert radio. Hvis motstanden vedvarer kan det bli et problem, da bil-lytting er viktig for annonsørene, for å komme tett på handleøyeblikkene, sier Wiberg.

(Artikkelen fortsetter etter illustrasjonen)

Tabell 2: Hvor sannsynlig er det at du kommer til å skaffe deg DAB+ radio i bilen?
[uberchart id=”89″]
(Base: Har ikke DAB+ radio i bilen de bruker mest (251) – Kilde: Carat Insight / Omnibus hos YouGov, uke 45)

Mange velger lokalradio på FM
Av de som ikke har anskaffet seg DAB svarer hele 38 % at de hører mer på lokalradio etter at rikskanalene forsvant. 29 % har lagt sin elsk på andre medier som CD eller Spotify. 8 % har funnet andre løsninger for å høre på radio, for eksempel via nettradio.

– At mange radiolyttere nå vender seg til sin lokalradio er hyggelig, men ikke overraskende. Mitt inntrykk er at mange ikke ønsker å etterinstallere DAB i bilen. Delvis fordi en integrert løsning ofte er kostbart, men også fordi lokalradio på FM fyller behovet for musikk, nyheter og underholdning. Dessuten er mange av de billige løsningene for å få DAB i bilen både dårlige og lite brukervennlige, sier nestleder i Norsk Lokalradioforbund, Thor Magnar Thorsen til lokalradio.no.

I en tid hvor radio konkurrerer om oppmerksomheten med en rekke nye medier, er nestlederen klar på radio bør være tilgjengelig på alle mulige lytteplattformer.

– Det er kanskje slik at rikskanalene har overvurdert interessen for å bli med over på DAB. Mange velger heller andre løsninger for å lytte på radio eller høre på musikk. Gjerne via alle slags løsninger som finnes i enhver mobiltelefon. Og på mobilen finner du heller ikke DAB. Norsk Lokalradioforbund har for øvrig hele tiden advart mot å gjøre radiolytting utilgjengelig og problematisk for folk. Det tror jeg hele radiobransjen etter hvert vil tape på. Radio burde tvert i mot gjøres tilgjengelig på alle plattformer og ikke fjerne seg fra den plattformen som de aller fleste benytter for lytting. Heldigvis er de fleste lokalradioer fortsatt tilgjengelig på FM i overskuelig fremtid og de fleste er også å finne på nettradio og DAB, avslutter Thorsen.

Tabell 3: Hvilke av de følgende påstandene stemmer for deg?
[uberchart id=”91″]
(Base: Svart 1 eller 2 på spørsmålet i tabell 2 (161) – Kilde: Carat Insight / Omnibus hos YouGov, uke 45)

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Vi nordmenn får jo problemer når vi reiser ut av Norge om vi kun har DAB. Jeg vil heller se an hva som kommer på internettfronten, for da kan DAB bare drite og dra.