Daglig leder Alv Magus Tysse i studioet til Radio Osterøy
Radionyheter

25 års radiohistorie er kommet til endestasjonen

Når juni blir til juli ruller de siste tonene ut over Nordhordaland Sendernett. Da er det ubønnhørlig slutt for Radio Osterøy. Mikrofonene pakkes ned. Senderne slås av og nedmonteres. Manglende rekruttering er årsaken til at radiostasjonen på øya nordøst for Bergen, nå går over i historien.

Radioen hadde sin første sending høsten 1992 og sendte da noen måneder på en midlertidig kortidskonsesjon. Det var først fra august 1993 at de startet med regulære sendinger. Grunnlaget for at radioen ble etablert var et brennende ønske å nå ut med evangeliet utenfor kirker og bedehus.

Alv Magnus Tysse er daglig leder og ansvarlig redaktør for Radio Osterøy. En radiostasjon som driver på nisjekonsesjon med hovedsaklig religiøst innhold. Han er en av ildsjelene som har vært med siden starten og nå opplever at radioen akkurat ikke rekker å feire sitt 25-årsjubileum.

– Det er lite kjekt å tenke på at radioen må legges ned på grunn av rekrutteringsproblemer. For det har hele tiden vært vår intensjon å levere «stafettpinnen» videre til en ny generasjon, sier Tysse.

Men sannheten er at det ikke lenger står noen i kø for å jobbe i lokalradioen på øya med drøye 9 000 innbyggere. Og det står heller ingen på oppløpssiden når Tysse kommer med «stafettpinnen».

– Til høsten er det 25 år siden radioen første gang kom på luften. Den gang var interessen for lokalradio stor. Radio representerte noe nytt og spennende. Det var enkelt å rekruttere frivillig arbeidskraft i alle aldre. Lærekurven som ny radioarbeider var bratt. De fleste manglet forkunnskaper, og fikk kun en times opplæring på direktesending av en lokalradioarbeider fra Bergen, minnes Tysse.

Alv Magnus Tysse i 1993, da Radio Osterøy sendte fra et provisorisk studio i en campingvogn

Radio Osterøy har gjennom hele sin levetid vært drevet av frivillige krefter og hadde sin storhetstid på slutten av nittitallet. Da var engasjementet stort med over 30 medarbeidere som delte på opptil 23 timers ukentlig sendetid. Den gang produserte stasjonen også endel allmenn stoff fra lokalmiljøet, noe var populært og samtidig gav flere lyttere. De siste årene har derimot interessen for å lage radio på kanalen dalt betraktelig, parallelt med at gjennomsnittsalderen for de ildsjelene som er igjen har økt år for år. Færre og færre medarbeidere har medvirket til at ambisjonsnivået med tiden er senket og sendetiden redusert.

Nå, like før stasjonen legges ned, er det syv personer som deler på oppgavene og sendetiden er nede i 16 timer ukentlig – når reprisene inkluderes. Radioen blir i hovedsak finansiert med frivillige pengegaver fra faste lyttere.

Tysse mener at uten overgangen til datastyrt avvikling, ville Radio Osterøy vært nedlagt for lenge siden.

– For Radio Osterøy sin del så har den største endringen vært å gå over til radioavvikling på data. Dataalderen har gjort det mulig for radioen å utvide sendetiden den gangen vi tok ny teknologi i bruk, selv med færre medarbeidere. Data har også gjort det mulig å holde på mye lenger med Radio Osterøy, enn hva ellers hadde vært tilfelle uten.

Han erkjenner at det blir svært vemodig at hobbyen, som har spist mye av fritiden hans siden tidlig på 90-tallet, nå er kommet til en ende.

– Jeg kommer til å savne de mange positive tilbakemeldingene fra våre lyttere. Og så vil jeg savne alle de gode radiokollegaene mine, avslutter Tysse.

Radio Osterøy har vært en del av radionettverket Kristenradio Vest. Denne samarbeidskonstellasjonen består foruten Radio Osterøy av radiokanalene Radio Bølgen, Radio Fana, City Radio, Godt Nytt Radio, Kanal 7 og Radio PR. Alle har sendt på FM med nisjekonsesjon for Bergen med omland og på en felles DAB-kanal i Nordhordaland. De syv andre stasjonene i nettverket legger ned sine sendinger på FM innen 1. juli, men vil fortsette å sende på DAB+.

 

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar