Bilde fra første sending i ungdomsredaksjonen i Våler Nærradio. Foto: Solørradioen
Radionyheter

40 år med lokalradio

Det er i disse dager 40 år siden lokalradio ble født. De aller første sendingene var ikke helt etter regelverket, fordi konsesjonene gjaldt ikke før 1. januar 1982, men noen ivrige radioentusiaster klarte ikke å vente.

Større frihet i eteren, var et av løftene Høyre kom med foran valget i 1981. Dette fikk mye omtale og da valgresultatet var et faktum var det klart for å bryte NRKs monopol på radiosendinger i Norge.

Det ble kulturminister Lars Roar Langslet som fikk oppgaven å innfri dette valgløftet, som hadde flere fordeler. Det var mottatt positivt hos velgerne og det utgjorde ingen større utgift på statsbudsjettet.

Etter dette gikk det fort. Til tross for at et helt nytt departement skulle på plass, Kultur og Vitenskapsdepartementet, og forsøkene med nærkringkasting skulle forankres juridisk, klarte man å få sendt ut de aller første konsesjonene allerede før jul 1981.

På en pressekonferanse 16. desember 1981 kunngjorde Lars Roar Langslet at det var tildelt 18 konsesjoner for nærradio fra 1.1.1982. Dette var fordelt på 8 steder: Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Hamar, Stokke og Korgen, som eneste i Nord-Norge.

I de fire storbyene var forutsetningen at Televerket skulle tilby sender-kapasitet, de fire andre måtte skaffe egne sendere. Det hadde kommet inn 148 søknader om konsesjoner.

Allerede samme kveld var det liv på eteren i Hamar. Medialinja ved Hedmarkstoppen Folkehøyskole kom seg på lufta for en markeringssending. Dette regnes gjerne som den aller første lokalradio-sendingen. I løpet av første halvår 1982 var alle de andre også i gang.

De første konsesjonene:

OSLO:
1. Radio Oslo
2. Immigranten
3. Oslo Fullevangeliske Kirke
4. Oslostudentenes Radioklubb
5. Norsk Journalisthøgskole

STAVANGER:
6. Norsk Nærradioforening
7. Samlesøknad

BERGEN;
8. Studenttinget i Bergen
9. Bergen Jazzforum
10. Pinsemenigheten Tabernaklet
11. Bergen nærradio

TRONDHEIM: 12. Trondheim Konservative Studentforening
13. Trøndelag indremisjonskrets
14. Rød Valgallianse
—-
15: Myrvang
16. Gimlekollen Mediesenter
17: Iniativgruppa for nærradio i Korgen
18. Hedmarktoppen folkehøgskole

Kilde: Dette er utdrag fra et første utkast til en bok om lokalradioenes historie, som undertegnede jobber med. 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.