Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

4G blir bedre enn DAB

Etter planen vil dekningen for mobilt bredbånd 4G være på 99,8 % fra 1. januar 2018. Det betyr at dekningen vil være bedre enn DAB. Og nå kommer 5G!

– Mobil med 4G er et meget godt supplement til DAB. Det mener dekningsdirektør i Telenor Norge, Bjørn Amundsen. Han peker spesiellt på at 4G snart dekker hele landet, også utenfor der folk bor:

– Mobilnettet vil innen 1.1.2018 dekke 99,8 % av der folk bor og ca 84% av arealet. Tunneler vil nok ta noe lengre tid da vi må samkjøre dette med Statens Vegvesen sin oppgradering for øvrig av tunnelene, forteller Amundsen til lokalradio.no.

Dekningskravet for NRK`s DAB-nett er på 99,5 % av befolkningen mens de kommersielle kanalene kan nøye seg med langt dårligere dekning. Nå kan det virke som bagateller, men en vesentlig forskjell er at så og si alle mennesker har en mobiltelefon allerede mens det fortsatt er mange som ikke har DAB-radio.

I et intervju med Tønsbergs Blad kan det se ut som Amundsen mener at 4G kan ta over for DAB. Dekningsdirektøren påpeker overfor lokalradio.no at han ikke har sagt det og påpeker at lytterne vil bruke av sine datapakker når de hører på radio via 4G

Ifølge avisen trenger ikke det være noe stort problem. En time nettradio utgjør cirka 65 Mb, altså kan du høre på 15 timer radio for å komme opp i 1 GB. Sett o forhold til video er dette svært lite og datapakkene blir større for hvert år som går.

– Innen påsken 2017 skal det være full 4G-dekning langs E18 fra Oslo til Kristiansand, med unntak av noen tunneler. Når veivesenet er ferdige med utbedringene i dem, er dekningen fullstendig, sier Telenors dekningsdirektør.

Han medgir overfor TB at dekningen varierer stort når det gjelder 4G:

– Årsaken er at vi så på hvor folk bor, og det bor flest i byene. Deretter hvor de har hytte. Vi valgte også å bygge smartere og billigere ved å la entreprenørene gjøre seg ferdige med utbyggingen på disse stedene og langs disse veiene, i stedet for at de flyttet mannskaper hit og dit. Denne metoden kuttet utgiftene våre med 25 prosent, forteller Amundsen.

Når Telenor er ferdig forsvinner altså argumentet om at mobilnettet ikke har god nok dekning og på 4G vil du ikke bare få inn alle kanalene du får inn på DAB ( og FM ), men også tilgang til radiokanaler fra hele verden, for ikke snakke om at du får tilgang til epost og web mens du er i bilen, eller hvor enn du måtte bruke mobilen din.

Om kort tid kommer også 5G med vesentlig høyere datahastighet enn 4G. Det foreligger det et forslag som vil forplikte alle EU-landene å bygge ut 5G i alle urbane områder og langs hovedveiene innen 2025.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Hvis du bruker mobilen når du kjører bil og blir oppdaget av politiet så vanker det en solid bot.

  • Fint helt til alle skal streame. Det skal bli noe til utbygging for at 350.000 skal streame i oslo samtidig….