Rolf Øvretveit i studio på Radio Sotra. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

5 millioner i pluss for lokalradio

Lokalradio generellt gjorde det noe bedre økonomisk i 2017 enn året før, det viser en rapport fra Medietilsynet. Rapporten sier ingenting om lokalradio på DAB. 

Samlet sett gikk lokalradiobransjen med et overskudd på 5 millioner kroner i fjor. Det er noe høyere enn året, går det fram av medieøkonomirapporten 2017, som nylig er offentliggjort av Medietilsynet.

De samlede driftsinntektene for lokalradio beløp seg til 186 millioner kroner. Siden 2013 har lokalradio mistet 15,2 % av inntektene sine, men i det samme tidsrommet har lokalradioene også fjernet 18 % av kostnadene.

Man må også ta med i regnestykket at flere av de store lokalradioene forsvant i 2017. Når rikskanalene slo av sine FM-sendere forsvant også de fleste av deres lokalradioer. Totalt forsvant det 100 millioner kroner i omsetning bare på dette, ikke inkludert i tallet over.

Radiobingo er viktig for mange lokalradioer, skriver Medietilsynet. Bingoinntektene var samlet på 52 millioner kroner i 2017, 5 millioner mer enn året før. 45 lokalradioer rapporterer at bingoinntektene utgjør mer enn halvparten av de samlede inntektene radioen har.

Gaver og frivillig lisens utgjør også en solid post i mange små lokalradioer. Den samlede inntekten i 2017 av gaver og annet var på 14,2 millioner kroner, ifølge rappporten fra Medietilsynet.

Den samlede reklameomsetningen økte fra 82 til 85 millioner kroner i 2017. De innleverte årsrapportene tyder på at flere lokalradioer utenfor slukkeområdene opplevde en god økning i sine reklameinntekter i løpet av fjoråret.

Så blir tallene komplisert for rapporten tar med at mange av de mest lønnsomme radiokanalene ble lagt ned som følge av FM-slukkingen. Lønnsomheten for radiokanalene utenfor disse områdene er relativt stabil.

Enkelte lokalradioer sendte både på FM og DAB i 2017, men det er ikke rapportert inn noe som sier hvor mye av inntektene som kan relateres til DAB. Rapporten sier derfor ingenting om økonomien for lokalradio på DAB.

 

 

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar