Radionyheter

Bauer og P4-eier kjemper for FM i Sverige

Mens de har gått i bresjen for DAB i Norge går Bauer Media og P4-eier NENT Group nå inn for obligatorisk FM i biler i Sverige. 

Vi kjenner alle historien, i 2017 slukket de norske riksradioene sine FM-sendere og kanalene til Bauer Media, NENT Group (P4-gruppen) er nå kun tilgjengelige digitalt. Dette kom i stand etter et politisk press fra aktørene selv som ville at DAB (og DAB+) skulle erstatte FM i Norge. Derfor ble det i Stortinget vedtatt et forbud mot kommersiell lokalradio i storbyene, mens lokalradio utenfor fikk lov til å fortsette på FM i noen år til.

Nå går de samme aktørene den helt motsatte veien i Sverige, der Bauer Media og NENT Group nå har gått sammen med Sveriges Radio i et felles utrop om at FM må bli obligatorisk i svenske biler.

Utspillet kommer  i forbindelse med at Sverige er i ferd med å vedta en EU-forordring som tilsier at alle nye biler skal kunne motta digital bakkesendt radio, i praksis DAB+.

De tre store radioaktørene mener at FM også må være et krav i svenske biler, fordi det er det folk bruker til å høre på radio:

– Allmänhetens möjlighet att lyssna på svensk FM-radio i bilar måste tryggas. När regeringen nu föreslår att alla bilar ska ha en digitalradio-mottagare är det väsentligt att kravet utvidgas till att även omfatta FM – det sätt som de allra flesta människor nås av ett svenskt radioutbud, skriver de i pressemeldingen.

Ifølge pressemeldingen er det rundt 90 % av befolkingen som fortsatt hører på radio via FM og rundt 90 % av alle liniær radiolytting i Sverige skjer fortsatt på FM.

DAB er bare såvidt tilgjengelig i Sverige og SR angis å ha en dekning på 42 %. NENT Group er i ferd med å bygge ut sitt DAB-nett og regner med å nå 50 % av befolkningen i 2020.

– FM-radio står stark i Sverige och nu när alla bolagen har rikstäckning är det dags att börja bygga ut digitalradion. Svensk radio behöver fler kanaler för att kunna konkurrera med de globala jättarna och det går bara digitalt. DAB+ och FM kommer att sända parallellt under flera år, därför är det bra om regeringen ser till att båda mottagarna finns i nya bilar, sier Christer Modig, vd i NENT Group.

Her i Norge ønsker lokalradioene å få fortsette å sende på FM og ferske undersøkelser viser at 70 % av lytterne på lokalradio fortsatt bruker FM for å høre på radio.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar