Radionyheter

DAB-adapter kan avlyttes på lang avstand

Mange med DAB-adaptere kan få inn andres telefonsamtaler i bilen. Nå viser det seg at dette kan skje også på lang avstand. 

DAB-adaptere har vært den anbefalte løsningen for de som ikke vil bytte ut hele stereoanlegget i bilen, men adapterne har en stor ulempe. Dersom man kobler mobiltelefonen til systemet kan hvem som helst høre samtalen.

Saken kom fram i Moss Avis, der en billist fortalte om at hun og resten av familien hadde hørt på andres telefonsamtaler gjennom DAB-adapteren.

Disse adapterne sender en radiosignal som i utgangspunktet bare skal nå 3 til 5 meter. Telenor har nå testet adaptere som kan sende mye lenger enn det.

– Vi utførte en veldig enkel test og da kunne vi «avlytte» samtalen i en radius fra null til 200 meter fra bilen med DAB-adapter i. Det forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

– Jeg er ikke sikker på hvor stor FM-sender DAB-adapteren var utstyrt med, men den var nok noe større enn hva som er tillatt i fribruk-forskriften. Men så er det nok slik at veldig mange har DAB-adaptere som har sterkere sendere enn tillatte 50 nanowatt, forklarer Amundsen til Moss Avis.

– Dersom man ikke tar forholdsregler, så anbefaler jeg at man ikke bruker telefonen i bilen. Men dette gjelder altså kun de som er avhengig av å bruke et DAB-adapter som sender over FM-nettet for at man skal kunne få DAB inn i bilen, sier han til avisen.

Et annet problem er at mange bruker den forhåndsinnstilte frekvensen DAB-adapteren sender på. Det betyr at sjansen er veldig stor for at man skal være i nærheten av en annen som har adapter som sender på samme frekvens.

Uansett vil enhver med en bilradio kunne søke seg fram til frekvensen DAB-adapteren bruker. Den er bare avlyttingssikker dersom man bruker kabel eller bluetooth.

Det kanskje enkleste er å gjøre som i illustrasjonen i denne saken. Dropp DAB og hør på lokalradio. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM, helt avlyttings-sikkert.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar