Svein Larsen i 2016, da han var leder i Norsk Lokalradioforbund,
Radionyheter

DAB aldri ment for lokalradio

– I utgangspunktet var DAB aldri ment for lokalradio. Det slår leder i Norsk lokalradiofobund, Svein Larsen, fast. Fortsatt er det mange lokalradioer som ikke har satset på DAB. 

Færre enn hver tredje lokalradio på DAB. Det kommer fram i en artikkel Aftenposten har laget i forbindelse med rikskanalenes FM-slukking.

Bare 34 av 108 medlemmer i Norsk Lokalradioforbund sender på DAB. Nord for Trondheim finnes kun én lokalsender utenfor NRK.

– I DAB-nettet møter lokalradioene veldig mange hindringer. Teknologien er enormt dyr og driftskostnadene høye, forklarer Pål Lomeland, daglig leder i Norsk Lokalradioforbund.

I Oslo var dehar det lenge vært få av NLRs medlemmer på DAB: Radio Nova og Radio Metros tre stasjoner Radio Metro, Radio Rox og The Beat har vært der lenge, nå har også Ordentlig Radio og Radio 3.16 kommet med på lista. Det beste lokaltilbudet så langt finnes på Vestlandet og det indre Østlandet, går det fram av Aftenpostens artikkel.

Den eneste lokalradioen som sender på DAB nord for Trondheim, heter Radio Bø og ligger i Vesterålen, men det er også prøvesendinger andre steder. Alle lokale DAB-nett over hele landet, har plass til flere kanaler.

Svein Larsen, som er styreleder i Norsk Lokalradioforbund, er også sjefen for Radio Metro, en av de lokalradioene som satser på DAB. Han er ikke nådig i sin krikk av systemet:

– I utgangspunktet var DAB aldri ment for lokalradio. Den oppfatningen hadde Kulturdepartementet også. Dette er tydelig formulert i en av stortingsmeldingene. Etter hvert har holdningen snudd. Nå er det etablert økonomiske støtteordninger for lokalradio, men i altfor liten skala, fastslår Svein Larsen.

Regjeringen har satt av 19,4 millioner kroner til tilskudd til lokale lyd og bildemedier i sitt forslag til statsbudsjett for 2018. Det er forutsatt at halvparten av disse midlene skal gå til digitalisering av lokalradio.

De aller fleste lokalradioer har fått konsesjon til å fortsette på FM til 2022. Det er heller ikke bestemt hva som vil skje med FM-båndet etter det.

LES MER: Færre enn hver tredje lokalradio er på DAB

Det er fortsatt områder i Norge der ingen har søkt på anleggkonsesjon for lokal DAB. Nå er det noen som har meldt sin interesse for Øst-Finnmark og Hardanger.

Det er også flere områder som har begrenset utbyggingstakt, selv om konsesjonen allerede foreligger.

I andre områder er lokal DAB allerede godt utbygd, som i Sør-Trøndelag og i Hedmark.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

2 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Hvorfor ønsker noen nærradiostasjoner å gå over på DAB som er en dårligere platform enn FM. Alle har FM-radio, også på DAB-radioer kan man velge FM og få bedre lyd fra de radiostasjonene som sender på begge.

  • Ære være alle lokalradioer som står imot pappa stat og fortsatt sender på FM.
    Når dere tvangsslukkes, sklal jeg høre på dere på Internettradio.
    DAB er et blindspor.