Kjersti Toppe (Foto: Senterpartiet)
Radionyheter

Senterpartiet stiller flere spørsmål om DAB

Kritikken mot DAB blir nå også tema på politisk toppnivå. Det er Kjersti Toppe fra Senterpartiet som tar opp problematikken i et skriftlig spørsmål, basert på egne erfaringer. 

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) fra Hordaland ber samferdselsministeren svare på om det er akseptabel dekning for DAB i tunnelene mellom Bergen og Voss.

Bakgrunnen for spørsmålet er at Toppe selv har kjørt strekningen og opplever at signalene forsvinner i bortimot alle tunnelene på E16 mellom Bergen og Voss.

En uoffisiell opptelling viser at radiosignalene forsvinner i 15 tunneler, skriver avisa Hordaland.

Toppe viser til at dette også har med trafikksikkerhet og beredskap å gjøre og hun spør derfor konkret hva statsråden vil gjøre for å sikre radiosignaler for de som kjører bil og når dette vil være på plass.

NRK slukket sine FM-sendere i Hordaland 21. juni i år, sammen med fire andre fylker. Da ble totalt 565 sendere slått av.

P4 og Radio Norge fortsetter å sende på FM i disse fem fylkene fram til september, mens de aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM minst til 2022.

Like før jul 2016 foreslo Senterpartiet for Stortinget at FM-slukkingen skulle utsettes, et forslag som ble avvist av flertallet.

SPØRSMÅLET SENDT 03.08:

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Meiner samferdselministeren det er akseptabel DAB- dekning i tunnelane på strekninga E16 mellom Bergen og Voss ,er radiodekninga dårlegare no enn med FM- samband og kva konkret vil statsråden gjere for å sikre køyrande sin tilgang til radiosignal på denne strekninga og kor tid skal dette kome på plass?

Begrunnelse

Etter eiga erfaring forsvinn radiosignala i dei aller fleste tunnelane på dagens strekning mellom Bergen og Voss, og ei uoffisiell oppteljing viser at i minst 15 tunnelar på strekninga forsvinn DAB- signala. Dette har også med beredskap å gjere. Trafikktryggleiken i tunnelane på vegen har på nytt vore diskutert i sommar etter ulykka i Beitlatunnelen på Dale, der tre personar vart alvorleg skadd. Beitlatunnelen og Langhelletunnelen har begge fjøslykter hengane på eine sideveggen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

8 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Jeg kjører på kryss og tvers i Norge, bare lokalradioer på FM jeg hører på, ellers er det stille. Snakker med turister som kommer nå, alle er oppgitt fordi Norge ikke har radio :). Riktig sier jeg, søk på FM, noen steder har Norge lokalradio, eller i landet er det ikke radiodekning fordi stortinget ble lurt ab DAB mafiaen til å stenge FM senderne. Turistene rister på hodene og forteller at Norge ikke vil få bilturister i fremtiden om radiosendinger mangler i hele landet.

 • En alle som kjører biler uten DAB? Pålegger bilister store summer for å oppgradere. Har selv ikke hørt radio i bil på lenge og kommer ikke til å kjøpe DAB.
  No e det også slik at Norge er det eneste landet, kanskje noen andre, som gjør dette. Hva med turister etc?

  Utover det så står det tusenvis av gamle Tandberg og andre fantastiske radioapparater som plutselig blir gjort om til søppel. Samler selv og det irriterer kraftig at noen lekepolitikere skal kunne gjøre dette. Nissenorge på sitt beste

 • Dab
  Og måten det ble gjordt på er u greit.ble bare trykket ned over hue på folk.
  Hva med alle dem radioene som nå må skrotes ? Og ikke minst all den ekstra pappen og plast nye radioer tar med seg til Ola norman sitt hus.trudde Norge skulle være så miljø vennelig eg.er kunn for og fylle lommeboka til enkelte dette.stortinget og politikerne der er valgt av folket for og stemme frem folkets valg.jeg valgte ikke dab

 • Hei Alle
  FM har gått ut på dato og DAB på vei inn under en sak fra Danmark.

  Danmark lanserer DAB+-kampanje

  Danmark utfaser DAB til fordel for DAB+ 1.oktober. Nå er det lansert en langvarig informasjonskampanje, initiert av Slots- og Kulturstyrelsen.
  Av Mari Hagerup 7. august 2017

  Kampanjeperioden varer frem til slutten av 2019.

  01.10.2017 endres det digitale radioformatet i Danmark fra DAB til DAB +. DAB + er etterfølgeren til DAB. DAB + teknologi gir rom for flere kanaler i kringkastningsnettet.

  Slots- og Kulturstyrelsen har satt i gang en informasjonskampanje for å fremme lytting på digital radio og informere om overgangen til DAB + i Danmark. Kampanjen går under slagordet “Mere radio med digital radio” og er en detaljert informasjonskampanje.

  Se kampanjesidene her.

  Informasjonskampanjen er basert på den politiske medieavtalen, som gjelder for 2015-2018, og som et bredt flertall i Folketinget står bak. Medieavtalen er en politisk avtale som setter rammene for mediepolitikk i Danmark, inkludert radio og fjernsyn.

  På nettsidene til kampanjen fremgår det at det fra politisk side vil det bli truffet en beslutning om at det skal gjøres en FM-slukking når 50% av radiolytting i Danmark er digital. FM-radio vil tidligst kunne bli slukket to år etter at det er fastslått at 50% av lytting er digital. Basert på medie-avtalen har det derfor blitt besluttet å bli lansert en informasjonskampanje for å fremme digital radiolytting i Danmark. Fordelen med digital radiolytting er at innbyggerne kan ha tilgang til flere radiokanaler enn det som er mulig med FM-radio.

  Det er Slots- og Kulturstyrelsen, som under Kulturministeriet, er oppdragsgiver for kampanjen.

 • Det er ikke DAB+ dekningen som er problemet, men at FM skrus av. Folket gis ikke noe valg. Alle SKAL med. Hadde FM ikke blitt skrudd av hadde det ikke blitt noe oppstyr i det hele tatt. DAB/DAB+ har eksistert i mange år uten at det har skapt entusiasme blant folk. Dette er en avgjørelse som stortingen har blitt lurt til å gjøre av kommersielle DAB-interesser.

  Norge som eneste land i verden som skrur av FM? Trenger man å si så mye mer?

  La FM bestå!