Hans Petter Nygaard Hansen på landsmøtet 2016
Radionyheter

DAB er dust, mener ekspert

TV2 satte nylig fokus på FM-slukking og overgangen til DAB. I studio var begge sider representert: – DAB er dust, sa kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen. 

Sistnevnte var også innom landsmøtet i Norsk Lokalradioforbund i april og sa mye av det samme der. I studio i TV2 møtte han MTG-sjef Trygve Rønningen, men det stoppet ikke Nygård-Hansen.

– Veien til det digitale radionettverket er internett, og så tar man en veldig dyr omvei gjennom DAB, basert på gammel teknologi og gamle beslutninger som er tatt før internett kom, sa kommunikasjonsrådgiveren blant annet.

– De unge i dag kommer ikke til å ønske seg en DAB-radio. De kommer til å ønske seg telefoner og nettbrett og de kommer til å konsumere alt digitalt, mener Nygård Hansen.

Rønningen fikk også slippe til i debatten.

– FM-nettet er i ferd med å ramle sammen, så vi måtte finne en ny måte å distribuere radio på, sa Rønningen blant annet.

Og selv han innrømmet at han faktisk hører på radio over internett.

– Jeg lytter selv på radio på internett, men vi må ha et robust sendenett som gjør at vi når ut til alle på en plattform som er stabil nok. Setter du deg i bilen med en internett-radio, oppdager du hvor dårlig det nettet er.

Dette fikk på ingen måte Nygård-Hansen til å forandre mening, snarere tvertimot.

– Men om fem år har vi antageligvis 5G i tillegg, da nærmer vi oss tusen ganger ytelsen på dagens nettverk. Radio har mindre båndbreddebehov enn video, så jeg tipper at innen den tid kommer også lokalradioene til å kunne sende via internett, sa han til TV2.

Rønningen var så hyggelig å påpeke at de fleste lokalradioene kommer til å fortsette å sende på FM også etter 2017.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • Ikke misforstå begrepene her: En “kommunikasjonsrådgiver” har som regel null peiling på radiokommunikasjon i teknisk forstand. Den type kommunikasjon han er ekspert på, er å formilde politikk og gruppeinteresser, eller som vi ofte sier: Lobbyvirksomhet.

    Hvis Hans-Petter Nygård-Hansen kan stotre fram en forklaring på forskjellen mellom unikasting, mulitkasting og kringkasting, og hva slags ressursbehov disse tre konseptene fører til, må det være fordi noen har gitt ham en kvarters intensivkurs umiddelbart før han stiller opp for å gi sin forklaring. Det som er gjengitt i artikkelen over viser med all ønsket tydelighet at ihvertfall hadde null teknisk innsikt da han stilte opp i TV2-studio.

    Han kan fortsatt være en utmerket læremester i lobbyisme. Ingen naturlov krever at lobby-virksomhet behøver å ha noen form for rot i tekniske realiteter.