FM-slukkingen og overgangen til DAB får hard medfart i Dagsavisen: – …et rådyrt hvileskjær med dårlig dekning, mener kronikkforfatter Aslak Borgersrud.
Hans meninger om DAB kommer klart fram i en kronikk som ble publisert tirsdag 21.06 med overskriften: Dere hadde rett Frp, Segway er bra. Der harselerer han med all kritikken mot Frp som ville gjøre Segway lovlig. Så sammenligner han det med DAB og digitaliseringen av radio:
– Radionettet som skal erstatte FM og flytte radioene våre inn i den digitale tid, men strengt tatt ikke har gjort særlig mye mer enn å bli et rådyrt hvileskjær med dårlig dekning, skriver Borgersrud blant annet.
– DAB er dyrt, dårlig og ikke særlig fremtidsretta. Problemet er bare at det oppdaga «vi» altfor seint, så nå er det umulig å komme seg ut av DAB med æren i behold. Nettet er bygd, regninga er betalt, nå er det bare om å gjøre at katastrofen blir så liten som mulig. Men da er det viktig at noen drar i bremsene, stopper opp og spør «hvorfor gjør vi dette, egentlig?», fortsetter Borgersrud.
Etter hva lokalradio.no kjenner til har ikke denne kronikkforfatteren noen spesiell tilknytning til radio og uttaler seg dermed som en lytter. Hans konklusjon er kanskje noe overraskende for noen:
– Jeg er ikke sikker. Men jeg tror kanskje at venstresida lyttet for mye til lobbyistene og byråkratene, i begge saker. Trafikksikkerhetsorganisasjonene i den ene saken, og radioselskapene i den andre. I begge spørsmålene hadde det egentlig holdt å gå bort til nærmeste helt vanlige person som ikke hadde tenkt spesielt nøye over saken. «Nææh, FM, funker ikke det fint, a?», hadde hun kanskje svart. «Segway ser jo litt moro ut da, jeg har lyst til å prøve», hadde han kanskje svart. De enkle Ola Dunk-svarene var riktige. Venstresidas politikere tok feil, skriver altså Aslak Borgersrud i Dagsavisen.
Etter planen skal rikskanalene slukke sine FM-sendere regionvis i løpet av 2017. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM til 2022.
Lokalradioene må kjenne sin besøkelsestid nå og kapre lyttere fra rikskanalene. Alt høres enkelt når NRK pøser på med reklame for DAB radioer i bilen (som er stedet mange av oss hører på radio), og hvor enkelt dette er. Vel, jeg er ikke så sikker på hvor mange som er motivert til å bruke penger påtvungent på å bytte til DAB. Mange er heller ikke flinke nok til å gjøre dette selv, og skal du leie noen blir dette atskillig dyrere enn de summer som NRK opererer med. Man skal fjerne konsoller osv for å få koblet dette til, og for oss som ikke er så «hendte» så er dette en stor oppgave. Skal man bytte radioen, så er nye DAB radioer forholdsvis dyre. Adapter er billigere, men hvor bra er de, og hvor trafikksikkert er det å bruke disse (etter et jeg har lest er de ikke spesielt brukervennlige).
Jeg vurderer totalt radiosilence i bilen de neste årene, hvis ikke lokalradioene kan by på noe på FM båndet. de markedsfører seg ikke akkurat i Hedmark iallefall. Nei, blir nok å kjøpe inn mer musikk og kanskje noen lydbøker til bilen.
Sitathttp://www.radionordkapp.no/ : Da amerikanske gps-satellitter sviktet i slutten av januar, ble norske DAB-radioer stille.
Den siste uken i januar fikk ledelsen i lokalradiokanalen Radio Metro i Oslo-området meldinger om at kanalene deres var helt stumme i dab-nettet.
–Vi skjønte ingenting. Vi fant ingen feil på de generelle sendingene, sier teknisk sjef i selskapet Eivind Engberg, til Dagens Næringsliv.
Forklaringen kom to uker senere, på BBCs nettsider. Der bekrefter det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, at en teknisk feil satte deler av det globale posisjoneringsnettverket gps ut av spill i det aktuelle tidsrommet. DAB-kringkastere bruker gps for å synkronisere signaler fra ulike sendere. Dersom gps-nettet forstyrres, går DAB-sendingene i ball.
Professor Torleiv Maseng ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller utenfor Oslo, mener det ikke er tvil om at eventuelle gps-sammenbrudd, som det i januar – betyr trøbbel for DAB-dekningen.
–Gps brukes for at alle dab-sendere skal sende samtidig over hele landet. Det som skjedde i Storbritannia vil skje her. En feil i gps-nettet gjør oss sårbare, sier Maseng. Sitat slutt.
Ikke bare amerikanere og gps kan sette DAB ut av spill; men også noen (5-6) kompetente og strategisk plasserte personer, kan lamme DAB nettet i hele SørNorge.
Å si at befolkningen har PC, mobiltelefon eller annen DATASTYRT kommunikasjon blir da også lammet; og er etter hva som registreres, faller ut sammen med DAB.