Hvis DAB var så fantastisk, hvorfor var da innføring med tvang nødvendig? Det spør kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen i en fersk podkast. Hør episoden her.
– DAB er dust! Det var overskriften på en kronikk Nygård-Hansen skrev i 2016 mens diskusjonen om DAB var på sitt mest intense. Da ble han blant annet forsøkt latterliggjort av digitaldirektøren i P4 Gruppen fordi han hevdet at de unge ikke kom til å “hoppe på DAB-vogna”. Seks år senere har radiolyttingen blant de unge falt dramatisk og i en fersk podkast er Hans-Petter Nygård-Hansen fortsatt like lite imponert over DAB med overskriften: DAB er fortsatt dust. Han skriver i innledningen:
Hvis DAB var så fantastisk, hvorfor var det da innføring med tvang nødvendig? Og ble DAB virkelig den fremtiden som «ekspertene» mente? Alt tyder på det motsatte, og det bør ikke komme som en overraskelse. Fremtiden er fortsatt internett, ikke DAB.
I 2017 fikk 75-årige Berit Olderskog æren av å slukke FM-nettet og skru på DAB. Fremtiden for radio var sikret. Det var blant annet NRK-sjefen skråsikker på. Og var det noen som mente noe annet, snakket man mot bedre vitende. Fem år senere har radiolyttingen blant de unge – fremtidens medieforbrukere – falt fra 47 prosent daglig lytting til 20 prosent. Og mens de som hørte på radio daglig i 2015, gjorde det i en time hver dag, har lyttingen stupt til kun 11 minutter. Det er kun de aller eldste som lytter mer på radio etter at milliarder av kroner på fremtidens teknologi ble innført ved tvang. Fem år senere står Norge hele alene i verden om å mene akkurat det.
HØR PODKASTEN HER:
Teknologitrender ved Hans-Petter Nygård-Hansen
I podkasten snakker han blant annet om en kjøretur i Lofoten:
– Og mens vi kjører rundt i Lofoten i Harry, så kommer vi garantert til å høre på litt radio. På DAB må vite. Og Lofoten er bare ett av mange steder hvor DAB-kvaliteten suger livslysten ut av deg. Ikke bare fordi lydkvaliteten er dårlig, men ikke minst fordi dekningen er råtten.
Hør resten i podkasten ovenfor.
Gjengitt med tillatelse, og med følgende kommentar fra Nygård-Hansen:
– Jeg er klar over at lokalradioene fortsatt er på FM. Og det hadde jo vært gull om de fikk lov til å være, frem til de kunne flytte over på IP.