Radionyheter

DAB et lett bytte for hackere

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) er bekymret for at DAB-radioen enkelt kan hackes og kriminelle kan ta kontroll over bilen. Det kommer fram i en ny rapport. 

Det er bare dager igjen til Stortinget skal stemme over et forslag om å utsette eller stanse den planlagte FM-slukkingen av rikskanalene. Samtidig kommer alvorlige signaler fra DSB, som fredag leverte sin rapport om DAB. I denne kommer det fram en klar advarsel om at DAB-radio i bil er et lett bytte for hackere.

– Enheter i DAB-nettverket kan være sårbare for hackerangrep. Eksempelvis tyder informasjon på at det vil være relativt enkelt å produsere en egen DAB-sender som kan brukes til å sende en ondsinnet kode til bilradioer, står det å lese i rapporten.

– Ettersom radioen gjerne er koblet til resten av bilens nettverk, kan hackeren sette kritiske funksjoner ut av spill, skriver DSB i en rapport som ble overlevert til justisdepartementet fredag.

DSB viser til en test utført av NCC Group som har testet om det er mulig å hacke en bil via DAB-radioen. De klarte blant annet å ta kontroll over bilens bremser via DAB-nettverket.

Direktøren i DSB, Cecilie Daae bekrefter at det kan være en sårbarhet til stede.

– Dersom det er mulig å hacke, vil konsekvensene være store og alvorlige. Man kan forstyrre signalene til hele befolkningen. Derfor må dette utredes nærmere, sier hun til NRK.

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, mener at dette bør følges opp og påpeker at det er DSB som kommer med bekymringen:

– En moderne bil er som en rullende datamaskin. Hvis man kan finne en vei inn der via DAB-radioene, kan det være dramatisk, sier Sødal til NRK.

Einar Otto Stangvik, sikkerhetsanalytiker i VG, sier det er mange veier inn til en moderne bil, og at DAB-radioen kan være en av dem.

– Sårbarheten ligger ikke i DAB-radioen som sådan, men hvordan bilprodusenter knytter radioen til resten av bilen, sier Stangvik til NRK.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar