Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

DAB gir dårligere beredskap for reineiere

I morgen er det Troms og Finnmark som mister rikskanalene på FM og det skaper nye problemer. Denne gangen er det reineierne som er bekymret for å miste viktige værmeldinger. 

– Vi har testet dekningen. Det er ikke liv i DAB-radioen her inne, sier Johan Aslak Logje, som er leder for reinbeitedistrikt 36 til ifinnmark.no.

Reineieren har høst og vinterkvarter ved Saitejavre, på grensa mellom Nordreisa og Kautokeino. Han har i alle år brukt radioen for å få med seg til dels livsviktige værmeldinger, men nå er det slutt:

– For oss er oppdaterte værmeldinger helt avgjørende for sikkerheten, i ytterste konsekvens det som skiller liv og død. Dette er svært værharde områder, sier Logje.

Rolf Pedersen, leder for Birtavarre Røde Kors  er også bekymret for at færre kan høre radio når FM-nettet til rikskanalene slukkes:

– Alle som ferdes i fjellet vet hvor viktig det er å ha tilgang til oppdaterte værmeldinger. Jeg drar aldri på tur uten å ha med en liten radio, og har selv flere ganger opplevd å være nødt til å avbryte eller legge om turer etter varsler om polare lavtrykk. Jeg har også vært ute og reddet folk som har kommet i vansker fordi de ikke hadde oppdatert værinformasjon, sier Pedersen til ifinnmark.no.

Ifølge en bilstereospesialist Nordlys har snakket med er det få områder i Troms og Finnmark som har god nok DAB-dekning:

– Alle enkle løsninger er ofte ikke gode løsninger. Så kan man gjerne sitte i Oslo-gryta og si “sett inn DAB-modul, vi stenger FM“. Det fungerer for så vidt i Tromsø også med et adapter, men når du beveger deg ut av bykjerna, får du problemer med mottaket, sier  Paul Sommerlund, daglig leder hos Bilstereo Spesialisten.

Etter hans mening er det bare Tromsø sentrum som har god nok dekning, alle andre steder bør man ha en antenne på taket for å få inn radio.

Vi minner om at i Troms og Finnmark fortsetter alle lokalradioer å sende på FM fram til 2022.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar