Illustrasjon
Radionyheter

DAB gravlagt for godt i Sverige

Den svenske Riksdagen har formelt vedtatt å legge DAB-prosjektet dødt i vårt naboland. Norge er fremdeles det eneste land i verden som har bestemt seg for å slukke FM-nettet.

Det har ligget i kortene lenge etter at kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i fjor sommer bekreftet at den svenske regjeringen ikke vil gå inn for DAB. De mener rett og slett at utfordringene er for store til å satse på DAB og at FM og nettradio fungerer godt sammen inntil videre.

Nå har en enstemmig Riksdag i Sverige formelt vedtatt Regjeringens forslag, som følger opp en rapport fra Riksrevisjonen i Sverige som var sterkt kritisk til hele opplegget. Det var kun en kort debatt i Riksdagen før vedtaket, opplyser bloggen digitalradion. Det betyr at debatten om FM-slukking er død i vårt naboland.

Bah Kuhnke har uttalt: “En av de mest allvarliga invändningarna gäller hur en övergång skulle påverka totalförsvaret och Sveriges katastrofberedskap, inte minst möjlig­heten att vid en kritisk samhällsfarlig händelse kommunicera så kallat VMA (Viktigt meddelande till allmänheten)”.

Den svenske regjeringen er også svært usikker på hvor godt DAB dekker:

“Täckningsgraden är ett annat problem som lyfts fram av flera remissinstanser. Även i det mest utbyggda scenariot är det osäkert om digitalradion når hela Sverige. ”

De svenske myndighetene mener også at DAB ikke er noe lytterne ønsker:

“En central förutsättning för en framgångsrik övergång till digitalradio är att det finns en efterfrågan hos allmänheten. Exempelvis Post- och telestyrelsen lyfter fram att det är oklart om det finns en konsumentdriven efterfrågan, ”

Konklusjonen er at det er for stor usikkerhet rundt DAB og regjeringen vil derfor ikke gå videre med planer om å slukke FM:

“Mot bakgrund av remissutfallet är regeringens slutsats därför att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Rege­ringens uppfattning är också att vår nuvarande radio­lösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad.”

Det kan også nevnes at den svenske regjeringen allerede i 2005 var svært skeptiske til DAB. Dette er en melding på radionytt.no 15.12.2005: “Den svenske regjeringen vil i neste uke vedta at FM-nettet ikke skal legges ned og erstattes med DAB, slik intensjonen har vært. Det offentliggjorde kulturminister Leif Pagrotsky i går.”

I januar skal NRK og de kommersielle rikskanalene slå av sine FM-sendere i Nordland, så følger resten av landet regionvis i løpet av året. De aller fleste lokalradioer vil fortsette å sende på FM i til minst 2022.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

89 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Henger ikke med på alt surret hva gjelder radio i norge: Først ble DAB (uten +) påtvunget folk ved at de måtte kjøpe slik radio: Etter ikke mange år skrotes DAB-prosjektet ved at DAB+ er platformen som skal bli framtida: Resultat: Folk som har kjøpt DAB-radio må nå skrape denne og kjøpe DAB+radio..
  Kjempe rot ?? JA !!

 • DAB+ og antenne

  Kjøpte først en Pioneer dab+ som har medfølgende antenne. Har hatt samme type radio i mange år, uten dab, og liker den fordi den klarer å drive høytalere godt uten ekstra forsterker.

  Her fulgte det med en vindusantenne….. Nå hadde jeg egentlig ikke tenkt å montere denne, grunnen er at vi har samme type antenne i minibusser med oppvarmet frontrute. Disse faller ut så fort du ikke ser senderen. Hadde tenkt å kjøpe magnetfotantenne hos den lokale elektrobutikken, men det var hylla tom.
  Vart til at jeg satte på pioneer antenna, men resultatet vart som forventet…. stillhet.
  På bilen er det rute uten oppvarming og ikke noe farge heller, så burde være optimalt. Skrapte av lakken og satte en magnet over jordingslappen, uten nevneverdig forbedring.

  Har kjøpt magnetfotantenne, og med denne på taket så får jeg inn Nrk alle steder jeg har hatt fm signaler. Komersielle kanaler (p4, vinyl, retro) har nok svakere sendigner, så de faller ut først. Lokalradioen har 6 dab sendere motfor 12 fm sendere, så det varierer hvor en får den inn.

  Erfaringen er ihvertfall etter å ha prøvd 4 forskjellige magnetfotantenner fra prisklasse 200 til 400 kr, at dei er mye bedre enn vindusantenne. Det er marginale forskjeller på magnetfotantennene.

  Ulempen med magnetfot i forhold til innvendig vindusantenne er faren for herverk. Magnetfotantennen bør også tas av før en kjører bilen i børstevaskemaskin.

  Så er signala dårlige, prøv magnetfotantenne på bilens høyeste punkt og de fleste vil bli tilfreds 🙂

 • “«Mot bakgrund av remissutfallet är regeringens slutsats därför att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. ”

  “Før nærvarande” betyr foreløpig.

  Men i overskriften på artikkelen står noe helt annet, og misvisende: “DAB gravlagt for godt i Sverige.”

 • Vi har én fjellvettregel (nr.8) i Norge som følges hele tiden av politikere og myndigheter (og mange andre) :
  “Ikke vend i tide, det er en skam å snu”

 • FM nettet er ikke stengt. NRK har sluttet å sende på FM. Det er bare å gi gass å tune inn på andre stasjonene.

  • Tror du virkelig at FM – nettet består, etter at NMT slutter å sende? Men det gjør det ikke, skjønner du. Noen lokale sendere har fått lov til å fortsette å sende, lokalt, i en periode, så er det slutt.

   • Tja. Jeg får hvertfall inn 9 forskjellige stasjoner på FM hele veien til jobb fra Eidsvoll til Skedsmo. Så det funker helt fint 🙂

 • “Ingen” som kranglet når tv-signalene ble digitalisert. Nei, da så “alle” at de fikk byttet til større flatskjerm. Det ville vi ha!
  Blir vel greit når alle har fått signal. Veldig lurt å sjekke om det er utbygd før man tester signalene.

  • Digitalisering er greit, men DAB er baklengs satsing. IP er riktig vei å gå.

  • Dab er jo allerede avlegs. Alle har smart telefon som har radio applikasjoner. Idioti hele greia.

 • En ting man har glemt helt er alle som har GPS navigasjon i bilen og får inn RDS-TMC trafikk data via FM. TMC data sørger for at navigasjonssystemet i bilen endrer rutingen slik at man slipper å kjøre inn stengte veier, blir omdirigert rundt ulykkessteder etc. Det er mange som ikke vet at det er en integrert funksjon i de fleste biler med navigasjon og fungerer automatisk uten at man merker det. Dette forsvinner nå når FM skrus av.

 • Tankekors at man tvangsinnfører et konsept som selv i beste fall gir dåselyd (128 kbit i BESTE fall som i tillegg skal formidle alt det møl som OG skal ut) – og så kaller det fremskritt (kun pga det er digitalt…). Og forventer hele norge klapper i hendene og springer i butikken og kjøper ennå et engangs-/plastikprodukt. Hva feiler hodet til de som bestemmer?

 • Om Bård Haugs utredning 08.11.2016 nedenfor er korrekt eller ikke, er uvesentlig.
  Det som er viktig er bl.a. dekningsgrad. Det er innkommet tusenvis av rapporter fra flere kanter av landet hvor DAB ikke kan tas inn tross det offisielle dekningskartet. Dette er laget på grunnlag av beregninger og ikke praktiske uttestinger.
  Idag kan FM P4 f.eks. tas inn over grensen mot Sverige flere mil sydover langs E6 til Tanum. Dekningskartet viser også full dekning i Strömstad hvor jeg bor. Jeg har i sommer testet korrekt montert DAB-adapter i bilen flere steder i området, det jeg fikk inn var lokalradioer i Østfold. Hva skal vi med dem? Riksdekkende kanaler fikk jeg ikke hørbart inn!!!

  Dette er norske myndigheters arroganse på sitt verste, se heller til Sverige og deres fornuftige argumenter;

  Vi har til bruk ved oppståtte situasjoner landsdekkende lydsignaler hvor et heter ‘Viktig melding, lytt på radio’. Hva om trusel fra en annen nasjon, signalet går og mange mennesker ikke får inn radiomeldingen?
  I Sverige legges også stor vekt på forbrukernes ønsker og meninger, og hvor mange i Norge er blitt spurt?
  Her er også den offisielle oppfatning at ingen slukking av FM innen det er 100% garantert at minst alle som idag tar inn FM også tar inn DAB.
  Dette burde være en selvfølge også i Norge, ‘det er ingen skam å snu’ som det heter, bare man snur i tide.

  Jeg er ikke imot DAB, men jeg gremmes med tanke på å bo her i Strömstad og ikke kunne lytte til norsk radio.
  Nu er det et år til vår radio blir stum og mye kan jo skje, men hva med Finnmark hvor mange snart går en stillere mørketid i møte?

  • Har nettopp vært å kjørt i Finnmark, og der er det god dekning. Der vi ikke hadde dekning, var det faktisk ikke fm dekning heller.
   Var helt ut til slettnes fyr, og Hamningberg bl.a og der var det tildels god dekning.

   Hilsen en som koser seg med DAB+

  • Du kan jo bruke datamaskin, mobilen, Ipaden eller kjøpe seg en nettradio, mulighetene er mange

  • Jeg tror det jeg vil om den påståtte “dårlige dekningen” med DAB. Nå har jeg kjørt rundt på det innerste indre av Vestlandet en stund, og DAB’en falt ut et kort øyeblikk et sted: Inne i en tunnel, med en stor lastebil imot. Dårlig dekning har neppe noe med DAB som system å gjøre, det har nok heller med plassering av senderne – og antennene – å gjøre. Med Norges topografi er det tilnærmet umulig å få til perfekt mottaking overalt.
   En annen forskjell på FM og DAB er at med FM fikk du hele spekteret fra perfekt til svært dårlig mottaking, mens med DAB får du enten perfekt mottaking, eller ingenting.
   Mye av motstanden mot DAB tror jeg er basert på uvitenhet.

   • Helt enig. DAB fungere upåklagelig her oppe i nord. Mye bedre enn FM.
    Men jeg er enig i at FM-nettet kunne få eksistere parallelt med DAB. Mange gode fmradioer er kastet i søpla. ?

 • Påstanden om at Sverige “går foran” med å ikke gå over til DAB er ikke riktig. Sverige har ikke skrinlagt digitaliseringen, slik enkelte har hevdet. Det som er riktig er at Sverige vil avvente utviklingen blant annet i Norge før det fattes et endelig vedtak om digitalisering. Sveriges digitaliseringsplan baserer seg på at Norge skal digitalisere først. Norge har tatt en lederrolle som følge av stor interesse i andre europeiske land. Forutsetingene for et internordisk samarbeid innen DAB er høyaktuelt. Norge har evne til gjennomføringskraft og går foran. Vi er slett ikke alene om å digitalisere. Tett på bak oss i løypa følger land som Storbritannia, Danmark, Tyskland Italia, Sveits, Nederland, Belgia, Polen og Irland. Storbritannia er sammen med Sveit og Danmark er blant landene som har kommet lengst i sine digitaliseringsplaner. Det er et utstrakt samarbeide mellom mange land for å digitalisere tilbudet. I November 2015 besluttet Storbritannia og Tyskland å samarbeide for å sette fart på digitaliseringen av radiosektoren i Europa. Hovedårsaken til at Norge er først ute er at norsk topografi med høye fjell og dype daler gjør det spesielt dyrt å drifte et FM nett. Alle beregninger viser at å opprettholde et FM tilbud i lang tid desverre vil bli helt urimelig dyrt. Samtidig har FM en kapasitetsbegrensning som DAB løser.

 • Det eneste argumentet f o r DAB jeg har fått med meg, er at det tradisjonelle FM-båndet er fullt og at derfor ønsker lokalradiobransjen DAB. Da lurer jeg på hvordan et av de aller m i n s t e landene greier å sprenge FM-kapasiteten og ingen andre. For meg framstår det hele som et spill med skjulte interesser.

  • EBU är inte någon EU-institution utan är public servicebolagens intresseorganisation och lämnar inte objektiv objektiva fakta utan är en den av den s.k. DAB-lobbyn med WorldDAB i spetsen. För att få en mer balanserad bild av de alternativa fakta som sprids om DAB av dessa organisationer bl.a. via Digitalradio Norge AS och NRK så läs gärna http://publicaccess.se

   • Så EU ville vært troverdig som kilde. Hehe..takk, du reddet dagen min.
    At EBU selv oppgir hvilke som går for dab+ kan ikke sees som sånt fordi de ikke er EU.. ler ennå.. takk ??

 • Sånn går det når norske politikere lar stoltheten gå foran fornuften, og ikke klarer å erkjenne at de har tatt feil. Blir helt matt av sånt. Kjørte leiebil med DAB-radio nesten 3000 km på kryss og tvers på ferie i sørlige Troms og nordlige Nordland i sommer, og har aldri hatt så mye trøbbel med radiosignalene som på den turen. Helt håpløst!

 • Sitter på en hytte hvor DAB kun kan låse signalet hvis jeg holder på antennen. Men FM har klart signal uten min hjelp. Dette blir artig neste år når FM slukkes. Da blir man vel nødt til å bytte utstyr til noe som kan streames istedenfor.

 • Dette er et vanvittig prosjekt.

  Vanvittig fra et miljøaspekt. Kaste 15 millioner godt fungerende radioapparater!?!

  Vanvittig ut ifra et beredskapsaspekt. Nesten ingen har det i sin bil men allikevel legges alle egg for varsling i denne kurven.

  Vanvittig maktarroganse. Folk flest vil ikke bli tvunget inn i dette valget. Det er en liten elite som får herse med det norske folk.

 • Hvem kan dokumentere påstanden som fremsettes i radio, norsk sådan at Sverige, Danmark m fl og sågar billandet Tyskland vil komme etter med ” de neste årene” ? Kjører en del leiebil , spesielt Nordland, Troms og Finnmark , her funker DAB sporadisk i byene, litt utenfor nesten null og i tuneller, en stor vits. Jeg vil vite sannheten. Ikke har jeg stemt for DAB heller ikke blitt spurt

  • Korrekt observasjon, i distriktene er dekningen foreløpig dårligere og dette skyldes en vesentlig begrensning i teknologien. FM nettet og mottakere er laget slik at sendingen mottas selv om signalnivået er svakt, man får litt skurr og støy men kan stort sett få med seg det meste. DAB teknologien fungerer annerledes, når nivået kommer under en gitt grense så kutter mottakeren ut signalet og da blir lyden helt borte. FM sender på 87 – 104 Mhz mens DAB/DAB+ sendes i VHF frekvensområdet, det betyr også en forskjell i utbredelse. Men på en annen side er det også fordeler DAB/DAB+, mindre støy, plass til flere kanaler, mer informasjon utover selve sendingen osv.
   Men om 5-10 år husker vi knapt nok denne striden og frustrasjonen. Men folk har rett i sin mening, DAB/DAB+ funker dårligere ute i distriktene, de som får best tilbud er folk i sentrale strøk.

 • Jeg har bruk for dokumentasjon på at Sverige har lagt DAB dødt. (Sist jeg var der sendte de over DAB nett.)

   • Beslut om att Sveriges Radio övergår till DAB+ beslutas 2018. Kommersiella börjar 1 Oktober 2017 sända DAB+ över lokala MUX sändarna. Nationella kommersiella stationer på FM 2018. Nya regionala FM stationer 2018. Närradion kan fortsätta på FM.

    • Det pågår inget beredningsarbete i regeringskansliet ifråga om DAB-radio. Något beslut om DAB för SR är inte planerat 2018. För närvarande är frågan politiskt helt död.

 • Jeg har en hobby, og det er lokal radioen, den heter Radio Rana. Uten for å skryte for mye så har vi en oppgave det er å lage det koselig på en Fredags kveld, slik at den voksne generasjon kan være med på konkuranser, prate om hva dem skal gjøre til helga. Nå sier mange hvorfor skal vi miste denne kose aften, når FM. forsvinner? Det er synd at Norge skal være så bombastisk , og ikke kan høre på hva folket ønsker.

  • Det er jo ikke hele FM-nettet som forvinner. Det er jo “bare” de store kanalene som stopper sin distribusjon på FM. Lokalradioer og CB-radioer blir jo fortsatt der.

   • Hvorfor blander du inn CB-radio (walkie talkie)?

    Denne “slukkingen” det er snakk om, gjelder kringkasting, og har ingenting med 2-veis kommunikasjon som walkie talkie osv å gjøre

 • Det nårge jør er mest får å få fålk til bruke penger ,husker når vi skulle få fargefjernsyn det næsten døden ner det var skumrlt å falikt å måtte nesten fårskes på, å no blir det dab har dem fårsket nåkk kan jo kankje dø av det? Målbolan nårge. Vi har det vi trenger på radio så slutt bruk penger på noe fårnufti.

  • Dette er det beste innlegget ! Trange tider etter oljetørken, men hvor mange milliarder skal skylles i dass på grunn av at noen lyse hoder har funnet ut at velfungerende FM skal skrotes og erstattes med BAD-radio ?? Hva med å foreta en demokratisk avstemming blant folk først, slik man gjør i vårt kloke naboland Sverige ?

   • I Sverige har det inte varit någon omröstning om DAB-radio, men kanske några högljudda opinionsmakare

    • Frågan är politiskt helt död i Sverige. Den bästa omröstningen man kan ha är marknaden. Om konsumenten är missnöjd med FM och online och då efterfrågar DAB så intoducerar man DAB helt enkelt. I Norge tvingar man konsumenterna till DAB, således en sovjetisk modell.

 • Tunnelbrann
  I dag varsles bilene, som er på vei inn i en tunnel med brann, via FM radio.

  Radio.no svarer på spørsmål om sikkerheten ved brann i tunnel; at kommunikasjon er minst like bra med DAB+ som ved FM radio fra 1/1-2017. De påstår at 99,9% av tunneler over 500m vil ha DAB+. Men de nekter å ta inn over seg at i 2017 kommer kun 20% av bilene ha DAB+ montert.

  Håper virkelig vi unngår tunnelbrann i 2017. Med 80% av bilene uten nødinformasjon kan dette bli katastrofalt.

 • ÅÅÅ ååååå åååååå Tenke du ikke på de farlige signalan som en fm sender sende ut i atmosfæren , mens DAB signalan forblir i gresset å ikke minst i skogen. Derfor du ikke får inn signala når strømmen uteblir. Så nu bli det neste at både skog å gress må heilt bort for å få høre på radio.. Å TV kan du bare glemme, for når skogen å gresse e borte kor ska då signalan ta veien ???? joooodddaaaaaa ut å ut å ut langt ut ut ut ut i verdensrommet, for her e jo ikke gress å skog som kan ta å fange opp slike signala lengre. SÅ – ka ska en med radio å tv då då ???????????????????…..

 • Med sine begrensninger eller fordeler behold gjerne DAB, men det er ingen reelle forutsetninger for å stenge FM-nettet, abrupt og over hele landet. Der i landet hvor DAB er i minst bruksomfang, Nord-Norge, stenger de FM først, og der hvor DAB er i størst bruksomfang, OSLO, stenger de til slutt. Bare dette viser i hvilken grad de nasjonale sikkerhetsforhold ignoreres! Der det bor flest, og der den politiske støyen blir størst, men der behovet for FM og de negative konsekvensene sannsynligvis er minst, tøyer de FM lengst. Det er veldig ille.

 • DAB (En av BBCs programdirektører: “Dead At Birth”.)
  Beslutningen om abrupt slukking av FM nettet skyldes ensidig vektlegging fra Kulturdepartementets side av Nordkrings og NRKs overentusiastiske tekniske argumenter. Ikke reelle hensyn til både sikkerhetsmessige eller kulturelle forhold i et topografisk og antropologisk litt vanskelig land. Amatørmessig håndtering av både Kulturminister og et uinteressert Storting. Rent beredskapsmessig kan deler av denne beslutningen være grunnlovsstridig. I grunnen ganske skammelig å ignorere de to andre DAB landene, UK og Danmark sine betraktninger bare for å være “fremtidsrettet” med store skylapper på!

 • Hva skjer nå med vår egen katastrofeberedskap? Sverige har ihvertfall skjønt den egentlige grunnen til at man bør beholde FM nettet.

  – Bah Kuhnke har uttalt: «En av de mest allvarliga invändningarna gäller hur en övergång skulle påverka totalförsvaret och Sveriges katastrofberedskap, inte minst möjlig­heten att vid en kritisk samhällsfarlig händelse kommunicera så kallat VMA (Viktigt meddelande till allmänheten)».

  • Sikkerheten blir jo bedre med DAB kontra FM, da man kan bryte inn i ALLE kanalene ved behov i DAB-systemet for å gi oss viktige meldinger. På FM er det kun P1 som brukes til innsnakk. Så lytter du på P4 f.eks: i en tunell, og det er en viktig melding, vil du ikke motta den om du bruker FM

   • Det er under forutsetning at folk har en DAB-radio å lytte på. Det er veldig få som har det i bilen og turister som besøker oss og som også har behov for advarsler av forskjellig slag, har det iallefall ikke.

 • Jeg har ved to anledninger opplevd at DAB+ reise-radio (batteriradio) ikke virker ved strømbrudd. Har to DAB-radioer som ikke virket. Prøvde og svitse over til FM på dabradioen men ingen ting virket. Men fant en gammel FM-radio med batterier som ikke var brukt på flere år. Der virket alt som det skulle, selv med eldgamle batterier. Tenker litt på sikkerheten. Hva med “Lytt på radioen”!
  Er redd det går litt for lett, prestisje, her i landet. Det er nokk en liten elite som absolutt skal ha dette.

  • Hvis du tenker på sikkerheten så skaffer du deg et lager av vann, hermetikk og batterier.

  • Sivilforsvarets varselssystem som sender ut flyalarm og viktig melding lytt på radio drives av all fornuft og sikkerhet via FM nettet. Så etter omskifting til DAB vil ikke dette systemet virke lengre.

 • ingen problem i norge når d anngår å varsle om kriser,vi har ingen ting å rykke ut med alikavel.

 • Dette er det er viktig: Bah Kuhnke har uttalt: «En av de mest allvarliga invändningarna gäller hur en övergång skulle påverka totalförsvaret och Sveriges katastrofberedskap, inte minst möjlig­heten att vid en kritisk samhällsfarlig händelse kommunicera så kallat VMA (Viktigt meddelande till allmänheten)».

  Ingen i Norge snakker om det. Jeg har FM i bilen og jeg kommer ikke til å bruke tusenvis av kroner på å bytte den ut.
  I huset har jeg mange FM-radioer, det er FM-radio i mobilen min også.
  Men jeg kommer ikke til å bruke en eneste krone på DAB.

  Til gjengjeld supplerer jeg FM-radio med nettradio. Jeg hører nesten aldri på norske stasjoner.

 • Jeg tror det nå har blitt en typisk norsk fastlåst prinsippdebatt, ikke noe vurdering av hva som er samfunnsøkonomisk fornuftig. Tenk på det elektro søppelberget vi får og den kostnaden hvermannsen blir påført. Tror besluttende myndighet må styre “teknomafiaen” før skaden blir total og uopprettelig. Åpne gjerne DAB men ikke lukk FM båndet for primærkanalene.

 • Dab+ er veldig flott det. Som et supplement til FM. Jeg er yrkessjåfør, og har en kombinert FM/DAB+ enhet i bilen. Det går mye i DAB-kanaler når jeg befinner meg i nærheten av byer. Men straks jeg kommer litt ut av tettbebyggelsen, faller den ut. Da er det veldig fint å veksle om til FM. Visst kan det skurre litt innimellom, men det er bedre enn stillhet.

 • Svenskene ville heller ikke bruke samme standard som resten av Europa da det ble innført stereo på FM; de kjørte sitt eget løp.

  De holdt stand i noen få år. All ære til dem for det. De klarer nok å holde på sitt i flere år også denne gangen.

  • Hei! Litt usikker på hva du egentlig mener her, men til informasjon er Norge det eneste landet som har vedtatt å slukke FM med tvang.

   • DAB kommer for full tyngde over hele Europa. At Norge er først med å stenge av noe ANNET enn DAB (dvs. FM) betyr slett ikke at DAB står på stedet hvil; det kommer i alle land, med stor kraft.

    Men ikke hos svenskene. De vil ikke ha det; de vil kjøre sitt eget løp, uansett hva resten av Europa gjør. Slik var det også da Europa innførte pilottone-stereo på FM: Svenskene ville ikke gjøre som Europa, og valgte en annen stereoteknologi, kalt FM-FM-stereo. I mange radioer (f.eks. Tandberg-modellene) var stereo-dekodings-logikken plassert på et eget printkort, slik at du kunne plugge inn enten en ‘svenske-dekoder’ eller en standard-dekoder. Dette var naturligvis på de store apparatene; med de mer kompakte fikk du bare Sveriges Radio i mono (eller om det var en svensk modell: Du fikk kun SR i stereo, ikke andre lands sendinger).

    Etter noen år med spesial-tilpasning av stereoradioer kun for det svenske markedet ga de opp å være ‘sære’; de skiftet til samme stereo-koding som resten av Europa.

    Det samme vil skje med DAB: Om få år vil de se at alle land rundt dem har skiftet til DAB, det blir vanskeligere å få tak i FM-utstyr, og en rekke mottakermodeller er uaktuelle på de svenske markedet – kanskje tuner-chipen handterer FM, men designeren fant ingen grunn til å spandere på radioen en knapp og søkerskala for FM som uansett ingen bruker. Sverige har DAB innen få år; det er jeg overbevist om.

    Men svenskene binder seg nå så sterkt til at 88-108 MHz skal forbli reservert for analog FM-teknologi at når andre land tar i bruk dette båndet (eller deler av det) til digital lokalradio med DRM-teknologi, da må svenskene sitte på gjerdet inntil de får gjennomført den samme “ryddingen” som andre land gjennomfører mange år før dem. Det kan ta dem mange år. Tydeligvis opplever mange konsesjonshavere for FM at utløpsdato for konsesjonen er den dagen konsesjonen vil bli automatisk fornyet, uten noen krav til endring. (At konsesjonen ikke blir fornyet ved utløp omtales som at sendingene “slukkes ved tvang”.) Hvis denne holdningen er like sterk i Sverige, og hvis Sveriges nye FM-satsing også medfører at lokalradioene får fornyet sine konsesjoner mange år fram i tiden, kan de stå foran en lang og smertefull prosess den dagen de vil følge etter resten av Europa inn i den digitale tidsalderen, også for radiokringkasting. Men de VIL komme etter!

     • Vel og bra, men la oss ha, si 10 år, hvor vi har begge deler, til vi ser om dab+ fungerer som det skal, og til andre land følger etter. Jeg er ikke imot Dab+, men imot å tvinges til å bruke noe som jeg føler ikke er ferdig vurdert, og dessuten ikke kan bruke i andre land enn Norge!!! La Fm være åpen, til folket er klar for å skifte.

    • Tviler på at Sverige får det spesielt smertefullt når de velger en endelig digital platform. Rettigheter og royalties for Sverige blir jo ikke berørt av Digital Rights Management i forhold til deres FM sendinger. Dette følger samme rute som idag. DAB og DAB+ med eksisterende kodeker og gjerne fremtidige kodeker der man også ser for seg en samkjøring mellom andre digitale platformer for distribusjon av lyd radio. Selvfølgelig kommer Sverige etter med en endelig digital løsning, men du, som en del av Nordkring systemet og som andre, bommer på poenget med denne artikkelen. Den dreier seg om å forholde seg til FM avvikling a-la BBC for eksempel der de ser prosessen frem mot 2030.. Altså av nasjonale sikkerhets- og beredskapshensyn å ha en overlappingsperiode med FM dekning på f.eks. 3 til 5 år for hele landet. Kanskje i enkelte sammenhenger lenger. Det er selvsagt klokt i et land som Norge. Både på grunn av topografiske som værmessige forhold. I denne diskusjonen er det unødvendig med utlegg om fortreffeligheten ved digital signaldistribusjon på en hvilken som helst plattform, men altså å ta det forsiktig i en overgangsperiode i forhold til FM slukking.

   • Norge er såvidt jeg vet det eneste landet som har tidfestet slukking av FM. Andre har planlagt å følge Norges eksempel, men har ikke sagt noe om når. Prøv å lage overskrifter som stemmer bedre med fakta! SM

  • Det er dumt at de ikke kan bestemme seg for en endelig plattform når de lanserer ett nytt system.
   Jeg må bytte ut alle mine radioer både hjemme og bil pga at de ikke har DAB+
   Det samme skjedde med digetale dekodere til tv. Måtte også bytte pga mine første var i MPEG-2 og ikke MPEG-4 som ble std.
   Har finne ut at man ikke bør være først ute bestandig

   • Det er ganske analogt til at da Windows Media Player ble lansert i 1991 bestemte de seg heller ikke for en ‘endelig plattform’ – et sett av kodeker de ville støtte. Systemet var åpent for nye kodeker.

    Slik var det også med DAB: Det var åpent for nye kodeker. Det har kommet én eneste ny lyd-kodek, og det nærmer seg ti år siden den kom (høsten 2006), elleve år siden de første DAB-sendingene begynte. Ingen annen lyd-kodek står på trappene til å ta over, så du kan med rimelig stor sannsynlighet akseptere den nesten ti år gamle kodeken som den som vil leve i et antall år. Den vi nå har, har masse muligheter som enda ikke er utnyttet (f.eks. multikanal-lyd).

    Lurer forøvrig på hva slags MPEG-2-utstyr for TV du hadde, som ble foreldet da vi digitaliserte TV med MPEG-4. Var det for å ta inn utenlandsk MPEG-2? Ble det umulig da norske sendinger kom i MPEG-4? Det er litt som da jeg fikk meg en AAC-kodek på PCen: Hindret det meg i å spille av gamle MP3-filer?

    Hvis det er vanskelig for deg å akspetere at det kommer en ny lyd-kodek etter ti år, får du ta en titt på den mobilen du har nå. Aksepterer du at DEN ikke får med seg alle mulighetene etter ti år?

 • “Det er fortsatt bare Norge som eneste land i verden som har bestemt seg for å slukke FM-nettet.”

  Alle norske politikere vet jo at Norske politikere vet best i hele verden.

  • Hei! Du er velkommen til å mene hva du vil, vi vil bare poengtere at linken du viser til er fra Digitalradio Norge, som har som sin eneste oppgave å promotere DAB. Alt de skriver vil derfor være vinklet positivt for DAB. Lokalradioforbundet er på ingen måte mot DAB, vi er imot tvungen slukking av FM-båndet, fordi det vil være negativt både for lytterne og for lokalradioene. Det er nettopp fm-slukking som er vedtatt gravlagt i Sverige.

   • Du tar feil, Kyrre. Dab er IKKE gravlagt for godt i Sverige, beslutning om videre satsing på radio er utsatt inntil videre for å høste erfaringer fra overgang til DAB i Norge. Vennligst korriger feilaktige overskrifter på nettstedet!

  • Alle som jobber med de tekniske sidene av radiotransmisjon skjønner det svært godt. Pluss svært mange som er interessert i de tekniske aspektene, selv om de ikke jobber med det.

   Mange som ikke bryr seg særlig om det tekniske, men om de bruksmessige og programtekniske sidene, skjønner det også godt. Mange som styrer pengesekken skjønner det. Mange som bor i utkantene der NRK P1 har vært det eneste som har vært mulig å ta inn, og selv det med mye sus og forstyrrelser, skjønner det.

   De aller fleste som ikke skjønner det, er slett ikke ukjent med begrunnelsene, argumentene for å slå av FM-senderne. Det er bare at de nekter å akseptere argumentene, og nekter å innse at masse andre mennesker gir sin tilslutning til argumentene, med begrunnelser og forklaringer. Argumentene kan gjentas hundre ganger, hver gang med grundigere forklaring, men det hjelper ikke; det preller av som vann på gåsa. De som enda ikke i 2016 har fått med seg argumentene har det ingen hensikt å prøve å forklare ting for. Det er fullstendig håpløst uansett.

   • Hei J.B. Det finnes positive sider ved DAB-teknologien. Norsk Lokalradioforbund ønsker at FM og DAB skal få leve side ved side, til beste for lytterne og lokalradioene. Det er ingen teknologiske grunner for å nekte stasjoner å fortsatt sende på FM, selv med DAB-nettet oppe og går.

    • Sverige hylles, i denne saken og av DAB-motstandere generelt, slett ikke for å la DAB og FM få leve side om side, men for å totalt avvise DAB, kun kjøre på FM. Det er prinsipielt noe helt annet enn det “harmoniske samlivet” som du her taler for.

     Det ER grunner til å stenge kringkasting på 88-108 MHz: Frekvenser er en ekstrem knapphetsressurs, som må utnyttes best mulig. FM-kringkasting er svært ineffektiv utnyttelse. Vi aksepterer at GSM1800 tas over av LTE. Vi aksepterer at “analoge TV-frekvenser” tas over av både DAB og mobiltelefoner. Utnyttelsen av fellesressurser endrer seg over tid. Min gjetting er at lokalradio om fem år sender DRM i 88-108-båndet (DRM er LANGT bedre egnet for “mann-og-kone-radio” enn DAB!), og den ene FM-lokalradioen midt i båndet som år etter år hindrer reallokering av båndet til ny teknologi bør definitivt fryses ut av Lokalradioforbundet.

     Derfor gjelder konsesjoner bare et antall år. Ingen blir fratatt noen konsesjon – alt som skjer er at den ikke blir fornyet når den løper ut. Slik har det alltid vært, og slik må det være om ikke all framgang skal blokkeres. Har du konsesjon gyldig ut 2019, eller kanskje ut 2021, da har du rett til å sende ut 2019 (evt. 2021). Rett nok må du selv drive senderen eller skaffe noen som vil drive den for deg – om du til nå har basert deg på Norkring, uten å ha en langsiktig kontrakt med dem som forplikter dem til å levere deg FM-tjenester ut 2019 (/2021) må du ordne deg på annen måte.

     Selv om ikke frekvenser var mangelvare… Mine foreldres gamle grammofon hadde vendbar stift: Med en liten hendel kunne du vri den rundt så stiften til 78-plater vendte ned mot rillene (og den vanlige stiften pekte rett opp). Jeg er glad jeg slapp den mekanismen da jeg selv kjøpte en hifi-platespiller. Reiseradioen deres hadde fiskeribølge og kortbølge og “hundre” fullstendig misvisende stasjonsnavn på skalaen. Jeg lengter meg ikke tilbake til den, heller. Når vi i et par år har valgt program etter kanalnavn, ikke på en skala, vil ingen savne det. Vi ønsker å slippe å belemres med analogteknologi, like mye som vi vil slippe å slipe 78-stiften på sveivegrammofonen for annenhver plate.

     Digitaliseringen av TV gikk raskt og smertefritt – men aksjonistene var så opptatt med DAB at de ikke hadde ressurser til å også bekjempe DVB. Det kom ytterst få protester, til tross for at det teknologisk sett er en nøye parallell til innføring av DAB. (Men handteringen var vidt forskjellig – kanskje basert på erfaring med DAB-motstenderne!) Ingen agiterte for at analog og digital TV måtte leve side om side, ingen gråt krokodilletårer over lokal-TV-stasjonene.

     Da FM kom, ble LB- og MB-senderne holdt i drift i noen år. En etterhvert velkjent historie: Da Televerket rev MB-mastene på Tyholt, Trondheim, i 1979, DA kom krokodilletårene, med stor leserbrevdebatt i Adressa og en rørende omsorg for alle de stakkars gamle som ikke hadde råd til å kjøpe seg FM-radio. Televerket kom inn i debatten og fortalte at de hadde slått av senderen et halvt år tidligere, for å se hvor sterke protestene ble, men på seks måneder hadde de ikke mottatt én eneste henvendelse, ikke ett spørsmål om hvor signalene var blitt av. Da valgte de også å fjerne det synlige tegnet på den gamle MB-senderen, mastene.

     Hvis vi ikke hadde hatt en ekstremt høylydt anti-DAB-lobby her i landet (og enda sterkere i Sverige), ville DAB ha glidd inn like naturlig og problemfritt som FM rundt 1970 og DVB i 2007-8. I mange år fikk lobbyen folk med seg til å tro på de mest fantastiske historier om hva DAB krevde, og hva det ville føre til. Men når folk flest fikk en DAB-radio inn i huset, skiftet 95% av dem mening på flekken, og begynte å spørre seg selv hva i all verden slags tullprat de anti-DAB-folkene hadde servert dem i årevis. Anti-DAB-lobbyen er blitt redusert til en dissentermenighet, ikke den folkebevegelsen de håpet på å bli.

     Det er rom for FM i Norsk Radiohistorisk Forening. De får tillatelse til å slå på sine historiske LB- og MB-sendere en helg i året, når de samles til “stevne”. De som reelt bryr seg om FM-teknologien har muligheten der. De lobbyistene som først og fremst brukte anti-DAB som et påskudd for en “heroisk” kamp mot The Establishment, bør heller finne seg en annen kampsak.

     • DRM+blir inte så bra som många tror.DRM-muxarna har liten bandbredd,detta gör signalen merkänslin för Raylegh-fading/utsläckning. Den högsta bitraten sänd med QAM16 ger en dataström på186 kilobit per sekund,men då är mottagningen mer instabil än DAB+ och det behövs mer sändareffekt per programkanal (och större risk att DRM+ sändare kan störa varandra,samt att eventuella FM-sändare på samma eller närliggande närliggande frekvens blir mer störda.För att få en stabilitet som liknar DAB+ radio får man hålla sig till en bitrate på möjligtvis 60 – 80 kilobit per sekund – vad som kan tänkas för en DAB+ kanal med inte det allra bästa DAB+ ljudet. En DAB+ sändare kan sända ett tiotal radiokanaler och en DRM+ sändare någon enstaka radiokanal med liknande kvalitet och energiåtgång.Det går alltså åt fler DRM+ sändare än DAB+ sändare och ljudet behöver komprimeras mer än vad linjen till en FM-sändare komprimeras. Jo jag tycker det är tråkigt att DAB+ radion skjuts på framtiden,men jag tror inte att det var/är “moget” att prata om FM-avstängning i ett land där DAB-radion bara har 35% befolkningstäckning,är delvis illa beryktad och intensivt motarbetad av vissa,samt annars ganska okänd. DAB+samordningen gjordes nog inte med så gott omdöme i Sverige.

   • Jaså? Nå må du forklare deg. Det er nøyaktig de samme senderne og linkene som FM nettet bruker som også brukes til DAB, og er også forbedret for dette i løpet av en tre års periode. De leverer sending “hakket opp” i senderfrekvenser og har følgelig en aning effekt økning for å opprettholde samme spredning og rekkevidde som ved FM sending. Det er heller ikke den minste vanskelighet på dette nettet med nøyaktig de samme senderne å kjøre samtidig DAB og FM sending. Det er akkurat det som foregår i dette øyeblikk. Det har vært forsøkt fremført argumenter om nødvendig oppdatering av senderne for å kunne levere FM. Det er ikke sant, det er “bare å kjøre” med det vi har. Kostnadsaspektet i denne sammenheng er minimalt. Og dette bør foregå i en lengre overgangsperiode enn det Kulturdepartementet har falt for. Kjør DAB, men kjør FM en liten stund til. Dette er slik alle andre DAB land har valgt. Hva kan grunnen være? Er det vi som er flinke og alle andre med lange overgangsperioder som er dumme? Her har nok sikkerhetsaspektet blitt vurdert en smule viktigere enn Norge har klart å gjøre. 🙂

    • 3000 FM sendere…..ca 1000 DAB sendere….med totalt forskjellige utgangspunkt i forhold til funksjon og strømbruk

   • Jeg er helt enig med deg, og er i utgangspunktet Dab entusiast. Vil vil sannsynligvis bare smile av denne voldsomme diskusjonen om noen år, og alle dommedagsprofetene vil innse at de tok feil. Det som dog er et skår i gleden og som er vann på mølla for skeptikere er at det stadig er for dårlig dekning. Hvis man kjører Oslo – Kristiansand, som jeg vil kalle sentrale strøk hele veien, opplever jeg å miste signalet uhyggelig ofte og lenge. Ikke enkelt å argumentere seg ut av at dette er et stort problem, eller?

 • I dag fikk vi vite viktigheten av ” lytt på radio”, da jeg var i en uendelig lang 2 felts kø fra Åsane til Bergen sentrum. Stoppen på hovedveien var ca. 45 min. uten omkjøringsmuligeter fra motorveien.Uhell i en tunnel og opprydning etterpå. Fikk info via nrk FM. Hva skjer med bl.a. trafikk info når vi mister FM? Vil tro at det blir mange biler uten “Radiokontakt da! il denne bestemmelsen blir det å bruke det forslitte ordtaket TYPISK NORSK. Jeg gremmes……………

   • Som har dårlig ( = ingen ) dekning i store deler av landet. Det er jo hele poenget her…..

 • Ja, det blir jo ekstra ille når det er “bare Norge som eneste land” som legger ned fm-nettet. Det hadde opplagt vært bedre om flere hadde vært med oss som eneste land.

 • Sverige slukker inte DAB+. De kommersiella skall vara i etern 1 juli annars lyses deras tillstånd ut igen. Sveriges Radio har tillstånd i 4 områden och beslut skall vara klart 2017 om utbyggnad till hela landet. FM slukkes inte efter 2017. De kommersiella tillstånden på FM beslut 2017 om nya regler !

  • Hei! Bare for å presisere, så er det FM-slukking som er gravlagt i Sverige, i motsetning til i Norge. Som du skriver nekter ikke svenske myndigheter å sende på DAB, i motsetning til i Norge, der aktørene nektes å fortsatt sende på FM

   • FM fortsätter i Sverige för närradio og Sveriges Radio efter 1 Juli 2018. Alle kommersielle tilstånd upphör 1 Juli og helt nye tillstånd og frekvenser lyses ut efter 1 Juli. Helt nye sändningsområden. nationelle, regionale og lokale Samma sändningsområde som DAB+ nationelle, 20 regionale og 34 lokalområde. De som ikke får FM-tillstånd kan söke DAB+ i samme område. Man måste sända eget program över sine sendere på FM til 100 %. Samme på DAB+. MUX 12 B blir national = 15 kanaler !! MRTV bestämmer vilka frekvenser skall få i ett tillstånd.