Illustrasjon Foto: Pixabay
Radionyheter

DAB-nettet kan bli slått ut av NATO

NATO ønsker seg de samme frekvensene som DAB sendes på i Norge. Dette kan føre til at DAB-signalene kan forsvinne, både i krig og i fred.

I disse dager forberedes øvelsen Trident Junction, der 29 nasjonar og 40 000 soldater kommer til Norge i oktober og november.

Problemet er radiokommunikasjonen, for de millitære opererer på de samme frekvensene som brukes til DAB i Norge. Alt som skal til er at en av nasjonene som deltar begynner å gjøre som de pleier. Dermed overdøver de DAB-radioen i store områder.

Ifølge Aftenposten har dette allerede skjedd, under NATO-øvelsen Dynamic Guard utenfor Bergen i februar. Forsvaret benekter ikke at det skjedde.

Både Nkom og Forsvaret bekrefter overfor Aftenposten at problemstillingen er reell.

Men, det blir verre, for skulle det oppstå en virkelig nødsituasjon i Norge kan man risikere at de millitære bare overtar DAB-frekvensene og den sivile radioen blir stille.

– Hvis DAB må slukkes i hele eller deler av Norge, har vi et gigantisk problem, sier Per Morten Hoff, tidligere leder av IKT-Norge og ekspert på DAB, til Aftenposten.

Han varsler at myndighetene kan få problemer med å nå ut til alle landets innbyggere, over radio, om NATO i en krisesituasjon skulle ta kontroll over frekvenseområdet.

Kommunikasjonssjef Knut Granhagen i Cyberforsvaret bekrefer overfor Aftenposten at NATO nå sterkt oppfordrer til å reservere frekvensområdet 225 -240 for det som kalles “primær bruk”.

Norsk riksdekkende DAB opererer i frekvensbåndet 230 – 240 Mhz.

I Sverige var Forsvaret tydelige da svenske myndigheter diskuterte FM-slukking. De brukte nettopp begrunnelsen om at bruk av visse DAB-frekvenser ville være i strid med NATOs behov og at FM-slukking kunne svekke beredskapen.

Svenskene droppet FM-slukkingen, men i Norge ble det vedtatt slukking av nasjonale FM-kanaler. Fortsatt sender nesten 200 lokalradioer på FM i Norge.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar