Illustrasjon, Tromsø Foto: Pixabay
Radionyheter

DAB-tabben har blitt synlig, mener Nordlys

Den store regionavisa i nord, Nordlys, er svært skeptisk til at rikskanalene skal slukke sine FM-nett om få måneder. En undersøkelse viser at lytterne heller ikke er med på notene i Troms. 

Hver fjerde innbygger i Troms mener at DAB-dekningen er dårlig eller svært dårlig. I Nord-Troms mener fire av ti (40 prosent) av dekningen er dårlig, viser en meningsmåling Infact har foretatt for Nordlys.

 – Dette er dramatisk høye tall, som viser at overgangen til DAB-radio så langt ikke har vært vellykket. Det er for mange som bare hører sus, enten hjemme i stua, på hytta eller i bilen, skriver Nordlys på lederplass.

Avisa er imidlertid ikke bare negativ til at DAB er valgt som ny standard for riksdekkende radio, men er svært skeptisk til gjennomføringen:

– Samtidig er det åpenbart at NRK ikke har tatt på alvor hvor komplisert det er å bygge opp et nytt sendenett, i de delene av landet der topografien og naturforholdene er mest utfordrende. Det gjelder som kjent i særlig grad i Nord-Norge og på Vestlandet, skriver Nordlys.

Hvis meningsmålingen Nordlys presenterer er representativ, står NRK foran en formidabel oppgave når FM-nettet i desember skal slukkes i Troms og Finnmark.

I sin lederartikkel trekker regionavisa fram at NRK har et ansvar for trygghet og samfunnssikkerhet, ikke minst i krisesituasjoner.

 – Og det må være et alvorlig tankekors dersom NRK nå har bidratt til å sende egne lyttertallene til bunns. Hensikten med overgang til DAB skulle jo ikke være å legge grunnlaget for at NRK slutter å være en viktig og felles offentlighet på radio, står det i lederen. Og konklusjonen er klar, FM-nettet burde ikke blitt slukket:

– Svaret burde derfor aldri ha vært enten eller, men både og. Det blir stadig tydeligere at det kan ha vært en forhastet beslutning å slukke den velfungerende teknologien i FM-nettet for evig og alltid.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar