DAB utbygging for Nea Radio i Tydal. Foto: Eivind Engberg
Radionyheter

Dårlig dekning og mange utfall for DAB i sør

Til tross for at rikskanalene hevder at DAB-nettene har god dekning og er bedre enn FM er det fortsatt mange som kritiserer både dekning og oppetid. Lyngdals Avis er en av dem, og det er rikskanalene som får kritikken. Lokalradio sender som kjent fortsatt på FM, dersom DAB skulle falle ut. 

– Hverken NRK eller Nasjonal kommunikasjonsmyndighet vil være ved at dab-nettet er for dårlig. Det er konklusjonen til Lyngdals Avis, som påpeker at Dab-senderne på Viblemo, Laukroken, Snartemo og i Kvås var alle ute av drift i perioder på grunn av strømbrudd.

– Brudd på krafttilførsel er utenfor kringkasternes kontroll, det forteller Petter Hox, sjef for radiodistribusjon i NRK til avisen. Problemet kan også gjelde FM, mener han.

– På sendere som dekker 5000 mennesker (eller flere) har vi reservestrøm, men det er også mange mindre sendere som ikke har reservestrøm» opplyser Hox.

Han skriver videre i en epost at årsaken til at Lyngdals Avis fikk mye dårlig mottak kan være monteringen av radioen.

– Resultatene kan også tyde på at antennen er mangelfullt jordet eller at det ikke er optimal kontakt mellom antenne og mottaker – selv om installasjonen er gjort av et verksted, sier Hox.

Han viser til dekningsrapporter som viser at NRKs DAB-nett har en dekningsgrad på 99,7 % av befolkningen.

Kritikken fra lokalavisa i Agder føyer seg inn i en lang rekke av likelydende kritikk fra både medier og privatpersoner. Det er fortsatt mange som klager over dårlig mottak, særlig i bil.

De aller fleste lokalradioene slipper unna kritikken, rett og slett fordi at lytterne fortsatt kan høre lokalradio på FM dersom DAB-senderne skulle falle ut. Det finnes også mottakere som automatisk skifter mellom FM og DAB, forutsatt at teknologien er tatt i bruk hos radiostasjonene.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Dab + radioen i huset virker dårligere og dårligere. I mars skjedde noe med signalene. Alt ble stille i begge mine dab + radioer. Den ene klarte ikke lenger å oppdatere signallisten og stoppet på 82% på samme NRK kanal hver gang. Den andre klarte å gjennomføre signal oppdateringen. Kastet den første radioen etter å ha prøvd å oppdatere listen gjentatte ganger over flere måneder.
  Siste ukene er signalene nå blitt så dårlige at jeg ikke lenger hører på radioen. Om jeg står spesielle steder i rommet hender det at radioen begynner å gi lyd fra seg, men man kan ikke kreve at lyttere skal stå slik for å høre på radio :0(
  Hvilken samfunnssikkerhet gir dette nettet i dag?

 • Har dab i bilen og i hjemmet men dette er helt elendig legg ned dab og få fm nettet tilbake, jeg er avhengig av og høre værmelding til sjøs.
  Mvh
  Einar Olsen

 • Det er betryggende å lese at brudd i strømtilførselen aldri vil kunne ramme lokalradioenes sendere, selv om de skulle få sin kraftforsyning over samme linje som DAB-senderne til Norkring. Og at senderstido på samme måte har fulstendig kraft-backup til alle funksjoner slik at uansett hva som skjer i krafttilførselen i noe ledd, hele veien fra senderstudio til hver enkelt sendermast, er sikret med nødkraft-løsninger, for alle lokalradioer.

  Dette er spesielt imponerende, FM-teknologien tatt i betraktning: Hver enkelt FM-sender er alene ansvarlig for å gi et fullgodt signal til mottakerne. Med DAB-teknologi vil jo en liten hjelpesender basere seg på det signalet andre sendere i distriktet sender ut, og bare hjelpe et litt for svakt signal fra de andre opp til et tilstrekkelig høyt nivå for mottakere med dårligere følsomhet / antenner. Om en slik sender faller ut, kan de med gode antenner stadig ha godt nok signal fra de andre; det er bare de med dårligere antenner som mister signalet. Siden lokalradioens FM-sendere ikke har denne muligheten for å ‘hjelpe hverandre’ har de alene selvstendig ansvar for signalet. Da er det ekstra imponerende at lokalradioer over hele Norge klarer å holde samtlige sendere og senderstudioer i gang, uansett vilke trær som faller over kraftlinjene.

  Jeg vil anta at Norkring vil være svært interessert i å lære litt fra lokalradioene om hvordan de handterer disse problememe. Kanskje lokalradio.no ved journalist Kyrre Dahl kan ta initiativet til et møte der lokalradioene redegjør for hvordan de på så upåklagelig måte oppnår 100% oppetid for samtlige sendere og senderstudioer, totalt upåvirket av svikt i kraftforsyningen i noe ledd.