Medietilsynet har delt ut cirka 400 millioner kroner til aviser og nettsteder slik at de kan drive med redaksjonell virksomhet. Lokalradioene får som vanlig ingenting.
– Denne støtteordningen bidrar til at vi har mangfold av redaktørstyrte medier med et bredt journalistisk innhold over hele landet, og til å fremme konkurransen i mediemarkedet. Det sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
– Ordningen er innrettet for å styrke særlig nyhets- og aktualitetsmedier i markeder som er for små til å være bærekraftige, eller som er alternativer til de ledende nyhetsmediene. Derfor er den viktig for det samlede mediemangfoldet, både nasjonalt og lokalt, sier Velsand.
Til tross for de fine ordene er altså radio generelt og lokalradio spesielt utelukket fra ordningen, til tross for at mange driver med omfattende virksomhet. Dette er noe Norsk lokalradioforbund har jobbet med i årevis. Senest i en stortingshøring i oktober om statsbudsjettet for 2024:
– Lokalradioene har med nesten 400 000 daglige lyttere en viktig posisjon, men utfordrende økonomi truer bransjen, og det haster med tiltak for å sikre det redaksjonelle mangfoldet, sa styreleder Aslak Skretting under høringen.
For et par år siden foreslo Medietilsynet at det skulle komme en ordning på plass slik at også lokalradioene kan få støtte til å drive med redaksjonell virksomhet. Politikerne har siden det ikke gjort noen ting med forslaget. Forbundet tok opp igjen saken under høringen og ba komiteens medlemmer vise vilje til å støtte opp under og utvikle den journalistiske produksjonen hos lokalradioene, gjennom å adressere Medietilsynets anbefaling
– Lokalradioene utgjør en viktig del av det norske mediemangfoldet, det er vi glad for at Stortinget i større og større grad har anerkjent. Vi ber om at komiteen i sin behandling av budsjettet sikrer en utvikling i tråd med det Stortinget har uttalt at det ønsker for lokalradio, sa Skretting under høringen.
Av dagens pressemelding går det fram at fire nye aktører får «pressestøtte». De nasjonale publikasjonene document.no og Filter Media, samt lokalavisene Bodø Nu og Flatangernytt.
Klassekampen får mest i støtte i år, med 40 millioner kroner. Morgenbladet får den største økningen, og får 22,4 millioner kroner, mot rundt 11,1 millioner kroner i 2022.
Produksjonstilskuddet er den største av de direkte mediestøtteordningene, og skal bidra til et mangfold av nyhets- og aktualitetsmedier over hele landet. Støtteordningen likestiller papir- og nettaviser, og forvaltes av Medietilsynet.
For å få produksjonstilskudd må avisene oppfylle en rekke krav. De må blant annet ha som hovedformål å formidle nyheter, aktualitetsstoff og samfunnsdebatt til allmennheten, i tillegg til å ha et bredt tilbud av nyhets, aktualitets- og debattstoff fra ulike samfunnsområder.