Tryvannstårnet Foto: Wikipedia / Thomas Berglund
Radionyheter

Den dagen radio døde?

I forkant av NRKs slukking av FM-sendere på Østlandet florerer det av hard kritikk i både tradisjonelle medier og sosiale medier. Mens NRK mener det er bra at lokalradio på FM får flere lyttere. 

I dag skrur NRK av sine FM-sendere i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Det betyr at 1,5 millioner mennesker mister FM-signalene til statskanalen og dette har ikke gått hus forbi og mange spår radioens død.

– Verdens største radiomassakrering er på gang, skriver Eyvind Kvaale i Budstikka.

– Når NRK nå kobler seg fra våre høyst livskraftige radioer, skjer dette i et overveldende omfang. Ingen steder i verden har et lands myndigheter kollektivt stilt samtlige radioer til taushet, på radioutviklingens såkalte alter, mener han.

– For oss som har nære bånd til FM-båndet, er det vanskelig å forstå at selve avretteren NRK kan få seg til å lage et show ut av en så tragisk radioslukking. Dette er en usømmelig slukkingsseremoni, mener Kvaale.

I et leserinnleg i Dagbladet blir Norge sammenlignet Nord-Korea og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er omdøpt til Kim Eriksen for anledningen.

– … Og, etter januar i år har landets radiolyttere gradvis blitt påtvunget – som om vi var NORD-KOREA der Thor Gjermund Eriksen er vår Kim – det andre, det hersens digitale tøvet., skriver Tom Stalsberg. Han fortsetter:

– Vi i FM-generasjonen ønsker at denne saken skal opp av FMs sikkerhetsråd der Norge stemmer mot det DAB selv om de vil innføre det. Vi vurderer faktisk å starte med sivil ulydighet og lenke oss fast i minst 1 MHz. Og, i en litt mer seriøs tone skriver han også:

– Og, hvem er det som egentlig sitter igjen som den store økonomiske vinneren, foruten de som selger radioapparater? Er det Telenor igjen? Følg pengene er en god klisjé, men den funker. Dette andre handler om milliarder. Hvem tjener på dette? Ikke vi forbrukere, det er jeg temmelig sikker på.

På nettstedet Resett skriver Karl Ivar Larsen at for å spare noen millioner i driftsutgifter, sender kringkastingssjefen hele regningen for innfasingen av DAB til den norske mann og kvinne.

– Etter nesten 50 år sammen, nærmer tiden seg for et ugjenkallelig farvel. Din oppførsel for å påtvinge meg en allerede avleggs DAB-teknologi, har satt seg fast i halsen. Meg har du mistet som lytter.

På pluss-siden gjør lokalradioene som er igjen på FM det bra, noe Aftenposten har tatt tak i et intervju med Norsk Lokalradioforbund:

– I Norsk Lokalradioforbund er vi meget optimistiske. Motstanden mot DAB er betydelig, og bare 38 prosent av alle norske biler har digital radiomottager. Vi tror at riktig mange nordmenn forsetter å høre på FM, sier Pål Lomeland, daglig leder i Lokalradioforbundet.

– Dette er bra for mediemangfoldet og en positiv nyhet, svarer Marius Lillelien i NRK på spørsmålet om at lokalradio får flere lyttere.

De aller fleste lokalradioene i Norge fortsetter å sende på FM minst fram til 2022. Det er ikke bestemt om FM skal slukkes etter dette.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar
  • Kanskje NRK synes det ville vært bra om NRK ble en betalingskanal – valgbar sådan?