Hos Radio Vest-Telemark
Radionyheter

Det er disse som hører på lokalradio

En typisk lokalradio-lytter er en mann mellom 40 og 60 år og har videregående utdanning. Men, det er regionale variasjoner, viser lyttertallene som Kantar utarbeider for Norsk Lokalradioforbund. 

Norske lokalradioer består av et mangfold av produkter med forskjellig innhold og målgruppe. Men, hvem er det egentlig som hører på lokalradio? Det prøver vi å fortelle ved hjelp av de ferskeste kvartalstallene fra Kantar.

De forteller at lokalradio treffer bredt hvis man ser alle landets lokale stasjoner under ett. Den største daglige oppslutningen finner vi i aldersgruppen 50 til 59 år, der hele 14,2 % svarer at de hører på lokalradio daglig. Den nest største aldersgruppen er er de mellom 40 og 49 år, der 13,2 % svarer at de hører på lokalradio daglig.

Selv om den største gruppen lyttere er mellom 40 og 60 år, er det ikke langt ned til andre aldersgrupper. I alle alderstrinn over 30 år er det mer enn 10 % som hører daglig på lokalradio.

P4 ( hovedkanalen ) følger samme trend og har også 40 til 60 år som sin største målgruppe, viser tallene fra Kantar. Lokalradio er faktisk såvidt større enn P4 mellom 30 og 39 år.

Men, når man ser på alle lyttere på alle kanaler er det mest radiolytting hos de mellom 60 og 69 år. De fleste av kanalene har sin lytterskare over 30 år, det er bare NRK P3 som har flertallet av sine lyttere under 40 år. Dog er det kanskje litt overraskende at ungdomskanalen NRK P3 er like stor mellom 30 og 39 år som de er mellom 20 og 29 år?

Det er en relativ tydelig overvekt av menn som hører på lokalradio, viser Kantars tall. 12,2 % av mennene hører på lokalradio hver dag, mens bare 9,3 % av kvinnene svarer det samme. Også for den totale radiolyttingen og rikskanalene er det flere menn enn kvinner som hører på radio.

Når det gjelder utdanning står lokalradio sterkest blant de med videregående utdanning, der 12,4 % svarer at de hører på sin lokale radiostasjon. Det er nok en gang den samme trenden for P4 samt også Radio Norge. De med universitets-utdanning velger i større grad NRK.

Siden lokalradio er et samlebegrep for mange forskjellige lokalradioer er det ikke overraskende regionale forskjeller. Ser på f.eks Hedmark er aldersgruppen 40 til 49 år, tett fulgt av 50 til 59 og 30 til 39 år.

I Trøndelag står lokalradio aller sterkest hos de over 70 år, viser tallene fra Kantar, men det er bare snakk om en såvidt høyere oppslutning enn blant de mellom 50 og 69 år.

Husk at dette selvfølgelig kan variere sterkt fra radiostasjon til radiostasjon.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar