De ansatte i Hedmarksradioene: fra venstre Per Bjørkli, Jørgen Mathiesen, Tone Anita Kvernstuen, Odd Erland Dalen, Leif Tore Surén, Hege Hagaløkken, Øistein Wien, Vibeke Oddvik, Thomas Mølstad, Bjørn-Martin Brandett, Liv Rønnaug Bjerke Lilleåsen, Svein O. Falkenhaug, Vigdis Blikkberget, Pål-Erik Berntsen, Richard Adams og Mari Nyberget.
Radionyheter

Dette er landets beste lokalradio-fylker

Hedmark, Rogaland og Vestfold er fylkene som har den høyeste oppslutningen for lokalradio. I disse fylkene konkurrerer lokalradio med NRK P1, mens P4 ligger til dels langt bak. 

Hedmark er landets beste lokalradiofylke med en daglig samlet oppslutning på 19,5 %. Tallet gjelder alle lokalradioer, men stasjonene som utgjør Lokalradioene i Innlandet, tidligere Hedmarksradioene, er hovedårsaken til de gode tallene.

Tallene er hentet fra siste kvartalsundersøkelse utført av Kantar for Norsk Lokalradioforbund. I denne undersøkelsen benyttes fylkesinndeling fra 2019, men tallene er fra 1. kvartal i år.

Lokalradioene i Hedmark konkurrerer svært godt med NRK distrikt, som faktisk er akkurat like stor, med 19,5 % oppslutning. NRK P1 totalt får 23,4 og dermed den eneste kanalen som er større enn lokalradio.

P4 ligger et godt stykke bak lokalradio i Hedmark og oppnår der bare en oppslutning på 13,1 %. Alle andre kanaler er smågutter i forhold til lokalradio. NRK P2, P3 og Radio Norge ligger alle mellom 4 og 5 % daglig oppslutning.

Rogaland er nest beste lokalradiofylke med en samlet oppslutning på 16,6 %. Det er et svært imponerende tall ettersom Stortinget vedtok forbud mot kommersiell lokalradio på FM i Stavanger. Radio 102 og Jærradiogruppen er de som drar opp tallene i dette fylket, men det er også flere andre aktører på lokalradio.

NRK distrikt får i Rogaland en oppslutning på 19,6 %, men lokalradio er de eneste som kan konkurrere med NRKs flaggskipskanal. P4 oppnår bare 10,4 % i Rogaland og de andre er nok en gang bare småtteri. NRK P2, P3 og Radio Norge ligger alle mellom 4 og 5 prosent i oppslutning.

På tredjeplass på listen over gode lokalradiofylker finner vi Vestfold, med en oppslutning for lokalradioene samlet på 14,8 %. Her er det Radio Tønsberg som er hovedmotoren i lyttertallene. Lokalradio i Vestfold er jevnstore med NRK distrikt på 15,2 %.

Men, i Vestfold klarer P4 å yppe seg og oppnår en oppslutning på 14,4 %, altså mindre enn lokalradioene. I dette fylket har de andre kanalen også bedre tall enn i de to først nevnte fylkene. NRK P2: 8,1 % NRK P3: 7,9 % og Radio Norge: 5,6 %

På plassene bak topp 3 finner vi Oppland, Telemark og Agder. Nederst på listen finner vi Sogn og Fjordane, Hordaland og Finnmark. Alle de tre sistnevnte har lav geografisk dekning av lokalradio og i Bergen er det som kjent innført forbud med kommersiell lokalradio på FM.

Som en anekdote kan nevnes at NRK distrikt er størst i Sogn og Fjordane, altså det samme fylket hvor lokalradio er lite utbredt, mens i fylker der lokalradio har god dekning gir de NRK hard konkurranse.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar