Radionyheter

Dramatisk fall i radiolyttingen i Sverige

De fleste lokalradioene i Sverige forsvant da det ble etablert tre nasjonale kommersielle nettverk i 2018. Nå faller radiolyttingen i vårt naboland dramatisk. 

Som mange husker vraket svenske myndigheter sin foreslåtte FM-slukking, omtrent på den tiden Norge forberedte slukking av rikskanaler i Norge. I stedet ble det opprettet tre kommersielle nasjonale konsesjoner på FM, som gikk til Rix Fm, NRJ og Mix Megapol.

Dette skjedde i 2018 og samtidig ble det langt færre lokale radiostasjoner i Sverige, blant annet forsvant de lokale sendingene på Mix Megapol i storbyene. Forandringen førte innledningsvis til at de kommersielle fikk langt flere lyttere, men i løpet av det siste året har det gått bare en vei.

Den samlede radiolyttingen i Sverige var på 63,9 % i uke 10, 2021. Det er en nedgang på 5,9 % sammenlignet med uke 10 i 2020. I uke 10, 2019 lå den totale radiolyttingen i Sverige på 69,9 %. Tallene stammer fra Kantar Sifo og er formidlet av radionytt.se.

Det er de kommersielle som taper mest og samlet går de ned med hele 10,7 % i uke 10 i år sammenlignet med uke 10 i fjor. De kommersielle får dermed en oppslutning på bare 27,0 %.

Sveriges Radio mister også lyttere, men i mye mindre grad. Den svenske statskringkasteren har mistet 1,4 % av oppslutningen det siste året, men fortsatt hører 49,2 av svenskene på sitt “NRK”.

For å sammenligne med Norge ligger den samlede lyttingen på PPM-målingen på 60,2 % i uke 9, 2021. ( uke 10 er foreløpig ikke tilgjengelig ) I PPM-tallene måles kun riksaktørene og lokalradioene ikke tatt med. Det er derfor grunn til å tro at dersom man hadde hatt tall for både riksradio og lokalradio ville radio nå vært større i Norge enn i Sverige.

Uke 10 er ingen spesiell uke for radiolyttingen i Sverige. I uke 9 var nedgangen år for år på 7,1 % for de kommersielle og ned 3,4 % for den totale radiolyttingen. I uke 8 i år var nedgangen for de kommersielle 6,6 % sammenlignet med samme uke i fjor. I uke 7 var den 7.9. Trenden er den samme i alle ukene bakover.

Bevegelsen i lyttertallene har høyst sannsynlig noe med koronakrisen å gjøre, for informasjonskanalen SR P1 er den eneste radiokanalen som har flere lyttere i år enn den hadde i fjor. SR P1 er dog ingen stor stasjon sammenlignet med NRK P1 og har bare en oppslutning på 15,8. Det er SR P4 med lokale sendinger som er den største radiokanalen i vårt naboland med en daglig oppslutning på 34,7 % i uke 10.

Det er altså lokale sendinger som trekker lyttere i Sverige.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar