Marit Kynbråten og Åse Pedersen i Våler Nærradio. Foto: Solørradioen
Radionyheter

En formidlingsrevolusjon har stilnet

SolørRadioen har laget et times radioprogram om historien bak Våler Nærradio. En medierevolusjon fra 1985, som avviklet driften i 2019.

Programmet sendes i SolørRadioen fredag 3. desember klokka 18.00, men kan lyttes til her:

Klikk her for å høre programmet

Programmet blir tilgjengeliggjort on-demand etter at det er sendt på lineær radio.

Utdrag av omtalen på isolør.no: 

20. september 1985 går Våler Nærradio på lufta. Syv år før Solungen Bygderadio starter opp, og åtte år før GSM-mobilnettet åpner i Norge. En formidlingsrevolusjon har nådd Våler, som holdt ut i 34 år før det stilnet.

I 2021 kan det være vanskelig å fatte hvor stort det var at Våler fikk sin egen nærradio i 1985, som én av landets første kommuner. Landets første nærradio med offisielle sendinger var Mjøsradioen i 1984, men Våler var på hugget og fikk konsesjon til nærradiodrift allerede året etter.

– Vi i kulturstyret i Våler hadde en sak oppe om vi skulle søke konsesjon eller ikke da departementet åpnet for det. Vi tok det opp med ordfører og rådmann, og fikk til svar at vi bare kunne søke. Så sant det ikke kostet noe. Vi hadde ingen tanker om at vi faktisk skulle få konsesjon, sier Evy Åslund.

Hun sees på som Våler Nærradios mor, og det var Åslund som søkte konsesjon i sin tid. Margrethe Fasting og Evy Åslund var nærradioens første redaktører. Åslund satt i ti år frem til 1995, og kan se tilbake på en helt utrolig tid. Mer om det kan du høre i programmet.

Bilde fra første sending i ungdomsredaksjonen i Våler Nærradio. Foto: Solørradioen

Én av ildsjelene som var med fra start var Rolf Arne Lie Holter. Han minnes godt hvor enorm responsen var på nærradioen sendinger.

– Da vi var på butikken snakket alle om sendingene. Det virket som om hele bygda hørte på nærradioen, sier han.

SolørRadioen kjøpte i 2020 konkursboet fra Våler Nærradio. Alt av historisk materiell er ivaretatt. Blant annet flere tusen kassetter med logger fra nærradioen, i perioden fra 1987 til langt ut på 1990-tallet.

Les mer på isolør.no

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.