Sverige flagg
Radionyheter

Enda mer kaos rundt DAB i Sverige

Myndighetene i Sverige har allerede gravlagt et forslag om å slukke FM i vårt naboland. Nå vil radioaktørene også droppe sendingene på DAB.

Svenske myndigheter har gjort vedtak som er dramatisk annerledes enn i Norge. De har som kjent vedtatt å droppe det planlagte prosjektet med å stenge FM-nettet og tvinge lytterne over på DAB. På den annen side ble det gjort vedtak der de som ville å sende på DAB skulle få lov til det. Altså, omtrent nøyaktig det motsatte av hva norske myndigheter har vedtatt.

Man skulle altså i gang med ordentlige DAB-sendinger, men nå ser det mørkte ut for det. Sveriges Radio har allerede hatt sendinger på DAB i mange år i noen få områder, men det var satt en frist til 1. juli 2016 med å starte en fullverdig utbygging av DAB både for SR og de kommersielle kanalene. Nå foreslås det å utsette også dette på ubestemt tid.

MTG Radio har i et brev til kringkastingsmyndighetene bedt instendig om en utsettelse, og begrunner det med at det fortsatt er uavklart hva myndighetene i Sverige vil med digitalradio og at de derfor ikke kan starte med en utbygging før dette er avgjort, melder radionytt.se.

– Det är fortfarande oklart vad regeringen vill med den digitala radion eller radion överhuvudtaget, varför MTG Radio inte anser att det finns förutsättningar för programbolagen, de kommersiella likväl som SR, att starta sändningar till den 1 juli 2016. Därför menar MTG att den samlade tidsplanen för utbyggnad och täckning bör justeras i avvaktan på besked från regeringen, ett besked som vi utgår från måste komma senast under hösten, skriver MTG i sitt brev til myndighetene

MTG får støtte av både Bauer Media og Sveriges Radio. VD i Bauer Media, Staffan Rossell sier til radionytt.se:

– Med tanke på att de nödvändiga politiska besluten för en lyckad digitalisering av radion i Sverige ännu inte tagits är det rimligt att sändningsstarten skjuts upp tills vidare

Også Sveriges Radio mener at det er like greit å utsette hele digitalradioprosjektet inntil videre:

– Sveriges Radio delar uppfattningen att övergången till digital markburen radio är en branschfråga och att regeringen därför bör ge ett besked som gäller hela radiobranschen. Det sier digitalradiokoordinator i SR, Mats Åkerlund.

I Sverige gikk riksrevisoren kraftig ut mot DAB-prosjektet og mente at det dårlig for lytterne og innebar betydelig risiko for både beredskap og økonomi. I Finland ble DAB gravlagt allerede i 2005 og i Danmark er FM-slukking utsatt inntil videre.

Norge er fortsatt det eneste landet i verden som har bestemt seg for å slukke FM med tvang og tvinge alle lytterne til å kjøpe en DAB-radio. I en spesialordning får de fleste lokalradioene lov til å fortsette på FM fram til 2022, men Stortinget tvinger en rekke kommersielle lokalradioer i storbyene til å legge ned på FM, av frykt for at de kan ta lyttere fra NRK og P4.

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar