Studio i Radio Sør, Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

Enorm tilvekst av lyttere for lokalradio i sør

Da NRK slukket sine FM-signaler på Sørlandet i juni sendte kanalen samtidig over 50 000 lyttere på vandring etter alternativer. Mange av dem har meldt overgang til lokalradio. Det viser lyttertall fra Kantar TNS.

Tall fra Cati-undersøkelsen for uke 26 til 35, viser at 27,6 prosent av innbyggerne i Aust- og Vest-Agder nå hører på NRK P1 ukentlig, mot 42,3 prosent samme periode i fjor. Det er en tilbakegang på nesten 35 000 lyttere i løpet av bare 10 uker. Bortsett fra NRK P1+ og NRK MP3, så faller oppslutningen hos alle NRKs kanaler.

I samme periode kan lokalradioen Radio Sør, med dekning i begge fylker, vise til en fremgang på 67 prosent. Kanalen som har distribusjon på både FM og DAB+ har fått over 8000 nye lyttere. Også Radio Norge og NRK P1+ opplever markant oppgang i lyttingen i perioden.

– Generelt er det slik at lokalradio øker kraftig når de nasjonale kanalene blir borte.  Slukkingen er jo lagt opp slik at  NRK slukker først og deretter P4 og Radio Norge. Når de også slukker vil lokalradio oppleve en enda kraftigere oppgang enn etter NRK slukkingen. Lokalradio blir jo alene igjen på FM-nettet med alle de fordeler dette representerer.  Det er jo fortatt slik at nærmere 60 % av ikke har tilgang på DAB i bil. Dette er en stor mulighet for lokalradio både til å få flere lyttere og øke inntektene, sier styreleder i Norsk Lokalradioforbund, Svein Larsen.

Tallene er hentet fra Kantar TNS sin CATI-undersøkelse. De viser ukentlig oppslutning for tilgjengelige kanaler (deltakende stasjoner) for fylkene Vest- og Aust-Agder. Perioden er uke 26 til uke 35 2017, sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Dette er altså etter at NRK slukket sine FM-sendere i fylkene, men før de kommersielle rikskanalene fulgte etter.

Om forfatteren

blank

Pål Lomeland

Pål Lomeland er daglig leder i Norsk lokalradioforbund. Han er utdannet journalist ved Mediehøgskolen Gimlekollen i Kristiansand, og har hatt sitt virke innenfor radiobransjen siden 1991.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar