Foto: Morguefile
Radionyheter

Få har radio som beredskap

Det er relativt få nordmenn som har en batteridrevet radio i beredskap dersom strømmen skulle bli borte i lengre perioder. Det viser en ny undersøkelse. At DAB-radioer sluker batterier kan være en av årsakene. 

Åtte av ti nordmenn har stearinlys som kriseberedskap hjemme om strømmen skulle forsvinne over noen dager på vinteren. Mens tilgang på fyringsved, kontanter og radio med batterier er det verre med. Det går fram av en landsomfattende spørreundersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If.

– I vinter har det vært flere større strømutfall flere steder i landet. Tusenvis av mennesker har vært uten strøm i flere dager. Det bekymrer oss at mange er dårlig forberedt på en krisesituasjon som pågår over tid, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If.

Mens stearinlys (80 %), lommelykt med batterier (74 %) og fyrstikker (73 %) finnes i det fleste hjem, er det dårligere stilt med radio med batterier (38 %), kontanter (38 %) og kokeapparat som går på gass eller rødsprit (26 %).

Denne undersøkelsen har ikke undersøkt om folk sitter med DAB-radio eller FM-radio, men det er velkjent at DAB-radioer bruker vesentlig mer batterier og det er rapportert om at slike radioer i noen tilfeller bare virker et par timer på batteri.

Det er grunn til å tro at mange av radioene det er snakk om er FM-radioer, slik at lokalradio får en større oppgave i en krisesituasjon nå enn før rikskanalene slo av sine FM-sendere.

– Å være uten strøm i en lang periode har flere og større konsekvenser i hverdagen enn hva folk kanskje klarer å ta inn over seg. Det ser vi som forsikringsselskap blant annet når ekstremvær og storflom rammer titusener av mennesker, sier Clemenz.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

3 kommentarer

Klikk her for å legge igjen en kommentar

  • God morgen Det er sant at de gamle DAB-radiomodellene brukte mange batterier. Men den mest moderne bruker nesten ikke mer enn en vanlig radio. Mange av dem har identiske batterier til mobiltelefoner. Informasjonen som en DAB-radiomottaker kan vare i et par timer, er ca. 10 år utdatert.

    P.S. Teksten er oversatt med en datamaskin, så jeg beklager om den inneholder syntaktiske eller andre feil.

  • Hur många lokala FM-stationer har back-up ström om strömutfall ??? har de dieselgeneratorer ??? Hur många har en wind-up radio med FM AM kortbölje