Oslo Rådhus. Pixabay
Radionyheter

Få hører radio i Oslo, men lokalradio redder lyttingen

Radiolytttingen i Oslo er nå dramatisk lav. Det viser ferske lyttertall fra Kantar TNS. Men, til tross for vanskelige vilkår gjør lokalradio det relativt bra i hovedstaden. 

Lokalradioundersøkelsen, den såkalte CATI-undersøkelsen, viser at bare 38,2 % av befolkningen i Oslo ( kun Oslo kommune/fylke ) hørte på radio daglig i andre kvartal 2018.

Oslo er dermed det desidert dårligste området i landet for radiolytting, noe det lenge har vært. Nå foreligger ikke historiske tall i akkurat denne undersøkelsen, men lokalradio.no kan huske en oppslutning på rundt 49 % i Oslo for et par år siden.

Det er få som hører på NRK P1 og NRK Distrikt i hovedstaden. Ifølge tallene fra Kantar TNS. P1 hadde en oppslutning på 9,9 % daglig og NRK Østlandssendingen bare 8 %.

Lokalradio gjør det derimot mye bedre på 8,7 % (totalt) og er dermed større enn distriktssendingen til statskanalen. Da må man også huske på at lokalradio har svært vanskelige vilkår i hovedstaden, ettersom alle de store kommersielle lokalradioene har fått sendeforbud på FM fra Stortinget. I Oslo sentrum er det nå kun nisjeradio, men enkelte steder kan man få inn lokalradio fra sendere utenfor byen, som Radio Metro og The Beat.

Petre er i denne undersøkelsen tredje størst på 7,9 %, mens det er 7 % som hører på P4 i Oslo i andre kvartal. Bare 2,2 % hører på Radio Norge.

NRK P2 må sies å ha en grei oppslutning på 5,6 og totalt har NRK en oppslutning på 26,7 %. 1,3 % oppgir at de hører på utenlandsk radio.

Dessverre er historiske tall ikke tilgjengelig for denne undersøkelsen, men ser man nærmere på tallene for andre kvartal kan det se ut som de mellom 30 og 39 år har sviktet radio.

I denne aldersgruppen hører bare 25,9 % på radio i Oslo, mot 53,3 % mellom 40 og 49 år og 31,5 % i gruppen mellom 20 og 29 år. Lyttingen er ellers økende med alder.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar