Medietilsynet tildeler 8,2 millioner kroner i driftsstøtte til digitalisering av lokalradio i år. Det er nesten en dobling av støtten fra 2022.
– Vi velger å følge rådene fra bransjen om å prioritere driftsstøtte til digitalisering, og setter i år av litt mindre til utbygging av DAB-nett, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.
Til sammen får 17 selskaper som opererer lokale DAB-anlegg 4,3 millioner kroner i digitaliseringsstøtte, mens 40 lokalradioer får til sammen 3,9 millioner kroner.
Kostnadene ved å drive digital radio (DAB) har økt kraftig den siste tiden, blant annet som følge av økte strømutgifter. Dette gjelder spesielt driften av de lokale DAB-nettene rundt om i landet. Flere lokalradioer har også sagt opp leieavtaler i DAB-nettene.
– Medietilsynet er opptatt av å støtte opp om overgangen til DAB i lokalradioene. Økonomien til lokalradioene er sårbar, og vi mener at det er nødvendig og riktig å øke driftsstøtten til digitalisering i år, både til hver enkelt radio og til selskapene som driver DAB-anlegg, sier Sekkelsten.
Medietilsynet tildeler også driftsstøtte til 12 lokalradioer for etniske og språklige minoritetsgrupper og 4 bransjeorganisasjoner. I tillegg blir det gitt støtte til deltakelse på nasjonale arrangement og konferanser for lokalradio.
Totalt er det satt av 22,2 millioner kroner i støtte til lokalkringkasting for 2023. Senere denne våren får lokalradioene tildelt støtte fra Medietilsynet til programproduksjon, utviklingsprosjekt, kompetansehevende prosjekter og investeringsstøtte til å bygge ut lokale DAB-nett.