Studio Elverumsradioen. Foto: Kyrre Dahl
Radionyheter

Bekymret for lokalradioenes eksistens

Tvungen slukking av FM for småstasjonene strider mot all sunn fornuft, det mener FrP-politiker, som er bekymret for lokalradioenes eksistens. 

Det er mange lokalradioer som går bra, som Elverumsradioen på bildet over, men det er altfor mange lokalradioer og radiofolk som faller fra. Det har Aftenposten laget en spesial på.

På fem år har lokalradioene fått 60 prosent færre ansatte. Antall aktører er redusert fra 486 til 193. Det er statistikk utarbeidet av Norsk Lokalradioforbund som viser fallet i antallet ansatte. Bakgrunnsmaterialet kommer fra Medietilsynet, som årlig innhenter tall fra hele bransjen.

– Særlig heltidsstillinger forsvinner. I 2011 hadde lokalradioene 302 fulltidsansatte. Ved utgangen av 2016 var tallet redusert til 135, forklarer Pål Lomeland, daglig leder i Lokalradioforbundet.

– Kostnadskrevende teknologi og treg utbygging gjør det svært krevende for lokale aktører å bli betydningsfulle på DAB. Skal lokalradioene overleve, må de ha unikt, lokalt innhold. Dette er krevende og økonomisk belastende for en bransje som allerede sliter, fastslår Lomeland til avisa.

LES HELE SAKEN HER

– Nærradioene utgjør et mangfold som er viktig for mange lyttere. Det vil være naturlig for oss å drøfte saken med kulturministeren. At så mange lokalradioer legges ned, er trist. Det å drive en lokalradio krever selvsagt kapital. Derfor er det utenkelig at nisjeradioer vil ha økonomiske muskler til å bli med over på DAB-nettet, fastslår Wold, og fortsetter:

– De fleste radiolytterne har FM-radioer, og radiostasjonene har utstyret for å sende. Det er ingen grunn til å tvinge igjennom en slukking av FM-nettet. Tvungen slukking av FM for småstasjonene strider mot all sunn fornuft, fremholder Morten Wold til Aftenposten

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar