Illustrasjon Finland, foto: Pixabay
Radionyheter

Finland lyser ut sju nasjonale konsesjoner på FM

Finnene følger svenskene og satser på flere kanaler på FM. Nå skal Finland lyse ut hele sju nasjonale FM-konsesjoner, samt 11 semi-nasjonale nett.

I Norge mente politikerne at det ikke var plass til flere kanaler på FM. Finland tenker helt annerledes og for mange finner blir det fra 2020 minst 18 kanaler å høre på, på FM.

I disse dager lyses det ut sju nasjonale konsesjoner. Disse sju skal en minimumsdekning på 75 % av befolkningen i Finland.

Men, ikke nok med det, finnene har også funnet plass til 11 semi-nasjonale nett, som er definert som minst 40 % dekning.

Alle disse nasjonale og semi-nasjonale nettene kommer i tillegg til de lokale og regionale. Blant annet er det funnet plass til 8 lokale frekvenser i Helsinki/Helsingfors, melder radionytt.se.

Det er også lyst ut mulighet til å sende på tre frekvenser på mellombølge. Det er ingen avgifter for å sende radio i Finland, melder svenske radionytt.se

Med et forbehold om at alle FM-nettene vil dekke hovedstaden, vil befolkningen i Helsinki etter 2020 ha minst 29 kanaler å velge mellom på FM og mellombølge.

Sverige har tildelt frekvenser til tre nasjonale kommersielle nett, i tillegg til de fire kanalene Sveriges Radio disponerer. Det er også funnet plass til 35 lokale og regionale sendernett på FM.

I Norge har de nasjonale radiokanalen gått av lufta på FM blant annet med argumentasjon om at det er for lite plass. Det er nå 30 nasjonale kanaler på DAB.

Men, 189 lokale radiostasjoner har fortsatt lov til å sende på FM i Norge til 2022 og det blir stadig større politisk støtte for at lokalradioene skal få fortsette på FM også etter det.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar