Tommy Novik, Radio 3 Bodø. Foto: Kyrre Dahl, radionytt.no
Radionyheter

Flere gode tall for lokalradio

Den ferske undersøkelsen som viser at radiolyttingen har gått ned i Nordland inneholder flere tall som tyder på at lokalradio er den store vinneren, som Radio 3 Bodø (bilde)

Digitalradio Norge offentliggjorde i går den første rapporten som forteller noe om lyttingen i Nordland før og etter at rikskanalene slukket sine FM-sendere.

Den viste at lyttingen hadde gått ned fra 74 til 64 %, det tilsvarer en nedgang på 13,5 %. Det er ingen konkrete tall for lokalradio, men det er ikke vanskelig å finne tall som tyder på at lokalradio gjør det meget bra.

Blant annet sier undersøkelsen at 14 % av lytterne i Nordland kun hører på FM. Dette til tross for at NRK, P4 og Radio Norge ikke lenger sender på FM. De 14 prosentene hører dermed på lokalradio eller de får inn signaler fra andre fylker og land.

Selv om tallene ikke er direkte sammenlignbare hadde lokalradio i Nordland i fjor en daglig oppslutning på 8 %. Forskjellen på 8 og 14 er stor og det er all grunn til å tro at vinneren er lokalradio.

Men, det er når man ser på tallene for lytting i bil at det blir virkelig interessant. Ifølge Kantar TNS hører 25 % av nordlendingene fortsatt på FM i bil.

54 % har fortsatt kun FM-radio i bilen, nesten to måneder etter at riksradio sa farvel. Man kan jo spørre seg hva de hører på? Det er lett å gjette at mange av dem hører på lokalradio.

Uavhengig av dette har flere lokalradioer i Nordland meldt om økt oppmerksomhet fra både lyttere og annonsører. Radio 3 Bodø har anslått økningen til 40 %, tallene fra Digitalradio Norge går altså i den samme retningen.

Svein Larsen, styreleder i Norsk Lokalradioforbund, synes ikke det er overaskende at radiolyttingen generelt går ned. Larsen er på den annen side tvilene til tallet om at 14 % hører kun på FM:

– Det synes jeg høres tvilsomt ut. Vi vet at folk ikke alltid vet om de hører på FM eller DAB, siden DAB-radioer også har FM. At det kun var 25 prosent før slukkingen høres altfor lavt ut, sier han til dagbladet.

Han er overbevist om at lokalradio har fått flere lyttere etter at de nasjonale kanalene gikk over til DAB.

– Jeg tror lokalradio har fått et oppsving, men det vet vi ikke før vi får svaret for Cati-undersøkelsen, den store spørreundersøkelsen for radio, som kommer om noen uker, sier han til avisen.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar