Foto: Pål Lomeland
Radionyheter

Flertallet fortsatt misfornøyd med DAB

Det er fortsatt stor misnøye med rikskanalenes omlegging til DAB. Antallet lyttere som er misfornøyd med DAB er omtrent det samme som i sommer og fortsatt er de i flertall. 

I en spørreundersøkelse Ipsos nylig har gjennomført for Dagbladet, svarer 56 prosent at de er misfornøyd med omleggingen til DAB. 31 prosent svarer at de er fornøyd, mens 12 prosent svarer «vet ikke».

Det er bare en liten forbedring på et halvt år. Ipsos gjennomførte den samme undersøkelse i sommer og da svarte 60 prosent at de var misfornøyd med DAB-omleggingen. Kun 24 prosent svarte at de var fornøyd, mens 16 prosent svarte «vet ikke».

LES OGSÅ: Kritikken dabber ikke av

I dag slukket NRK, P4 og Radio Norge de siste FM-senderne i Troms og Finnmark og dermed er det bare lokalradio å høre på FM i Norge, av norske kanaler. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM minst til 2022.

Tallenes tale er klare. Allerede før den siste fasen av FM-slukkingen ble iverksatt var den totale radiolyttingen gått ned med 10 % og NRK, som var først ute med slukking, har mistet 20 % av sine lyttere. Mange lokalradioer som fortsatt sender på FM har derimot doblet sin oppslutning.

LES OGSÅ: Massiv motstand mot DAB i befolkningen

Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge, synes det er interessant at tallene har holdt seg så stabile siden i sommer:

– Flere mente jo at de som var misfornøyd ville bli mer fornøyd når de kom ordentlig i gang med DAB. Men det disse tallene viser er at det er en ganske lav andel som er fornøyd med omleggingen i seg selv, sier Waterhouse til Dagbladet.

Digitalradio Norge mener at de nye DAB-kanalene har økt mye i løpet av året, og at dette er et tegn på at folk er fornøyd med DAB:

– Det betyr ikke at lytterne er fornøyd. Det kan hende de som lytter på DAB heller ville hatt FM, eller noe annet. At de hører på DAB trenger ikke å bety noe annet enn at det er det tilbudet de har. Selv om du spiser knekkebrød betyr ikke det at du har mest lyst på knekkebrød, sier Waterhouse.

Ole Jørgen Torvmark, leder av Digitalradio Norge, sier at de tar på alvor at andelen som svarer at de er misfornøyd er så høy som 56 prosent.

– Men selv om andelen er høy i denne undersøkelsen, viser lyttertallene at en stor andel av lytterne bruker det digitale tilbudet. En tredjedel av dagens totale radiolytting, er allerede på de nye digitale radiokanalene, som det ikke var plass til på FM. Lyttingen på disse nye DAB-kanalene ville ikke økt dersom lytterne ikke likte det de hørte, sier Torvmark til Dagbladet.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar