Illustrasjon. Foto: pixabay
Radionyheter

FM fortsatt større enn DAB

Dagen før rikskanalene starter sin slukking av FM-sendere viser ferske tall at det fortsatt er mer lytting på FM enn på DAB. Dette kan være gode nyheter for lokalradioene som fortsetter å sende på FM i mange år fremover. 

11. januar 2017 vil for alltid gå inn i historien som dagen da de norske rikskanalene frivillig slo av sine første FM-sendere. Nordland er første fylke ut og etter kl. 11.11 i morgen er det ikke lenger mulig å høre NRK, Radio Norge og P4 på FM i Nordland. De andre fylkene følger i løpet av året, mens lokalradioene fortsetter på FM også etter 2017.

FM-slukkingen skjer til tross sterk skepsis både blant fagfolk og lyttere. Og nå viser ferske tall at den totale radiolyttingen på FM fortsatt er større enn lyttingen på DAB. 41 % av lyttingen nasjonalt skjer på FM, 38 % av lyttingen skjer på DAB. Dette viser tall fra Digitalradioundersøkelsen oktober – november 2016. Undersøkelsen er utført av Kantar TNS på oppdrag for Digitalradio Norge.

I tillegg foregår 13 % av lyttingen på nettradio og 8 % via digital-TV. Undersøkelsen viser også at folk i Nordland har vært litt mer aktive enn gjennomsnittet i landet i å høre på DAB. I Fylket der rikskanalene slukker FM i morgen er 42 % av lyttingen på DAB og 38 % på FM.

Andelen av lyttere som av og til hører på digitalradio er selvsagt noe høyere. 70 % av nordmenn har vært innom en digital plattform for radio i løpet av en dag, går det fram i undersøkelsen. 30 % av befolkningen har kun hørt på FM. Undersøkelsen er altså laget for Digitalradio Norge, en organisasjon som har som oppdrag å fremme digitalradio.

Av radioapparater som finnes på markedet er det fortsatt langt flere FM-radioer enn DAB-radioer. Her kan tallene bli forvirrende for de aller fleste DAB-radioer kommer også med FM-mottagere.

Men ifølge Kantar TNS er det runft 6,7 millioner radioer i landet som kun har FM, mens det estimert er 3,2 millioner DAB-radioer. Ifølge disse tallene er det blitt rundt 800 000 flere DAB-radioer det siste året.

Dermed er det mange som fortsatt går for FM og det kan være bra for lokalradioene. I Nordland er det et tjuetalls lokale radiostasjoner som fortsetter å sende på FM i mange år fremover, helt uavhengig av rikskanalenes FM-slukking. I Bodø gjelder dette blant annet Radio 3 Bodø, som nå håper på flere lyttere:

– – Vi forventer masse nye lyttere, i all hovedsak bilførere som ikke gidder eller vil montere DAB, sier Tommy Novik, som er produksjonssjef og redaktør for Radio 3 Bodø til VG

Avisen skriver at det fortsatt er 1,9 millioner biler her i landet som mangler DAB-radio. Når de riksdekkende radioene forsvinner fra FM-båndet i Nordland, vil Radio 3 Bodø, sammen med konkurrenten FM8000, dominere alene:

– Vi i lokalradiobransjen tror på lyttervekst. Lokalradioer får større rekkevidde på FM når de nasjonale senderne slås av. Mange av lokalradioene vil også ta i bruk DAB i tillegg til FM, og dermed være tilgjengelig på alle plattformer, sier Pål Lomeland i Norsk lokalradioforbund til VG.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar