Sveits FOTO: Pixabay
Radionyheter

FM i minst fem år til i Sveits

Det har lenge vært snakk om at også Sveits skal slukke sine FM-sendinger, slik Norge har gjort det for riksradio. Nå er det klart at Sveits kanskje blir land nr. 2, men tidligst i 2024. 

Sveitsiske mediemyndigheter varsler nå at de vil forlenge nåværende konsesjoner for radio med 5 år, til utgangen av 2024. Da er intensjonen at FM-senderne skal slukkes, i hvert fall i storbyene. Myndighetene åpner for at FM fortsatt skal eksisterer i mindre områder, ifølge radionytt.se.

Tidligere har det eksistert en plan om at Sveits skulle skifte til DAB i perioden 2020 til 2024. Nå blir det altså helt mot slutten av den perioden og ikke en full FM-slukking der heller. I Norge sender som kjent fortsatt de fleste lokalradioer på FM og mange har økt sine lyttertall kraftig.

Dermed kan det se ut som Sveits blir det andre landet som slukker FM, men altså 7 til 8 år etter at Norge gjorde det for riksradio. Ingen andre land har vedtatt FM-slukking.

Lyttervanene er helt annerledes i Sveits enn i Norge, kan det virke som. I de tysk-språklige delstatene er det DAB som nå er den mest brukte plattformen for lytting, mens det i den franskspråklige delen faktisk er internett-lytting som er størst. De som snakker italiensk foretrekker fortsatt FM. Totalt angis lytting på FM og DAB å være like stor.

Det er uenighet om FM-slukking også i Sveits, en femtedel av de kommersielle radiokanalene er negative til å gå over til DAB, melder radionytt.se.

Samtidig innfører Sverige nå regler om at alle nye biler skal kunne ta imot bakkesendt digitalradio, i praksis DAB eller DAB+. Svenskene velger imidlertid ikke å innføre tvang til digitalradio i alle biler, med henvisning til at FM er den desidert dominerende radiodistribusjonen i vårt naboland.

 

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar