Sølvi Olimb og Nils Gunnar Haraldseid
Radionyheter

FM-nettet slukkes ikke i Østfold

Snart er det duket for en ny runde med FM-slukking av rikskanaler. Østfold er et av fylkene som rammes 20. september. Men, heldigvis fortsetter lokalradioene på FM i mange år fremover, som Radio Øst (bilde) og Radio Metro

20. september går NRK av lufta på FM i Østfold, Vestfold, Oslo og Akershus. P4 og Radio Norge sender på FM i noen måneder til.

Lokalradio fortsetter imidlertid å sende på FM i minst fem år til og det er ikke tatt noen avgjørelse på hva som skal skje etter 2022.

I de områdene der rikskanalene har slått av sine FM-sendere, melder langt de fleste lokalradioene om kraftig økt oppslutning, i mange tilfeller mer enn dobling.

Her er lokalradioene som har konsesjon til å fortsette på FM:

P5 HITS HALDEN – Aremark, Halden

P5 HITS FREDRIKSTAD – Fredrikstad, Hvaler

VEKKELSESRADIOEN – Fredrikstad, Hvaler

P5 HITS SARPSBORG – Sarpsborg, Råde

RADIO ØST – Sarpsborg, Råde

RADIO SKJEBERG – Sarpsborg, Råde

VOICE OF NORWAY – Sarpsborg, Råde

P5 HITS MOSS – Moss, Rygge, Våler

RADIO METRO – Rakkestad m.fl

RADIO METRO – Askim, Skiptvet, Spydeberg, Eidsberg

NB: Alle disse har fått forlenget konsesjon til 31.12.2021, men det er uklart om alle vil benytte konsesjonen.

Kilde: Medietilsynet

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

1 kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar

 • Overgangen til DAB koster staten og den enkelte store summer. Nå viser det seg at teknologien ikke er så bra som det påstås. DAB sender på høyere frekvens enn FM, og rekkevidden blir derfor også dårligere. I tillegg må bitrate, altså datamengde, settes ned, for å få plass til flere kanaler.
  Dette medfører en flatere lyd enn FM. Dette har NRK innrømmet.
  Framtiden er Internett-radio. De fleste har det allerede tilgjengelig via sin smarttelefon og en App. Dette kunne ikke myndighetene se da DAB kom på nittitallet. Derfor ruller snøbaklen videre med tvangsslukking av FM.
  Forbrukerne betaler altså for et system som antagelig er et sidespor.
  Mange har en DAB-adapter i bilen. Den inneholder en FM-sender.
  Samme prinsipp kan brukes i huset. Ved å skaffe seg en Internettradio og FM-sender, kan alle gamle FM radioer brukes som før, og med bedre lyd enn DAB.
  Kast derfor ikke dine FM-radioer.