Digitalredaktør i Nea Radio, Nils Kåre Nesvold
Radionyheter

FM-slukking en gavepakke for lokalradio

– Dette er en gavepakke for oss.  Det mener digitalsjef for Nea Radio, Nils Kåre Nesvold. Han snakker om at rikskanalene forlater FM-nettet i 2017, mens de aller fleste lokalradioene fortsetter å sende på FM. 

189 lokale konsesjonærer over hele landet har fått tillatelse til å sende på det tradisjonelle analoge nettet, altså FM, fram til 31.12.2021. Det er ikke bestemt hva som skal skje med FM-nettet etter det. Om få uker slukker NRK sine sendere på FM i Midt-Norge. Der finner man blant annet Nea Radio, som lenge har vært en viktig lokalradioaktør i Trøndelag. De satser nå stort både på FM og på DAB:

– Dette er en gavepakke for oss og gjør at vi nå bygger ut med tre nye sendere i Tydal, Holtålen og i Melhus i tillegg til de eksisterende vi har bygget i Selbu, Røros, Stjørdal og Trondheim. Det opplyser digitalsjef for Nea Radio, Nils Kåre Nesvold i et større oppslag i Adresseavisen.

– Vi har også søkt om støtte til utbygging i Meråker, Støren og Brekken. Da får vi totalt ti sendere i Trøndelag. Dermed kan vi nå ut til 250.000 mennesker mot 12.000 i dag, sier Nesvold.

Trondheim er en av fire storbyområder der de kommersielle lokalradioene har blitt nektet å sende videre på FM fordi Stortinget frykter at de kan ta lyttere fra NRK, men Nea Radio blir tilgjengelig i store deler av Trøndelag på DAB, i tillegg til FM:

– Lokalradioer har ikke lov til å sende på FM-nett i bykjernen i Trondheim, men med gode mottaksforhold vil du kunne høre oss også der, sier Nesvold til Adressa.

– Det er viktig for oss å være på de plattformene som fortsatt eksisterer, så det er ingen grunn til å kaste FM-radioen ennå. Jeg vil tro at om lag 100.000 mennesker vil kunne høre Nea Radio på sin gamle radio over store deler av Trøndelag også etter 8. februar.

I 2016 hadde Nea Radio en omsetning på fem millioner kroner. I 2017 regner de med å øke omsetningen til mellom seks og sju millioner kroner. Vekstmulighetene med fortsatt FM-nett gjør at lokalradioen nå ansetter to nye medarbeidere, skriver lokalavisa:

HER KAN DU LESE HELE ARTIKKELEN PÅ ADRESSA.NO

11. januar slo NRK, P4 og Radio Norge av sine FM-sendere i Nordland. 240 000 innbyggere har nå kun lokalradio på FM, de andre kanalene er bare tilgjenglig digitalt.

8. februar er det neste fase, da slukker NRK sine FM-sendere i Møre og Romsdal, Sør og Nord-Trøndelag. 700 000  innbyggere mister dermed NRK på FM, men Radio Norge og P4 vil holde det gående i disse fylkene noen måneder til. 21. april slukker de kommersielle rikskanalene også sine FM-sendere i Midt-Norge. Da blir det kun lokalradio igjen på FM

 

Tags

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar