Tommy Novik og Benjamin Solås i Radio 3 Bodø Foto: Stian Høgland
Radionyheter

FM-slukking stort pluss for lokalradio

Ferske tall fra Kantar TNS bekrefter at lokalradio tjener på at rikskanalene slukker sine FM-sendere. Tall fra Bodø viser en solid økning for Radio 3 Bodø (bilde) og andre lokalradioer. Samtidig er det kraftig tilbakegang for NRK P3, P4 og Radio Norge.

Både Radio 3 Bodø, som er medlem i Norsk lokalradioforbund, og andre lokalradioer man kan høre i Bodø har tjent godt på at NRK, P4 og Radio Norge slo av sine FM-sendere i Nordland i begynnelsen av januar i år. Som kjent fortsetter alle lokalradioer i Nordland på FM minst til 2022.

Lokalradioen i Bodø har tidligere antatt at de fikk 40 % flere lyttere når de store konkurrentene forsvant. Nye tall viser nå at det ble langt bedre enn som så.

Ferske tall som Kantar TNS har laget for Norsk lokalradioforbund viser at Radio 3 Bodø har økt med 62 %! I 1. kvartal i år hadde lokalradioen i Bodø en ukentlig oppslutning på 33,2 %, mot 20,7 % i første kvartal i fjor. Tallene er hentet ut spesifikt for Bodø kommune.

Dette har også kommet andre lokale stasjoner til gode. Posten Andre lokalradioer har økt sin ukentlig oppslutning fra 6,3 % til 16,7 %. Det er en formidabel økning på over 165 %! I denne posten inngår blant annet FM8000 og alle andre lokale radioer som kan høres i Bodø.

Samtidig viser undersøkelsen dårlige tall for de kommersielle rikskanalene. P4 og Radio Norge har begge en kraftig tilbakegang i Bodø fra henholdsvis 21, 9 og 31,7 % ukentlig i første kvartal 2016, til 12,6 og 19,5 % i første kvartal 2017. Begge to har altså mistet mellom en tredel og halvparten av sine lyttere i Bodø.

Tallene viser også at NRK P1 faktisk har økt sin oppslutning fra 31,5 til 42,3 %, mens NRK P3 nesten er utslettet. Ungdomskanalen til NRK har gått fra 33,0 % til bare 10,7 % ukentlig oppslutning. P2 går opp fra 7.0 til 9,7

FM-slukkingen har ikke gitt noe som helst effekt for den digitale kanalen NRK P1+, som hadde 10,0 % oppslutning i første kvartal i fjor og 10,3 % i samme periode i år.

I dag har P4 og Radio Norge slukket sine FM-sendere i Møre og Romsdal og Trøndelagsfylkene. 26. april slukker NRK sine sendere i Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland. De aller fleste lokalradioer fortsetter å sende på FM.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar