Rørosmartnan FOTO: Nea Radio
Radionyheter

Følger tett på Rørosmartnan

Nea Radio følger årets store marked i Røros, Rørosmartnan, med massiv dekning både på eteren og på nett.

Rørosmartnan er et årlig marked og kulturarrangement på Røros som finner sted fra den nest siste tirsdag i februar og varer til lørdagen etter.

Som regel kommer det mellom 70 000 og 80 000 besøkende, og markedet er derfor viktig for Røros og distriktet. Hit kommer på åpningsdagen ca. 80 hestesleder med tilreisende fra Sverige og fjellbygdene omkring.

I dag er det den nest siste tirsdagen i februar og klokka 12 markeres åpningen på markedsdagene ved at Hyttklokka ringer på Malmplassen, og med det er den 167. Rørosmartnan i gang.

Det hele starter som vanlig med en spektakulær åpningsseremoni der innkjøringen av de over 80 hesteekvipasjene er det store høydepunktet.

Næringsminister Iselin Nybø (v) har fått oppdraget med å åpne årets arrangement.

– Fra tirsdag og ut denne uka vies store deler av våre sendeflater til selveste Rørosmartnan 2020 – med utegående reportere i gata og martnasstemning på radioen, melder Nea Radio, som kam høres på FM, DAB, nett, radioplayer og mobil. Du kan også lese saker fra Rørosmartnan på nettsidene til lokalradioen.

Bakgrunnen for martnan er spesiell, for Røros kobberverk hadde monopol på all handel Det var bare tømmer, ved og kull som ble skaffet lokalt, alle andre varer måtte fraktes til bergstaden på slede vinterstid eller kløves på sommerstid.

Det var mye illegal handel på Røros vinterstid, da det var lett å frakte større varepartier med hest og slede. Siden det var umulig å håndheve monopolet ble det ikke lenger håndhevd fra 1700-tallet.

Mange års påtrykk fra kommunen til Indredepartementet førte i 1853 til følgende kongelige resolusjon:

– Fra 1854 af skal der i Røros afholdes et Marked, der begynder næst siste tirsdag i Februar Maaned og varer til den påfølgende Fredag

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar