Den totale radiolyttingen i Sør-Trøndelag viser en kraftig nedgang, etter at rikskanalene slo av sine FM-sendere og det ble innført delvis forbud mot bruk av FM i Trondheim. I andre deler av fylket går det derimot knallbra for lokalradio.
NRK slo av sine FM-sendere i Sør-Trøndelag i februar og P4 og Radio Norge fulgte etter i april. Dette er også det første området som blir rammet av Stortingets vedtak, som medfører forbud mot kommersiell lokalradio på FM i storbyene. Nå foreligger lyttertall som viser resultatet av dette.
I Trondheim er det ikke lenger noen store lokalradioer som får lov til å sende på FM, men det er fortsatt flere mindre lokalradioer som fyller eteren hver eneste dag. Disse er pålagt økonomiske og sendemessige begrensninger.
Det er verdt å merke seg at det i Trondheim finnes oppegående lokalradio på DAB, blant annet Radio Trondheim og Nea Radio.
Den totale radiolyttingen i Sør-Trøndelag er redusert med 8 % fra 2. kvartal 2016 til andre kvartal 2017. Det viser lyttertall Kantar TNS har laget for Norsk lokalradioforbund.
NRK totalt har gått ned fra 49 % daglig oppslutning til 38 % daglig oppslutning. P4 har gått ned fra 10 % til 8 % og Radio Norge har gått ned fra 13 % til 8 %. Det er verdt å merke seg at de to sistnevnte sendte noen uker på FM i andre kvartal 2017.
Men, sendeforbudet for lokalradio på FM i Trondheim gjør også at lokalradio går nedover i Sør-Trøndelag. Lokalradio totalt går ned fra 18 % til 15 %.
Det er heldigvis ikke slik i resten av Sør-Trøndelag, der Nea Radio melder om fantastiske lyttertall. De ferskeste lyttertallene viser at Nea Radio har hele 48 % daglig oppslutning i sitt eget område og trenden er økende.
– Vi er ydmyke for at dette er historiske tall i norsk lokalradiosammenheng, men er godt fornøyd med at vi nok en gang får stadfestet inntrykket av voksende lytteroppslutning. Både daglig og ukentlig lytting er svært høyt. I eget kjerneområde er Nea Radio nå vesentlig høyere enn Radio Norge og P4 og også høyere enn NRK P1, sier ansvarlig redaktør Andreas Reitan.
– Hva har dere gjort som kan forklare dette?
– Dette har en mer enn 30 år lang historie. Nea Radio er bygd gjennom «svette og tårer», men vi ser nå at langsiktig hardt arbeid , utpreget stayerevne og høy kompetanse i alle ledd endelig gir resultater. Også økonomisk. Ti ansatte i det som var en liten nærradio på 80-tallet må sies å være ei formidabel utvikling. Jeg tror at 24/7-satsingen med lokale nyheter, lokale reportasjer, kultur og musikk har truffet trønderske lyttere. Utbygging av DAB/DAB+ sammen med FM har gitt oss flere plattformer, og vi når nå flere lyttere enn noen gang.
– Og hvordan ser dere på fremtiden?