DAB utbygging for Nea Radio i Tydal. Foto: Eivind Engberg
Radionyheter

Forbud mot lokalradio på FM gir stort fall i radiolytting

Den totale radiolyttingen i Sør-Trøndelag viser en kraftig nedgang, etter at rikskanalene slo av sine FM-sendere og det ble innført delvis forbud mot bruk av FM i Trondheim. I andre deler av fylket går det derimot knallbra for lokalradio.

NRK slo av sine FM-sendere i Sør-Trøndelag i februar og P4 og Radio Norge fulgte etter i april. Dette er også det første området som blir rammet av Stortingets vedtak, som medfører forbud mot kommersiell lokalradio på FM i storbyene. Nå foreligger lyttertall som viser resultatet av dette.

I Trondheim er det ikke lenger noen store lokalradioer som får lov til å sende på FM, men det er fortsatt flere mindre lokalradioer som fyller eteren hver eneste dag. Disse er pålagt økonomiske og sendemessige begrensninger.

Det er verdt å merke seg at det i Trondheim finnes oppegående lokalradio på DAB, blant annet Radio Trondheim og Nea Radio.

Den totale radiolyttingen i Sør-Trøndelag er redusert med 8 % fra 2. kvartal 2016 til andre kvartal 2017. Det viser lyttertall Kantar TNS har laget for Norsk lokalradioforbund.

NRK totalt har gått ned fra 49 % daglig oppslutning til 38 % daglig oppslutning. P4 har gått ned fra 10 % til 8 % og Radio Norge har gått ned fra 13 % til 8 %. Det er verdt å merke seg at de to sistnevnte sendte noen uker på FM i andre kvartal 2017.

Men, sendeforbudet for lokalradio på FM i Trondheim gjør også at lokalradio går nedover i Sør-Trøndelag. Lokalradio totalt går ned fra 18 % til 15 %.

Det er heldigvis ikke slik i resten av Sør-Trøndelag, der Nea Radio melder om fantastiske lyttertall. De ferskeste lyttertallene viser at Nea Radio har hele 48 % daglig oppslutning i sitt eget område og trenden er økende.

– Vi er ydmyke for at dette er historiske tall i norsk lokalradiosammenheng, men er godt fornøyd med at vi nok en gang får stadfestet inntrykket av voksende lytteroppslutning. Både daglig og ukentlig lytting er svært høyt. I eget kjerneområde er Nea Radio nå vesentlig høyere enn Radio Norge og P4 og også høyere enn NRK P1, sier ansvarlig redaktør Andreas Reitan.

– Hva har dere gjort som kan forklare dette?

– Dette har en mer enn 30 år lang historie. Nea Radio er bygd gjennom “svette og tårer”, men vi ser nå at langsiktig hardt arbeid , utpreget stayerevne og høy kompetanse i alle ledd endelig gir resultater. Også økonomisk. Ti ansatte i det som var en liten nærradio på 80-tallet må sies å være ei formidabel utvikling. Jeg tror at 24/7-satsingen med lokale nyheter, lokale reportasjer, kultur og musikk har truffet trønderske lyttere. Utbygging av DAB/DAB+ sammen med FM har gitt oss flere plattformer, og vi når nå flere lyttere enn noen gang.

– Og hvordan ser dere på fremtiden?

– Vi fullfører i disse dager utbyggingen av FM og DAB/DAB+ i vår del av Midt-Norge. Det gir oss en regional dekning i et område med nesten 300.000 mennesker der vi videreutvikler et fortsatt lite, men både smidig og hyggelig mediehus – med variert og bredt innhold. Samtidig styrker vi den faglige kompetansen som gjør oss rustet til å hevde oss i en tøff konkurransesituasjon.  Vi forventer også at dagens konkurransevridende mediestøtteordning blir endret, slik at også lokalradioene får sin del av den statlige potten, sier Reitan til lokalradio.no.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar