F.v. Henrik Østensen Heldahl, Leif Morten Synnevåg, Bent-Joachim Bentzen og Bjørn Tore Grøtte. Til høyre debattleder Morten Langfeldt Dahlback
Radionyheter

Forfriskende DAB-debatt i Trondheim

Den store radiokrigen ble debattert på Litteraturhuset i Trondheim i går og her kom det fram synspunkter fra litt andre aktører enn man normalt hører fra i DAB-debatten. 

– Er DAB en trussel mot mediemangfoldet, demokratiet, distriktene og nasjonens sikkerhet? Det var tema for en radiodebatt i Litteraturhuset i Trondheim i går kveld.

De fire i panelet hadde ganske forskjellige synspunkter på prosessen med FM-slukking, men var ganske enige på at fremtiden for radio er å levere mer innhold.

Bjørn Tore Grøtte fra NRK var klar på at godt norsk innhold er viktig for å holde på lytterne i fremtiden. Han mener også at radiokanalene i fremtiden bør være på flere plattformer og at DAB er en viktig plattform for lineær radio.

Leif Morten Synnevåg, som står bak podkasten “Hvem slukket lyset på FM” var også svært opptatt av at radiokanalene må levere mer innhold og mente at det innholdet som nå foreligger på DAB er lite mangfold og består mye av det han kaller “hermetikk-kanaler”.  Han nevnte også at godt lokalt innhold vil kunne treffe mange.

Torleik Svelle fra Senterungdommen steppet inn for Bent-Joacim Bentzen, rådgiver i stortingsgruppa til Senterpartiet og påpekte at de mener beredskapen er blitt dårligere etter at rikskanalene slo av sine FM-sendere. Sp vil ha NRK P1 tilbake på FM-nettet av hensyn til sikkerheten for befolkningen. Også han var opptatt av innhold og mente at brukertilpasset innhold var fremtiden.

Tilhørere på debatt om DAB i Litteraturhuset i Trondheim

Senterpartiets mann var også klar på at de er glad i lokalradio og går inn for at lokalradioene skal få fortsette på FM også etter 2021. Bentzen var redd for at mange lokalradioer ville bli borte dersom man stengte FM helt.

Grøtte var forsåvidt ikke imot å la lokalradio få fortsette på FM, men påpekte at Studentradioen i Trondheim nå får sende 24 timer i døgnet på DAB. I gamle dager måtte de dele frekvens med andre kanaler, noe som til tider ble et merkelig skifte fra kommersielle Radio 1.

Henrik Østensen Heldahl er masterstudent i Statsvitenskap på NTNU og har skrevet kronikken “Vi kan ikke skru på FM-nettet” i Adresseavisen, noe som brakte panelet innpå temaet at flere av FM-senderne er skrudd ned og noen av dem er sendt til Malawi.

Dette mener Synnevåg er en ren pr-jippo og påpekte at disse sendere fortsatt ikke er kommet fram til Malawi og at det ikke er noen større utfordringer rent teknisk å gjeninnføre FM i Norge.

Fra salen kom det innspill fra en som hadde kjøpt seg et stereoanlegg for noen år siden og var frustert over at det viste seg at det hadde DAB uten pluss. Andre mente at tilbudet faktisk hadde blitt bedre med langt flere kanaler på DAB+.

Men, uansett hva man måtte mene om FM og DAB virket paneldeltagerne ganske enige om at internett kommer til å bli stadig viktigere for distribusjon av radioinnhold, og snakket om både sosiale medier, podkast og smarthøytalere.

Det var et trettitalls tilhørere i salen, som inkluderte folk fra både NRK, Bauer Media og lokalradio. Men det var også radiolyttere i alle aldre, fra studenter til pensjonister.

Om forfatteren

blank

Kyrre Dahl

Kyrre Dahl har over 30 års erfaring som programleder og journalist i radiobransjen. Han driver bransjenettstedet radionytt.no, jobber for bl.a. Radionyhetene og diverse lokalradioer. Dahl er også nettredaktør på lokalradio.no.

Legg til kommentar

Klikk her for å legge igjen en kommentar